DOGAĐANJAGOSPODARSTVONASLOVNICAŽUPANIJA

Na području VPŽ ove godine zabilježen je najveći broj novootvorenih tvrtki od 2018. godine

Gledajući od 2018., područje Virovitičko-podravske županije je u 2022. zabilježilo najveći broj novootvorenih tvrtki u jednoj godini. Lani je na ovom prostoru bilo zabilježeno 127 novih tvrtki, a samo u prva četiri mjeseca ove godine, njih još 47. Dio je to pozitivnih trendova koji su prezentirani u HGK – Županijskoj komori Virovitica, gdje je održana proširena sjednica Gospodarskog vijeća. Uz gospodarstvenike, na ovoj su sjednici bili i predstavnici lokalne samouprave, župan virovitičko-podravski Igor Andrović, gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin, županijski pročelnici Bojan Mijok (Upravni odjel za gospodarstvo i poljoprivredu) i Martina Bunić (Upravni odjel za obrazovanje i demografiju).

Ovi podaci nas vesele, a osim toga, bilježimo i porast BDP-a, kao i broj zaposlenih osoba na području VPŽ – istaknuo je Zlatko Pleša, predsjednik HGK ŽK Virovitica.

Na sjednici se moglo doznati kako se na području Virovitičko-podravske županije bilježi porast broja izdanih radnih dozvola za zapošljavanje stranaca na području VPŽ. I dok je u 2021. bilo izdano 355 dozvola za strance, 2022. ih je bilo 618, a u prva četiri mjeseca ove godine – 386. Doznalo se kako se već godinama smanjuje broj nezaposlenih na području VPŽ. Njih je u ožujku 2022. bilo 3.926, a u ožujku ove godine 3.722. Virovitičko-podravska županija poznata je kao HR županija koja ostvaruje suficit izvoza nad uvozom. lani je u robnoj razmjeni ostvareno 226.316.000 eura izvoza, dok je uvezeno robe u vrijednosti 115.506.000 eura. Prevedeno, ostvaren je suficit od 110.810.000 eura.

Na problem povećanja cijena energenata koji znatno utječe na poslovanje, osvrnuo se i gradonačelnik Ivica Kirin.

Kada govorimo o električnoj energiji, potrebno je što brže osigurati dozvole za solarne elektrane, naročito za vlastitu potrošnju. Naime, svi poduzetnici koji su pokušali naišli su na dosta komplicirani sustav na što moraju reagirati i gospodarstvenici, ali i politika. Dobivanjem dozvola solarnih elektrana za vlastitu potrošnju anulirali bi potrošnju energenata, tako da ona trošila koja trenutno za energent koriste plin, također mogu prijeći na korištenje solarne energije. Vjerujem da bi se tako poslovanje stabiliziralo, a tome u prilog govore i evidentni podaci iz nekih drugih zemalja EU koje su primijenili striktno jasne zakone o tome. Također, kada govorimo o mjerama, držim da bi država svakako morala subvencijama motivirati poduzetnike da si postave solarne panele ili neke druge obnovljive izvore energije – istaknuo je jedno od rješenja za stabiliziranje gospodarstva, Ivica Kirin.

Županijske potpore i njihovu namjenu prokomentirao je i župan Igor Andrović, napomenuvši da je VPŽ.

Najviše želimo doprinijeti proizvodnji i preradi jer to i jesu nositelji gospodarstva VPŽ, te kroz županijske mjere, utjecati na veću produktivnost tvrtki ako one investiraju u novu mehanizaciju i opremu. Također ćemo poticati izlaganje i promociju na inozemnim sajmovima što može potaknuti i izvoz domaćih proizvoda. Sve te mjere potpora mogu se prema željama poduzetnika i mijenjati kako bi se došlo do kvalitetnijih rješenja. Ovo je možda jedan naš mali doprinos uz onu infrastrukturu koju smo do sada napravili, ali uz doprinos potpornih institucija, gradova i općina koje rade na pripremanju poduzetničkih zona, te pripremi projekata za poduzetnike, zasigurno važan segment u nastavku pozitivnih kretanja gospodarstva Virovitičko-podravske županije. Osim toga, nadam se da će Hrvatske ceste ispoštovati obećanje da će brza cesta biti gotova za 4 godine, pa će i to znatno utjecati na BDP i sveukupan rast gospodarstva u VPŽ – rekao je tom prigodom župan Igor Andrović.

Gospodarstvenicima s područja Virovitičko-podravske županije tako su predstavljena gospodarska kretanja u županiji, rezultati online ankete o poslovnim očekivanjima poduzetnika u ovoj godini. Naime, HGK ŽK Virovitica je provela anketu s predstavnicima 37 tvrtki s područja Virovitičko-podravske županije. Od navedenog, njih 62 posto je 2022. poslovnu godinu označilo kao bolju od prijašnje. Naglasili su pritom kako su im izazovi bili – visoka cijene energenata, ali i utjecaj ratnih zbivanja u Ukrajini. Inače, od navedenog njih 65 posto je naglasilo kao uslijed novih ulaganja, planira dodatno zaposliti novu radnu snagu u svojoj tvrtki.

Osim toga govorilo se i o kvalitetnijem povezivanje gospodarstvenika s područja naše županije i HGK – Županijskom komorom Virovitica s glavnim ciljem promocije gospodarstva. (www.vpz.hr, www.icv.hr, Foto: Kristijan Toplak)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button