DOGAĐANJANASLOVNICAOPĆINE

Na Malu Gospu brojni vjernici Slavonsko-podravskog dijela Požeške biskupije hodočastili u Voćin

Na blagdan Rođenja Blažene Djevice Marije, 8. rujna nekoliko tisuća vjernika iz župa Slavonsko-podravskog arhiđakonata, od Virovitice preko Slatine do Našica tradicionalno je hodočastilo u marijansko svetište u Voćinu. Večernje euharistijsko slavlje predvodio je požeški biskup Antun Škvorčević u zajedništvu s arhiđakonom Vladom Škrinjarićem i svećenicima iz Virovitičkog, Slatinskog i Našičkog dekanata.
Nakon što je ulazna procesija stigla iz crkve na liturgijski prostor pod nebom, biskup je Gospi Voćinskoj pred njezinim likom uputio pozdrav sljedećim riječima: »Na ovom svome hodočašću u Godini Božje riječi pred tvojim svetim likom, Gospo naša voćinska, upućujemo ti svoj zajednički pozdrav, naše pohvale i zahvalnost. Želimo da naša molitva i pjesma bude večeras u Voćinu lijepa kao zora, blistava kao snijeg zorom obasjan. Raduj se, Djevice Marijo, kćeri moje zemlje, sestro moje duše!…

Pozdravljajući potom nazočne svećenike, redovnike, redovnice i sve hodočasnike, osobito pješake, biskup je rekao da se zajedno s njima raduje blagdanu Rođenje Blažene Djevice Marije, te im ga čestitao.

Kazao je da je među nevoljama koje nas prate i opasnost od koronavirusa, naglasivši: što je opasnost veća, to nam je Marijina pomoć potrebnija. Povjerio je Mariji da sve naše poteškoće, nevolje i trpljenja, osame i siromaštvo sjedini s Isusovim slabostima i trpljenjem na križu, da one u njemu postanu njegova i naša pobjeda. Hodočasnike pak pozvao je da sabranim srcem i raskajanom savješću sudjeluju u misnom slavlju.

Između ostaloga istaknuo je kako ga zaštitne maske na njihovim licima potiču da u razmišljanju o Božjoj riječi krene od njih samih. Ustvrdio je kako nam one svjedoče Božju poruku da smo slaba i krhka bića, ugrožena bolestima i drugim nevoljama te da činimo dobro kad čuvamo zdravlje tijela, slušajući preporuke onih koji su u tome stručni. Ali to nije dostatno, ustvrdio je biskup, i naglasio: »Postoji naša duša, naša savjest, naše srce, dubina našeg bića, neponovljivost i jedinstvenost naše osobe. Ako zdravstveno obranimo svoje tijelo od koronavirusa, a duša nam plače jer joj nije dobro, i ako nam je srce zaraženo nekom duhovnom bolešću, onda nam fizička obrana nije dovoljna«.

Kazao je kako nam je potrebna cjelovita zaštita i tijela i duše, koju nam jedino Bog može pružiti, a Marija, koju nazivamo »zdravlje bolesnih«, svojim zagovorom izmoliti. Poručio je hodočasnicima da su učinili pravi korak što su na Marijin rođendan došli u njezin Voćin.

Podsjetivši kako često čujemo da u Hrvatskoj nedostaje radnika, osobito u nekim granama gospodarstva kao što je, primjerice, građevinarstvo, istaknuo je da i Bog danas u Hrvatskoj traži radnike i želi suradnike.
Kazao je kako on kao biskup, zajedno s nazočnim svećenicima i vjernicima želi večeras iz ovog svetišta Bogu poručiti da on u njima, malim i neznatnim ljudima iz slavonsko-podravskog dijela Hrvatske ima svoje radnike i suradnike s kojima može računati i koji uz Marijin zagovor i pomoć svakodnevno nastoje ostvariti njegov naum o njima, kroz molitvu i osluškivanje Božje riječi.

Nakon pričesti hodočasnici su predvođeni biskupom izmolili molitvu u Godini Božje riječi, zaključivši je pjevanim poklikom: »Tvoja riječ nozi je mojoj svjetiljka«.
Uslijedila je mala procesija s likom Gospe Voćinske koja je prolazila kongresnim prostorom te su joj vjernici uzdizanjem svijeća, pjesmama i molitvenim zazivima iskazivali čast, zahvalnost i odanost.

Malu službu svjetla, pohvala i molbenica biskup je zaključio činom povjere svih nazočnih Blaženoj Djevici Mariji.  Kazao im je zatim kako je uvjeren da se svi oni Marijinim zagovorom s ovog hodočašća vraćaju u svoje domove ispunjeni Božjim svjetlom, toplinom i ljubavlju. Zahvalio im je za plemenito hodočasničko srce, ohrabrivši ih da se ničega i nikoga ne boje, jer su svoju sudbinu povjerili Sinu Marijinu, Isusu Kristu, našem jedinom spasitelju. Zahvalio je svećenicima za njihovo služenje, osobito u ispovijedanju, kao i hodočasnicima pješacima. Načelniku voćinske općine čestitao je Dan Općine, a župljanima voćinske župe na čelu sa župnikom Ivanom Ereizom, čestitao je blagdan Rođenja Blažene Djevice Marije sa zahvalnošću za sve što su učinili u organiziranju ovog hodočašća.
(mf/Izvor: www.požeška-biskupija.hr/Foto: Požeška biskupija, Mihaela Feldi)


Možda će vas zanimati i ...

Back to top button