DOGAĐANJANASLOVNICA

Na misnom slavlju u prigodi blagdana sv. Roka Kozičani se oprostili od vlč. Dejana Ilića

U slatinskom prigradskom naselju Kozice danas je proslavljen blagdan sv. Roka, zaštitnika mjesta.

Centralni događaj bilo je svečano misno slavlje u kapeli svetog Roka koje je predvodio župnik Župe Uznesenja Blažene Djevice Marije Nova Bukovica, vlč. Dejan Ilić.

U svojoj se propovjedi prisjetio svih dobročinstava sv. Roka koji je svoj život podredio služenju potrebitima, te ukazao kako bi i mi danas trebali slijediti njegov primjer uputivši pitanje, Na što mi trošimo svoj život?

– Vrijeme koje smo primili nekako moramo i potrošiti. Hoćemo li ga potrošiti za dobro ili za zlo, za korist nama i drugima ili protiv nas i drugih. A pomažući nekome Gospodin će uzvratiti, – istaknuo je vlč. Ilić željevši usporediti gdje smo mi u odnosu na sv. Roka koji je bio primjer i uzor dobrote, i gdje je naš život u odnosu prema Bogu.

– Neka nam bude poticaj sv. Roko da i mi vidimo što možemo učiniti jedni za druge, – rekao je vlč. Ilić na kraju svoje propovijedi.

Nakon što su se župljani u Mikleušu i Novoj Bukovici oprostili od župnika, vlč. Dejana Ilića, o spomnedanu sv. Roka, 16. kolovoza to su učinili i Kozičani.

Emotivnim riječima u ime svih župljana svome župniku na odlasku obratila se mag. theol. Tanja Buneta zahvalivši mu se za svako dobro djelo i žrtvu učinjenu za svoje župljane koje je dobri Bog upravo po njegovoj plemenitoj osobi obogatio.

– Vaša prisutnost u našoj župi, često puta tako jednostavna, ponizna i možda čak i nevidljiva uvijek je slala poruku skromnosti i obzira prema svakom čovjeku. Pokazali ste nam važnost tihog i predanog služenja i neprestanog izgrađivanja ljepote tkiva koje se zove Crkva Božja. Hvala za svaki Vaš trud, napor, razumijevanje, primjer plemenitosti i svesrdno predanje, kao i za ona jednostavna i napose obična djela; svaki posađeni cvijet, obnovljeni liturgijski predmet, ili s puno truda odgovorena poruka na whats appu, tako obično, a toliko znači, – rekla je Buneta, te zaželjevši mu molitvenu i duhovnu blizinu i potporu na svećeničkom putu dodala:

– Molimo Vas za oproštenje svaki puta kada ste se iako u našoj blizini ipak osjećali sami, neshvaćeni i bez podrške, za svaki put kada smo Vas možda svjesno ili nesvjesno povrijedili svojim postupcima. Oprostite!

Bog Vas obilato nagradio za svako učinjeno dobro i svojim Vas blagoslovom pratio u Vašoj novoj službi u našoj Požeškoj biskupiji, no vrata naše župe, uvijek će Vam biti otvorena, – zaključila je Tanja Buneta, a potom su mu najmlađe članice KUD-a Lipa Nova Bukovica Ema i Lucia Feldi odjevene u narodne nošnje uručile cvijeće i sliku rađenu posebnom tehnikom laserskog graviranja na drvetu.
Slika je izvorno rad akademskog slikara Ante Mamuše i originalna je oltarna slika crkve bl. Alojzija Stepinca u Virovitici. Sliku je prenio na drvo Stjepan Haumuller.

Na kraju se župnik Ilić svojim župljanima obratio riječima zahvale, ne samo na oproštajnom daru, već na zajedničkom putu u Kristu kojim su hodili protekle dvije i pol godine, te svima koji su mu taj put olakšali svojim djelima, savjetima, prijateljskom pažnjom, odnosno dolascima na misna slavlja gradeći tako živu crkvu.

– Bogu zahvaljujemo za svo ovo vrijeme koje smo ovdje proveli i gdje smo jedni drugima mogli biti vjerujem i na pomoći, i na korist i spasenje. Stoga neka i dalje Gospodin po zagovoru sv. Roka čuva ovo mjesto i svakoga od vas, – rekao je vlč. Dejan Ilić zahvalivši se i Gradu Slatini uz čiju je pomoć unutrašnjost kapele u Kozicama ove godine svježe oličena, te je sanirano i uređeno stepenište na ulazu u crkvu čime je nastavljena uspješna dosadašnja suradnja.

– Najkraće je možda reći hvala, i u toj hvali neka je sadržano sve ono što osjećam u svome srcu, a prije svega bih volio da Gospodin spusti svaki blagoslov na vas. Ako budemo Bogom blagoslovljeni onda će i sve drugo doći na svoje mjesto, – zaključio je vlč. Ilić zazvavši ujedno blagoslov za novoga župnika Ivana Štivičića koji danas preuzima svoju službu u novobukovačkoj župi.  
(mf/Foto: Mihaela Feldi)

Vlč. Dejanu Iliću

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button