DOGAĐANJAKULTURA I OBRAZOVANJENASLOVNICAUncategorized

Na rođendan maestra Kelemena predstavljen program 29. međunarodnog glazbenog festivala „Dani Milka Kelemena“

U prigodi obilježavanja Dana rođenja maestra Milka Kelemena, 30. ožujka, danas je u spomen sobi Milka Kelemena u Zavičajnom muzeju Slatina održana konferencija za novinare na kojoj je predstavljen program 29. Međunarodnog glazbenog festivala Dani Milka Kelemena.

Presicu je pozdravnim riječima otvorio ravnatelj Glazbene škole Milka Kelemena Slatina i predsjednik Festivalskog odbora DMK Antonio Brzica te ukratko predstavio program ovogodišnjeg festivala koji će se održati od 3. do 15. listopada.

Tom je prigodom istaknuo kako je predstavljanje programa Međunarodnog glazbenog festivala DMK na obljetnicu Kelemenovog rođenja postala tradicija, te posjetiteljima daje dovoljno prostora za planiranje svog dolaska u Slatinu tijekom listopada na sve ili njima najzanimljivije programe.

Profesorski trio Berislav Šipuš, Goran Končar i Antonio Brzica u sastavu Programskog vijeća i ove se godine potrudio složiti bogat festivalski program koji će se održati u dva dijela, odnosno kroz dva tjedna.

Prvi dio programa održat će se od 3. do 8. listopada, a drugi od 11. do 15. listopada.

Festival će ove godine započeti svečanim otvorenjem u župnoj crkvi bl. Ivana Merza 3. listopada s početkom u 19.30 sati nastupom Zbora Hrvatske radio televizije pod ravnanjem šefa dirigenta maestra Tomislava Fačinija.

– Osim Kelemenovog djela, zbor će izvesti i Missu modularis, djelo našeg renomiranog skladatelja i tajnika Hrvatskog društva skladatelja Antuna Tomislava Šabana koja je praizvedena prošle godine u studenome u osječkoj katedrali. To nam je izuzetno drago, tim više što je tajnik HDS-a Šaban redoviti gost našeg festivala DMK, – istaknuo je Brzica.

Program će se nastaviti 6. listopada otvaranjem izložbe u Zavičajnom muzeju Slatina koja je tradicionalno tematski vezana uz život i djelo Milka Kelemena.

Sljedećeg dana u goste dolazi mladi ansambl „MUZEK“ iz Italije, a nastupit će u koncertnoj dvorani Hrvatskog doma u Slatini.

Vrhunac prvog dijela festivala bit će u nedjelju 8. listopada kada je na repertoaru opereta skladatelja Franza Lehara Vesela udovica koja će se održati u velikoj dvorani Pučkog otvorenog učilišta, a ansambl će predvoditi naša proslavljena pjevačka diva, sopranistica Lidija Horvat-Dunjko zajedno s također poznatim pjevačem Ronaldom Brausom. Kako doznajemo ova je zanimljiva predstava čiju režiju potpisuju Branka Cvirković i Dinko Bogdanić namijenjena široj publici, odnosno ljubiteljima glazbe i komedije, a koju će uz puno smijeha dodatno začiniti i manji komorni orkestar pod ravnanjem dirigenta Darijana Ivezića.

Drugi dio festivalskog programa započet će 11. listopada Okruglim stolom u organizaciji Ogranka Matice hrvatske Slatina na temu Milko Kelemen i glazbeno kazalište.

Neizostavan dio Međunarodnog glazbenog festivala DMK su i nastupi pobjednika Hrvatskog natjecanja mladih glazbenika Papandopulo, a ovogodišnji festival zatvorit će svoja vrata u nedjelju 15. listopada koncertom Ansambla Studenata Muzičke Akademije za Novu GlazbU (ASMANGU) koji vodi profesor Berislav Šipuš tako da se u Slatini mogu očekivati i nove praizvedbe.

Budući da se ovih dana navršava istek Sporazuma o organizaciji festivala Dani Milka Kelemena koji je potpisan 2019. godine Brzica je na kraju predstavljanja ovogodišnjeg programa iskoristio prigodu i svima se zahvalio na vrlo uspješnoj suradnji kroz protekle četiri godine koje, kako je istaknuo, nisu bile nimalo lake s obzirom na cjelokupnu situaciju istaknuvši prije svega pandemiju.  
U nadi daljnje suradnje po potpisivanju novoga Sporazuma tako je zahvala otputovala put Grada Slatine, Ministarstva kulture RH, Virovitičko-podravske županije, Turističke zajednice Grada Slatine, kao i ostalih donatora te medija koji su također pomogli u realizaciji festivala u proteklom razdoblju.  

U nastavku konferencije na vezu između festivala Dani Milka Kelemena i Zavičajnog muzeja Slatina osvrnuo se kustos istoga Srđan Đuričić te naglasio kako Muzej od početka aktivno participira u festivalu kroz svoju izložbenu djelatnost u kojoj je fokus stavljen na Milka Kelemena i njegove suvremenike, ali i novije domete u likovnoj umjetnosti.

– Međunarodni glazbeni festival Dani Milka Kelemena predstavlja fokus kulturnog života grada Slatine kao vrijeme u kojem se na jednom mjestu susreću glazba, ples, likovnost, znanost…, te kao mjesto susreta starih i novih generacija, klasičnog i suvremenog. Kroz svojih 28 godina postojanja festival je publici pružio brojna čuvstvena iskustva kroz različite i „šarolike“ sadržaje među kojima su svakako i one izložbene.
Na tragu prošlogodišnje izložbe kada je otvorio svoja vrata novim mladim umjetnicima, budućim nositeljima likovnosti, Zavičajni muzej Slatina ove će godine ljubiteljima glazbene umjetnosti pružiti novo, vizualno iskustvo, – istaknuo je Đuričić. 

U ime slatinskog Ogranka Matice hrvatske nazočne je pozdravila članica Predsjedništva istoga Dragica Šuvak te prenijela srdačne pozdrave predsjednice Zorice Varga, a potom ih upoznala s tematikom ovogodišnjeg Okruglog stola u matičinoj organizaciji.

Tom se prigodom prisjetila samih početaka DMK, od posjeta Milka Kelemena Slatini 1994. godine o svom 70. rođendanu i rađanja ideje, sve do osnutka samoga festivala koji je u Slatinu od 1995. godine, između ostaloga, donio brojne suradnje sa svjetskim gradovima.

– U godinama koje su uslijedile u sklopu festivala Dani Milka Kelemena u Slatini smo imali priliku vidjeti umjetnike i slušati izvedbe djela koja su izvođena i na nekim drugim velikim europskim, pa i svjetskim pozornicama.
Svoj obol Danima svoga slavnog sugrađanina Matica daje svih proteklih godina organizacijom različitih programa u vidu nakladništva, predstavljanja knjiga, tribina, – istaknula je prof. Šuvak posebno istaknuvši 1999. godinu kada je objavljena knjiga Svjetovi zvuka koja govori o Kelemenovim radovima, a potom i 2002. godinu kada je objavljena knjiga Poruka pateru Kolbu u kojoj se Kelemen podsjetio i nas upoznao sa susretima s mnogim znamenitim umjetnicima i političarima tijekom njegovih svjetskih putovanja.

Nastavljajući njegovati spomen na Kelemena i njegovo stvaralaštvo, Ogranak Matice hrvatske u Slatini ove godine organizira okrugli stol na temu Milko Kelemen i glazbeno kazalište u sklopu kojega će u prostoru Zavičajnog muzeja Slatina razgovor s muzikologinjom dr. sc. Zdenkom Weber voditi dr. sc. Mirna Sabljar. 

– Još jedno obilježje festivala je i to što po svom sadržaju povezuje sve slatinske kulturne ustanove gdje svaka na svoj način doprinosi uspješnosti festivala, a slatinska će Matica i ubuduće njegovati posvećenost slatinskim zavičajnicima među kojima Kelemen zauzima znakovito mjesto, – zaključila je Šuvak.

Predstavljanju ovogodišnjeg festivala Dani Milka Kelemena nazočili su i ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Slatina Danijela Fabric Fabijanac i direktor Slatinskog informativnog centra Robert Turkalj koji će također dati svoj obol pri realizaciji 29. DMK.(mf/Foto: Mihaela Feldi)                

Program 29. međunarodnog glazbenog festivala ”Dani Milka Kelemena”:

3. – 15. 10. 2023.

3. listopada 2023. UTORAK u 19.30 sati- Župna crkva bl. Ivana Merza

Svečano otvaranje festivala

ZBOR HRT

6. listopada 2023. U 18.00 sati – Zavičajni muzej

Otvaranje izložbe

7. listopada 2023. SUBOTA u 19.30 – Hrvatski dom

YOUNG ENSEMBLE „MUZEK“ – Italija

8. listopada 2023. NEDJELJA u 19.30 sati- POU Slatina

Lidija H. Dunjko i ostali

Opereta, F. Lehar: Vesela udovica

11. listopada 2023. SRIJEDA u 18.00 sati- Zavičajni muzej Slatina

Okrugli stol: Milko Kelemen i glazbeno kazalište

Razgovor s muzikologinjom dr. sc. Zdenkom Weber vodi  dr. sc. Mirna Sabljar

12. listopada 2023. ČETVRTAK u 19.30 sati- Hrvatski dom

Pobjednici XI. hrvatskog natjecanja Papandopulo

15. listopada 2023. NEDJELJA u 19.30 sati –Hrvatski dom

ZATVARANJE FESTIVALA

ASMANGU

 

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button