DOGAĐANJANASLOVNICAUDRUGE

Na 10. hodočašću hrvatskih branitelja, hrvatske vojske i policije Gospi Voćinskoj odana počast nevinim žrtvama Voćina i Huma stradalim 13. prosinca 1991.

Nekoliko tisuća vjernika i hodočasnika, hrvatskih branitelja, vojske, policije i brojnih izaslanstava iz svih dijelova Hrvatske te Bosne i Hercegovine, po hladnom i maglovitom vremenu i ove su se godine na današnji dan 13. prosinca prisjetili voćinske žrtve, te su svojim sudjelovanjem na 10. hodočašću hrvatskih branitelja, hrvatske vojske i policije Gospi Voćinskoj odali počast 47 nevinih žrtava, stradalih 13. prosinca 1991. godine od strane srbočetničkog agresora.

Zavjetne svijeće su do Voćina donijeli: iz pravca Požege Antun Pavličević, hrvatski branitelj, od Slatine Vladimir Čubelić, sin poginulog hrvatskog branitelja i Tomislav Lovreković, hrvatski branitelj član UDVDR Pitomača, a od križa na Trgu Gospe Voćinske do Prebende hrvatski branitelji Tomislav Štimac, Antun Pavličević i Ivica Borovička.

Hodočasnike koji su se sastali na voćinskoj Prebendi pozdravio je požeški biskup msgr. Antun Škvorčević, koji je izraze posebnog poštovanja i suosjećanja uputio obiteljima voćinskih žrtava i poginulih branitelja.
„Želimo ovdje zajedno u molitvu sabrati sve suze i boli, patnje i jauke, nedužnu smrt 47-mero voćinskih ljudi i drugih ubijenih i nestalih, povjeriti ih Isusovoj ljubavi jačoj od smrti i u toj ljubavi prepoznati smisao njihove žrtve, praštanjem ostvariti nutarnju slobodu, te im u čistoći pamćenja iskazati poštovanje i zahvalnost.“ – istaknuo je biskup Škvorčević.
Hodočasnici su se potom uputili prema voćinskoj crkvi Pohoda Blažene Djevice Marije u pokorničko-molitvenoj procesiji sa 50 hrvatskih stjegova te zavjetnim svijećama koje su nosili Davor Cicvarić, hrvatski vojnik, Josip Matić, hrvatski policajac i Darko Jozić, pripadnik specijalne policije pod geslom “Zahvalni Gospi Voćinskoj za dar života u slobodi”.
Tijekom procesije biskup Škvorčević je uz spomenik ”U Majčinu naručju” položio vijenac u znak pijeteta prema voćinskim žrtvama.

Đuro Matovina, umirovljeni hrvatski policajac, Josip Horvatin, bivši pripadnik specijalne postrojbe policije i Slavko Jurić, hrvatski branitelj član Udruge HVIDR-a Vukovar unijeli su zavjetne svijeće u Crkvu PBDM gdje je biskup Škvorčević služio koncelebrirano misno slavlje te u nadahnutoj propovijedi istaknuo:
Duboko vjerujemo da je presveta Majka Marija koja je svojim suosjećajnim srcem ovdje u voćinskom svetištu tijekom više stoljeća primala i majčinskom ljubavlju liječila mnoge naše hrvatske rane, u svoje naručje primila i nedužne voćinske žrtve, sve poginule u Domovinskom ratu i združila ih s patnjama svoga sina. Povjerila ih pobjedničkoj snazi njegove ljubavi koja je moćna darovati im puninu života i mir u božjoj vječnosti. Stoga je ovaj memorijal izraz naše vjere, očitovanje naše nade i svjedočenje ljubavi prema onima koji su položili svoje živote za našu slobodu.“

Nakon koncelebriranog misnog slavlja uslijedio je komemorativni skup kod spomen obilježja Voćinskoj žrtvi gdje se nazočnima obratio ratni zapovjednik 136. Slatinske brigade Josip Černi te između ostaloga rekao:
„…Da li su se oni ponekad upitali, jesu li oni ostvarili tu svoju zadaću i zbog čega su nanijeli zlo ovim ljudima u Četekovcu, Čojlugu, Balincima i ovom pitomom Voćinu. Mi ratnici, mi koji smo u vjeri i ljubavi prema domovini polučili tako veliko djelo u operaciji oslobođenja Papuk 91. moramo biti ustrajni, ponosni, nadahnuti i vjerni svom narodu i svojoj domovini, a djelo ovih ratnika i nevine žrtve pamtiti do vječnosti.“

U ime Ministarstva hrvatskih branitelja, ministra Tome Medveda i svoje osobno sve nazočne je pozdravio izaslanik ministra hrvatskih branitelja Nenad Križić.
Nažalost cijela povijest Hrvata puna je ovakvih tužnih sjećanja i brojnih žrtava koje su stradale bez ikakve krivnje, samo zato što su bili Hrvati i živjeli u svom domu i domovini. Prisjećamo se nečuvenog zločina nad Hrvatima ovoga kraja. Tuga, neizvjesnost, očaj, beznađe i smrt prije 27 godina bili su svakodnevno prisutni oko nas, gdje je neprijatelj želio uništiti identitet Hrvata, našu kulturu, tradiciju, domove, vjerske objekte… Sve je to našem narodu nanijelo teške traume i odnijelo mnoge nevine civilne žrtve, a mnogi su hrvatski branitelji dali ono najvrjednije, svoj život. Svi smo dužni promicati istinu, a ona će biti potpuna tek kada se utvrdi tko je i zašto ubio ove nevine ljude…“ – istaknuo je Križić te uputio posebnu zahvalu organizatorima 10. hodočašća, Zajednici udruga i članova HVIDRA-e Virovitičko-podravske županije na čelu s predsjednikom Matom Bubašom, kao i predsjedniku slatinskog odbora za hrvatske branitelje Iliji Nikoliću, Općini Voćin na čelu s načelnikom Predragom Filićem kao i svim hrvatskim braniteljima uz poruku 2018. – Neka vide da nas ima.

S nekoliko riječi obratio se i izaslanik predsjednika Sabora i predsjednika Vlade RH Josip Đakić koji je tom prigodom ponovno podsjetio kako još uvijek nisu prozvani oni koji su odgovorni za ovaj zločin te da pravda nije zadovoljena.
„Uvijek ćemo biti na liniji da se klanjamo i opraštamo, ali zaboravit ne smijemo i ne možemo. Ne smijemo zaboraviti ovaj strašni zločin, ali ne smijemo ni dozvoliti da prođe nekažnjeno.“ – istaknuo je Đakić.

Nazočne je pozdravio i izaslanik predsjednice RH Ante Deur te tom prigodom istaknuo:
Stojimo na ovom mjestu koje uz poštovanje i pietet, vapi i unosi duboku bol u naše duše bez obzira koliko je godina prošlo od ovog zločina… Mi smo ti koji moramo nositi to vrijeme i prenositi istinu novim generacijama.“

Potom su vijence i upaljene lampione zajednički položili; predstavnici obitelji poginulih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja i civilnih žrtava, te obitelji voćinskih žrtava; zatim izaslanstva Ureda predsjednice RH, predsjednika Sabora RH predsjednika i Vlade RH; izaslanstvo načelnika glavnog stožera oružanih snaga RH; potom predstavnici jedinica lokalnih i područnih (regionalnih) samouprava (županije, gradova i općina); te na kraju ratni zapovjednici i predstavnici braniteljskih i stradalničkih udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

Organizator ovogodišnjeg hodočašća bila je Zajednica udruga i članova HVIDRA-e Virovitičko-podravske županije, pokrovitelj Ministarstvo branitelja Republike Hrvatske, a supokrovitelji Virovitičko-podravska županija, Općina Voćin i Slatinska banka.

Dan uoči hodočašća izaslanstvo Općine Voćin obišlo je te položilo vijence i zapalilo svijeće na svim grobovima žrtava kao i kod spomen obilježja u Ćeralijama i kod voćinskog Gaja.
(mf/Foto: Robert Turkalj)


Možda će vas zanimati i ...

Back to top button