Home / CORONAVIRUS INFO / Na području županije u 48 sati uzeto 135 uzoraka – svi negativni. Prvi oboljeli i službeno zdrav!

Na području županije u 48 sati uzeto 135 uzoraka – svi negativni. Prvi oboljeli i službeno zdrav!

Župan Igor Andrović:

“Nakon prošlih vijesti kada smo nakon 22 dana bez novozaraženih preko noći dobili 5 novih slučajeva, danas imamo dobre vijesti. U zadnja 2 dana testirali smo čak 135 osoba u našoj županiji i svi rezultati testova su negativni. Još jedna od dobrih vijesti je da je od ukupno 7 osoba koje su bile zaražene na području naše županije, jedna osoba je i službeno ozdravila, što znači da je imala 2 uzastopna negativna rezultata. Što se najavljenih mjera za popuštanje restrikcija tiče, mogli ste na sjednici Vlade Republike Hrvatske čuti da će one ići u 3 faze jedinstveno za područje cijele Republike Hrvatske, od kojih prva faza kreće sad u ponedjeljak, a preostale dvije od 4. odnosno od 11. svibnja. Vjerujem da mnogi gospodarski subjekti koji će početi sa svojim radom imate dosta pitanja u vezi za popuštanje ovih mjera. Mi niti danas nećemo vjerojatno imati odgovore na sve njih jer i mi čekamo detaljnije upute od Nacionalnog stožera i ja vjerujem da ćemo ih dobiti tijekom dana, pa ćemo u narednom vremenu moći odgovarati na sve upite koji se tiču popuštanja mjera.”

Miroslav Venus ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo i član Županijskog stožera Civilne zaštite:

“Do danas smo na području naše županije uzeli ukupno 435 uzoraka od čega do sad obradili 423 uzorka. Od tih 423 uzorka, 416 su negativni, 6 pozitivnih i 1 izliječen po kliničkim i epidemiološkim karakteristikama. Prva osoba koja je oboljela prošla je dva uzastopna testiranja u razmaku od 48 sati, negativna je i sa današnjim danom smo ju skinuli sa popisa.

Svi oni kontakti novozaraženih koje smo obradili, a njih je ukupno 9 i svi su negativni, što je dobra vijest jer sada ne moramo tražiti njihove kontakte. Još dvije osobe imamo u obradi i čekamo njihove rezultate od kojih je jedna osoba bila na testiranju danas ujutro i njezin uzorak je već odvezen u Zagreb, a rezultate očekujemo danas navečer ili sutra ujutro. Još jednom kontaktu uzorak će biti uzet danas popodne, a sutra ujutro odvezen za Zagreb.

Moram napomenuti da od ovih 435 do sada uzetih uzoraka njih 36 uzeli smo od zdravstvenih djelatnika iz Opće bolnice Virovitica i ambulante u Cabuni, dakle osoba iz primarne zdravstvene zaštite koje sudjeluju u uzimanju uzoraka kao i iz Zavoda za javno zdravstvo. S tom praksom nastavljamo i dalje. Svi ti nalazi su negativni. Također smo uzeli 155 uzoraka osoba koje rade u sustavu socijalne skrbi od kojih je kao što se izvješteni, jedna osoba pozitivna ali bez kliničkih znakova bolesti.” (Marijo Kokorić, Foto: Kristijan Toplak)

 

 

x

Check Also

Gradska knjižnica i čitaonica Slatina privremeno zatvorena zbog preseljenja u svoje matične, obnovljene prostore

Zbog preseljenja u obnovljene prostore Gradska knjižnica i čitaonica Slatina se privremeno zatvara za korisnike. ...

Wordpress Content Copy blocker plugin by JaspreetChahal.org