DOGAĐANJANASLOVNICA

Na Gradskom groblju u Slatini održan posljednji ispraćaj vatrogasnog časnika Stjepana Venusa

Danas je na Gradskom groblju u Slatini održan posljednji ispraćaj vatrogasnog časnika Stjepana Venusa kojemu su počast, uz zvuke tamburice, vatrogasne sirene, te vojne i vatrogasne počasti odali predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice Ante Sanader, glavni vatrogasni zapovjednik RH Slavko Tucaković, predsjednik Vatrogasne zajednice Virovitičko-podravske županije Željko Palković, zamjenik virovitičko-podravskog župana Marijo Klement, gradonačelnik Grada Slatine Denis Ostrošić, županijska vatrogasna zapovjednica Mateja Fras Venus te ostali članovi obitelji, vatrogasci iz cijele Hrvatske, kao i brojni prijatelji i ostali građani.

Nakon molitve koju je predvodio župnik Župe sv. Josipa, preč. Dragan Hrgić uslijedila je vatrogasna molitva i posljednje riječi upućene ovom velikom čovjeku u ime svih vatrogasaca Virovitičko-podravske županije.

Stjepan Venus završio je Vatrogasnu školu u Zagrebu, a bio je član DVD-a Slatina od 1979. godine. 1997. godine postao je zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Grada Slatine, a u dva mandata vršio je dužnost zamjenika županijskog zapovjednika dok je od prosinca 2011. godine bio i županijski zapovjednik.
S nevjerojatnim žarom i voljom radio je sa svim vatrogascima na području županije, obučavao djecu i mlade i pokušao im usaditi svoj nesalomljivi duh i ljubav prema vatrogastvu. Nikada nikome nije uskratio pomoć, savjet i nikada mu nije bilo teško u bilo koje doba dana ili noći odazvati se vatrogasnom pozivu ili sireni, čak dapače odrađivao je to zdušno, onako kako to samo pravi i hrabri vatrogasci rade.
Odlikovan je državnim i najvišim vatrogasnim odlikovanjima među kojima se ističe Red hrvatskog trolista kojim ga je 2016. godine odlikovala tadašnja predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, za osobite zasluge u vatrogastvu, zaštiti od požara i spašavanja ljudskih života i materijalnih dobara.

Stjepanu Venusu svaki je hrvatski vatrogasac i vatrogasni dužnosnik s velikim poštovanjem stisnuo ruku prijateljstva jer takvi se vatrogasci rijetko rađaju. Borio se za svakog vatrogasca na području Virovitičko-podravske županije koji će njegovim hrabrim koracima nastaviti putem ka razvoju vatrogastva.

– Vatrogasac nikad ne umire, on živi vječno u srcima onih koje je spasio, – stoji na kraju poruke vatrogasaca uz zahvalu na svakoj njegovoj toploj riječi, dobronamjernoj kritici i svakoj sekundi njegovog truda da ih nauči biti prije svega ljudima, a onda i poštenim i odgovornim vatrogascima.

U Vatrogasnom domu DVD-a Slatina otvorena je i Knjiga žalosti u kojoj su mnogi, iako s tugom i sjetom zbog preranog odlaska, ispisali tople riječi svojih sjećanja koje ih vežu za Stjepana Venusa, zapovjednika Javne vatrogasne postrojbe Grada Slatine koji je doista bio „vatrogasac u duši“ čiji je rad ostavio neizbrisiv trag, osobito u njegovoj Slatini.
(M. Feldi, V. Grgurić/Foto: Robert Turkalj, Mihaela Feldi)

Related Images:

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button