DOGAĐANJANASLOVNICA

Na 11. sjednici Gradskog vijeća Grada Slatine vijećnici izglasali Odluku o načinu pružanja javne usluge sakupljanja komunalnog otpada te ukinuli naplatu parkiranja

Jučer je u gradskoj vijećnici u zgradi Hrvatskog doma u Slatini održana 11. sjednica Gradskog vijeća kojoj se pod predsjedanjem predsjednika istoga Tome Tomića odazvalo 11 od ukupno 15 vijećnika, a uz koje su istoj prisustvovali gradonačelnik Slatine Denis Ostrošić, njegov zamjenik Ilija Nikolić, gradski pročelnici Marin Kokorić i Krunoslav Šarabok, djelatnici Gradske uprave, predstavnici gradskih institucija i ostali zainteresirani građani.

Nakon usvajanja predloženog dnevnog reda uz dodatak još jedne točke i zapisnika s prethodne dvije sjednice, redovne i izvanredne, uslijedio je aktualni sat koji je potrošio većinu vremena od 3,5 sata koliko je trajala sjednica.
Na „aktualcu“ je postavljen popriličan broj vijećničkih pitanja, njih gotovo 30, a kroz koja se uglavnom žustra rasprava ponovno povela po pitanjima vezanima uz Dječji vrtić Zeko Slatina i način pružanja javne usluge sakupljanja komunalnog otpada na području grada Slatine.
U konačnici su se vijećnici usuglasili da će jedna od narednih sjednica tematski biti posvećena upravo radu DV Zeko u Slatini i rješavanju problema u toj gradskoj ustanovi.
Završena je i „saga“ po pitanju razmatranja prijedloga i donošenja Odluke o načinu pružanja javne usluge sakupljanja komunalnog otpada na području Grada Slatine koja je izglasana sa osam glasova „za“ od strane oporbenih vijećnika, dok su vijećnici Domovinskog pokreta bili protiv, a tomu je prethodilo izglasavanje nekoliko amandmana po ovoj Odluci.
Dva su uložili vijećnici iz Kluba vijećnika Domovinskog pokreta koji su amandmanima predložili izmjene u članku 12. gdje je dodan stavak 2. koji glasi: „Grad Slatina priredio je projekt izgradnje novog reciklažnog dvorišta – Reciklažno dvorište Slatina, u Slatini, u Poduzetničkoj zoni „Trnovača“, a postojeće Reciklažno dvorište na Odlagalištu Radosavci prenamjenjuje se u prostor/dvorište za glomazni otpad.“, dok je u poglavlju „Najmanja učestalost odvoza otpada“ u članku 9. promijenjen stavak 3. u kojemu je bitno naglasiti da će se reciklabilni otpad (metal, tekstil i staklo) od sada odvoziti najmanje jednom u dva mjeseca umjesto jednom mjesečno. Gradonačelnik Ostrošić prihvatio je oba amandmana dok to nije bio slučaj s amandmanima koje je uložio Klub vijećnika HDZ-HSLS.

Naime, isti su unatoč ne prihvaćanju od strane gradonačelnika izglasani većinom oporbenih vijećnika. Prvi amandman također je vezan uz članak 12., a izmjena se odnosi na stavak 4. kojim se predložena cijena obvezne minimalne javne usluge za sve korisnike u kategoriji kućanstvo, jedinstvena na čitavom području primjene ove Odluke, s predloženih 7,96 eura, odnosno 60,00 kuna mjesečno, bez PDV-a za svako obračunsko mjesto, mijenja i glasi 5,88 eura, odnosno 44,30 kuna mjesečno, bez PDV-a za svako obračunsko mjesto.

Isto tako predložena cijena obvezne minimalne javne usluge za sve korisnike u kategoriji koji nisu kućanstvo, jedinstvena na čitavom području primjene ove Odluke, s predloženih 10,49 eura, odnosno 79,00 kuna mjesečno, bez PDV-a za svako obračunsko mjesto, mijenja i glasi 7,96 eura, odnosno 60,00 kuna mjesečno, bez PDV-a za svako obračunsko mjesto.
Ovim se amandmanom isto tako u članku 12. dodaje stavak 5. koji glasi: „Grad Slatina će svim korisnicima javne usluge kategorije kućanstvo, sukladno članku 65. Stavak 1. Zakona o gospodarenju otpadom sufinancirati cijenu obvezne minimalne javne usluge u iznosu od 1,00 eur s PDV-om mjesečno.

Drugi amandman Kluba vijećnika HDZ-HSLS odnosio se na članak 25. gdje će se korisniku kategorije kućanstvo, koji kompostira biootpad na svojoj nekretnini, cijena minimalne javne usluge umanjiti na mjesečnom računu, umjesto za predloženih 1,73 eura, odnosno 13,00 kuna sve dok uredno provodi kompostiranje biootpada, za 0,50 eura, odnosno 3,77 kuna.

U nastavku sjednice izvješće o radu Vatrogasne zajednice Slatina za 2022. godinu, kao i sve ostale odluke, osim jedne, donesene su jednoglasno. Tako su izglasane odluke o imenovanju Stručnog povjerenstva za koncesiju u postupku davanja koncesije za obavljanje komunalne djelatnosti dimnjačarskih poslova, o odabiru pravne osobe s kojom će se zaključiti ugovor o obavljanju sustavne preventivne deratizacije na području Grada Slatine za 2023. godinu, te o dodjeli potpore iz Programa mjera poticanja razvoja malog i srednjeg poduzetništva na području Grada Slatine za 2023. godinu.

Mišljenja gradskih vijećnika ponovno su se razišla po pitanju predzadnje, naknadno uvrštene točke dnevnog reda, Razmatranje prijedloga i donošenje Odluke o stavljanju izvan snage Odluke o organizaciji, načinu naplate i nadzoru parkiranja u gradu Slatini, koja je nakon kraće rasprave prihvaćena također većinom glasova vijećnika iz klubova vijećnika HDZ-HSLS i SDP-Fokus, dok su vijećnici Domovinskog pokreta bili protiv.
Ovom je odlukom ukinuta naplata parkiranja na području grada Slatine, a stupa na snagu osmog dana od objave u Službenom glasniku Grada Slatine.

–  Prema dogovoru na posljednjem Međustranačkom vijeću dogovoreno je da će se naplata na svim parkiralištima urediti do 11. svibnja no to nije učinjeno. Svakako smo spremni razmotriti ponovno uvođenje naplate parkiranja u gradu Slatini onoga trenutka kada se stvore preduvjeti da grad Slatina ima dovoljan broj parkirališnih mjesta i da to funkcionira onako kako treba funkcionirati, odnosno dok se ne omogući naplata parkiranja na svim parkiralištima u Slatini, te uvede naplata i na onim parkiralištima koja trenutačno nisu pod naplatom, – istaknuo je vijećnik Igor Fazekaš na čiji je prijedlog ova točka naknadno uvrštena u dnevni red 11. sjednice.

Na kraju sjednice gradski su vijećnici, kao i gradonačelnik Ostrošić uputili čestitke rukometašima Rukometnog kluba Slatina koji su na prvoj kvalifikacijskoj utakmici za ulazak u Premijer ligu ostvarili pobjedu, što je do sada najveći uspjeh slatinskih rukometaša ikada, te im zaželjeli uspjeh u vrlo važnoj uzvratnoj utakmici protiv Moslavine koja će odlučiti hoće li Slatinčani po prvi puta postati prvoligaši.
Utakmica će se odigrati sutra, 20. svibnja u 19:30 u dvorani SŠ Marka Marulića u Slatini. Gradonačelnik je dodao kako su sve ulaznice za spomenutu utakmicu rasprodane ali će se u suradnji sa Slatinskim informativnim centrom omogućiti izravni prijenos utakmice i na velikom ekranu na Trgu sv. Josipa, te je naglasio daljnju potporu Grada slatinskom Rukometnom klubu kao i do sada.
Čestitke je uputio i predsjednik Gradskog vijeća Tomo Tomić prije nego što je zaključio rad 11. sjednice čiji se prijenos izravno mogao pratiti u eteru Radio Slatine.
(mf/Foto: Mihaela Feldi)

 

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button