CORONAVIRUS INFONASLOVNICA

Na području VPŽ NEMA novozaraženih osoba! Do neusklađenosti nacionalne stranice i stanja na terenu došlo zbog mjesta prebivališta!

Na današnjoj konferenciji za medije Županijskog stožera Civilne zaštite, potvrđeno je da i dalje imamo 2 osobe pozitivne na koronavirus, isto kao i jučer.

Zašto je došlo do nesporazuma pojasnili su Načelnik županijskog stožera Civilne zaštite Marijo Klement  i član stožera dr. Miroslav Venus:

Došlo je do neusklađenosti podataka na nacionalnoj web stranici koronavirus.hr i realnog stanja na terenu u našoj županiji. Naime, metodologija prema kojoj se bilježi broj oboljelih temelji se na mjestu prebivališta osoba koje su pozitivne. U ovom slučaju 2 novodetektirane pozitivne osobe tehnički imaju prebivalište u našoj županiji (na osobnoj iskaznici) ali fizički ne žive unutar nje i otkrivene su u nekim drugim dijelovima RH.

Županijski stožer upozorio je Nacionalni stožer u vezi ovog problema i načina na koji se podaci prikazuju na nacionalnoj stranici jer se time dovodi u zabludu dio javnosti i stvara nepotrebna panika i generira potencijalno nepovjerenje u rad Županijskog stožera, koji svoj posao od prvog dana i tijekom trajanja krize radi maksimalno odgovorno i transparentno.

Više o razvoju situacije u zadnja 24 sata novinarima je prenio dr. Miroslav Venus, ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo i član Županijskog stožera Civilne zaštite:

“Najbitnije je reći da smo i dalje ostali na dvije zaražene osobe iz obiteljskog kontakta o čemu smo vas izvijestili jučer. Za sad novozaraženih nema s tim da od četiri uzorka koja smo jučer poslali na analizu, jedan je bio neposredni kontakt iz tog izvora i on je također negativan. To je dobra vijest jer znači da se žarište nije proširilo prema pokazateljima s kojima za sad raspolažemo. Dakle ponavljam, na području VPŽ dvije osobe za sada su pozitivne i iz istog izvora.

Mi nastavljamo dalje s epidemiološkom obradom. To je dinamičan proces gdje kontaktiramo nove osobe prema saznanjima iz epidemiološke ankete. Tu nam je pomogla i policija kojoj se zahvaljujem ovim putem, kako bismo što je moguće prije otkrili eventualne kontakte, stavili ih u samoizolaciju i ponavljam, ako netko od njih ima simptome bolesti, onda uzimamo uzorke i šaljemo na analizu u Zagreb.(Marijo Kokorić, Foto: Kristijan Toplak)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button