DOGAĐANJANASLOVNICA

Na jučerašnji blagdan Svijećnice, časne sestre slatinskog samostana Gospe Lurdske obnovile zavjete

Svijećnica ili blagdan Prikazanja Gospodinova u hramu je spomendan na događaj kada su, prema propisu Mojsijeva Zakona, Josip i Marija donijeli dijete Isusa u Hram da ga, kao prvorođenca, obredno prikažu Bogu.

Roditelji su u Hramu susreli starca Šimuna, koji je uzeo dijete u naručje i u njemu prepoznao budućega Mesiju. Šimun je Isusa nazvao svjetlom, -“Svjetlost na rasvjetljenje naroda”. Otuda ovome blagdanu ime Svijećnica.

Ovim povodom, sinoć je u slatinskoj crkvi sv. Josipa služena sveta misa kojoj je prisustvovao veliki broj vjernika, a koji su, kako običaj nalaže, sa sobom donijeli svijeće na blagoslov. Blagoslovljene svijeće koriste se u obredima krštenja, tijelovskim procesijama i u drugim prigodama.

-Ovaj nas blagdan upućuje na važnost shvaćanja Isusa Krista kao jedinoga istinskoga Svijetla, pa smo i mi poput Šimuna pozvani zahvaljivati na tom daru te se truditi u svome životu slijediti Svijetlo koje nas sve prosvjetljuje. Budimo Svijetlo jedni drugima! Donosimo Svijetlo jedni drugima! Idimo putem Svjetlosti prema jednome cilju, prema Isusu i pronosimo vjeru! ,-među ostalim je na jučerašnjoj propovijedi tijekom mise u crkvi sv. Josipa, naglasio župnik Župe sv. Josipa u Slatini i dekan Slatinskoga dekanata, preč. Dragan Hrgić .

Papa Ivan Pavao II.,1997.godine, ustanovio je da se Svijećnica obilježava i kao Dan osoba Bogu posvećenog života pa su tako, prigodno, svoje zavjete obnovile sve četiri časne sestre koje žive i svoje sestrinsko poslanje obavljaju  u slatinskom samostanu Gospe Lurdske,  samostanu Družbe sestara Presvetog Srca Isusova.

Sestre Nives, Krešimira, Dionizija i Flavija podsjetile su na svoju vjernost Isusu Kristu i posvećeni život koji se odlikuje skromnošću, odnosno u koji se ulazi po evanđeoskim zavjetima siromaštva, čistoće i poslušnosti.

S obzirom na svečani trenutak, časnim sestrama je župnik Hrgić čestitao prigodnim riječima, vjernici pljeskom, a budući krizmanici darivali su ih cvijećem.

(Tekst i Foto: Tea Kiš Slačanac)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button