DOGAĐANJAKULTURA I OBRAZOVANJENASLOVNICA

MZO preventivni projekt u OŠ E. Kumičića Slatina: „Poslije kiše dolazi sunce –utjecaj traume na mentalno zdravlje djece“

Ministarstvo znanost i obrazovanja u sklopu financiranja preventivnih projekata za školsku godinu 2023./2024. Osnovnoj školi Eugena Kumičića odobrilo je projekt pod nazivom „Poslije kiše dolazi sunce –utjecaj traume na mentalno zdravlje djece“ u vrijednosti od 1.400,00 eura. Projekt je Učiteljskom vijeću jučer, 3. siječnja predstavila Melita Schmitz, prof., dipl.bibl. izvrsna savjetnica menadžmenttrener za razvoj osobnosti i coaching, certificirani Mindfulness trener, certificirani Relax kids trener, instruktor Pranayame, NLP Praktičar i NCL Coach.

Ovim projektom želi se osvijestiti utjecaj traume i traumatičnih iskustava na život i funkcioniranje djeteta kao u osobnom tako i u školskom okruženju te uvidjeti kako trauma utječe na mentalno zdravlje djece, ali i u kojoj je korelaciji s ovisnostima u tinejdžerskoj dobi. 

Preventivne aktivnosti sadržavat će izlaganja i radionice s temom traume koje će pridonijeti osvještavanju uzroka i posljedica traumatskih iskustava te koje se preventivne tehnike i alati mogu primijeniti u radu s učenicima (mindfulnessa, samomasaže tijela, vizualizacije, NLP tehnike upravljanja emocijama i  svjesnoga disanja).

Radionice čitanja priča bit će usmjerene na razumijevanje, prepoznavanje i upravljanje jednostavnim i složenim emocijama kod djece te će učenici usvojiti tehnike i alate za uspješno nošenje s posljedicama traumatskih iskustava.

Ovim projektom kurikul škole bit će obogaćen novim znanjima s područja traume, a nastavno osoblje dobit će kvalitetno stručno usavršavanje i jačanje svojih kapaciteta.

U projektu će sudjelovati prvenstveno učenici prvog i osmog razreda, učitelji škole, ali i roditelji za koje će biti organiziran roditeljski sastanak te radionice.

U realizaciji projektnih aktivnosti sudjelovat će tjelesnoorijentirani terapeuti iz Centra Snaga namjere iz Zagreba koji će raditi s učiteljima i roditeljima škole.

Kroz projekt će se nabaviti stručna literatura s područja traume kao i slikovnice za djecu koje pomažu boljem razumijevanju i nošenju s emocijama.

Projekt su osmislile ravnateljica Škole Božica Majhen, psihologinja Iva Matek, pedagoginja Nataša Valinčić i knjižničarka Melita Schmitz.

(mf; Izvor: OŠ E. Kumičića Slatina, Melita Schmitz, dipl. bibl.)

 

 

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button