DOGAĐANJAGOSPODARSTVONASLOVNICA

Na radionicu HZZ-a i Poduzetničkog inkubatora VPŽ u Slatini odazvalo se 15-ak poduzetnika zainteresiranih za aktualne mjere HZZ-a

Hrvatski zavod za zapošljavanje u suradnji s Poduzetničkim inkubatorom Virovitičko-podravske županije organizirao je niz radionica na kojima se zainteresiranim poduzetnicima predstavljaju aktualne mjere Hrvatskog zavoda za zapošljavanje usmjerenih ka poslodavcima realnog sektora, a koje su na snazi od 1. siječnja 2022. godine.

Radionice su započele 2. ožujka i do sada su održane u Orahovici i Pitomači, a danas je red došao na Slatinu.
U konferencijskoj dvorani Poduzetničkog inkubatora u Slatini 15-ak poduzetnika iz Slatine i okolice pozdravio je zamjenik direktorice Poduzetničkog inkubatora Virovitičko-podravske županije Josip Hetrih koji je tom prigodom izrazio zadovoljstvo odazivom budući da je na razini cijele županije interes za radionice iskazalo preko pedeset poduzetnika.
Zaželjevši im dobrodošlicu ujedno ih je informirao s prednostima koje se nude kroz suradnju s Poduzetničkim inkubatorom osobito ako se odluče postati stanari jednog od njih četiri koliko ih je na području županije.

– Sve su radionice na istu tematiku, a organizirane su na četiri lokacije kako bi poduzetnicima olakšali pristup na iste. Na tragu višegodišnje kvalitetne suradnje s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje krenuli smo u informiranje poduzetnika o aktualnim politikama zapošljavanja na razini HZZ-a. To su nacionalni i europski fondovi koji su, osobito uslijed posljedica uzrokovanih korona krizom, dali veliki doprinos opstanku naših poduzetnika i vjerujem da u ovoj dvorani nema nijednog koji do sada nije iskoristio barem jednu od mjera HZZ-a što je svakako utjecalo i na smanjenje nezaposlenosti, – istaknuo je Hetrih te dodao kako ove mjere osim utjecaja na nezaposlenost omogućuju i osposobljavanje kadrova na tržištu rada, kako nezaposlenih osoba tako i dodatno obrazovanje već zaposlene radne snage. Na taj način oni mogu steći dodatne kompetencije i uskladiti ih s potrebama na tržištu rada kako bi bili što konkurentniji pri zapošljavanju.  

Mjere za poticanje zapošljavanja koje su aktivne od 1. siječnja ove godine na radionici u Slatini predstavila je Danijela Handraka, rukovoditeljica Odsjeka aktivne politike zapošljavanja HZZ-a Područnog ureda Virovitica. Tom je prigodom istaknula kako je poduzetnicima na raspolaganju širok spektar mjera, od potpora za zapošljavanje, potpora za pripravništvo, usavršavanje, obrazovanje i osposobljavanje te potpora za proširenje poslovanja.

– Radionice su prvi korak, a ukoliko se poduzetnici zainteresiraju za neku od mjera mogu se javiti u naše ispostave u Slatini, Pitomači i Virovitici gdje će dobiti sve detaljnije informacije i potrebnu pomoć.
Moram istaknuti da je odaziv na radionice vrlo dobar, a osim za spomenute mjere poduzetnici su se interesirali i za korištenje mjere stalni sezonac jer imaju i takav karakter zapošljavanja, – rekla nam je Danijela Handraka te podastrla podatke HZZ-a vezane za smanjenje nezaposlenosti na području Virovitičko-podravske županije. Kako doznajemo, unazad četiri do pet godina tendencija broja uključenih u mjere HZZ-a je u konstantnom porastu, a jedino se mali pad osjetio 2020. zbog situacije s Covidom-19.

Naime, krajem prosinca 2021. godine bilo je registrirano 3.775 nezaposlenih osoba, što je smanjenje za 39% u odnosu na prosinac 2017., te smanjenje za 20% u odnosu na prosinac 2020. godine.
U 2021. prosječan broj nezaposlenih bio je 4.143, što je smanjenje od 37% u odnosu na 2017. godinu, te smanjenje od 12% u odnosu na 2020. godinu.

Što se tiče mjera aktivne politike zapošljavanja ukupno je od listopada 2016. do prosinca 2021. godine u iste novouključeno 5.420 osoba. Za mjere je isplaćeno 165,2 milijuna kuna, od čega 73,7 milijuna kuna iz državnog proračuna i 91,5 milijuna kuna iz EU sredstava.

Osim toga kroz potpore za očuvanje radnih mjesta u djelatnostima pogođenima koronavirusom do kraja prosinca 2021. godine isplaćeno je 104,5 milijuna kuna.
Prema jedinstvenom OIB-u poslodavca potporama su u Virovitičko-podravskoj županiji obuhvaćena 1.333 poslodavca i 7.953 radnika.

Ciklus radionica Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i Poduzetničkog inkubatora VPŽ završava u ponedjeljak, 7. ožujka kada će biti održana posljednja radionica u nizu u Poduzetničkom inkubatoru u Virovitici s početkom u 13 sati.  
(mf/Foto: Mihaela Feldi)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button