NASLOVNICAŽUPANIJA

Na području Virovitičko-podravske županije u tijeku je žetva ranih usjeva

Jučer je u Slatini pod predsjedanjem predsjednika Strukovne grupe Ivana Gojevića održana 82. sjednica Strukovne grupe agrara HGK – Županijske komore Virovitica.

Na sjednici se raspravljalo o proljetnoj sjetvi i žetvi ranih usjeva na području Virovitičko-podravske županije, te o ostalim aktualnostima u agraru.
Sjednici su, osim članova Strukovne grupe, prisustvovali i predsjednik HGK – Županijske komore Virovitica Zlatko Pleša, direktorica Kristina Pleša i samostalni savjetnik Milan Vanđura.

U ime domaćina sjednice, tvrtke Jošavac, prisutne je pozdravio i predstavio tvrtku direktor Srećko Bosak, a potom su članovi Strukovne grupe iznijeli stanje u svojim tvrtkama, o proljetnoj sjetvi i žetvi ranih usjeva.

Zbog vremenskih uvjeta, odnosno dugotrajne suše, pa potom kišnog razdoblja, 2019. je izrazito kompleksna godina za poljoprivrednu proizvodnju.

Proljetne kulture; soja, suncokret, kukuruz, …. su dobrog vegetativnog izgleda, ali zbog slabijeg nicanja-pokorice, sklop biljaka je prorijeđen te se očekuju i nešto niži prinosi.

Zbog dosta vlage, koja pogoduje razvoju bolesti i štetnika, kao i rastu korova, obavljen je i veći broj tretiranja proljetnih kultura, zaštitnim sredstvima.

Unatoč obilnim oborinama u vrijeme sadnje, na području Virovitičko-podravske županije duhan je zasađen na planiranim površinama i dobrog je vegetativnog izgleda. Berba duhana u punom intenzitetu započet će za 10-ak dana.

Izražen je nedostatak radne snage u svim djelatnostima, osobito u berbi duhana, zbog čega se uvodi mehanizirana berba.

Za uzgoj kamilice, godina je bila izuzetno teška, jer je u vrijeme i nakon sjetve bila dugotrajna suša, te je kamilica slabije nikla.

U vrijeme berbe oborine su bile obilne, te kamilicu nije bilo moguće ubrati na svim površinama, zbog čega je prinos manji i do 50%, ovisno o lokalitetu.

Probleme u proizvodnji kamilice čini primjena pesticida (osobito aktivna tvar klorpirifos), a primarno zbog nedavnog smanjenja dozvoljene razine ostataka pesticida u poljoprivrednim proizvodima.

Na području Virovitičko-podravske županije u tijeku je žetva uljane repice i pšenice.

Probleme u žetvi uljane repice čini nejednolično dozrijevanje mahuna, a žetva pšenice je na samom početku i očekuju se prosječni prinosi i kvaliteta zrna.

Žetva ječma je završena, a prinosi i kvaliteta su zadovoljavajući.

(HGK – Županijska komora Virovitica)

 

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button