NASLOVNICASERVISNE INFORMACIJE

MUP: Uzrokovao prometnu nesreću sa koncentracijom alkohola 2,94 g/kg

Tijekom proteklog tjedna u nadzoru prometa utvrđeno 420 prekršaja i to 39 prekršaja upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola

Prometne nesreće protekli tjedan

Protekli tjedan je na prometnicama Virovitičko–podravske županije evidentirano 15 prometnih nesreća, od kojih 6 s ozlijeđenim osobama i 9 s materijalnom štetom. Četiri vozača su uzrokovala prometne nesreće upravljajući vozilom pod utjecajem alkohola.
U tim prometnim nesrećama je pješakinja teško ozlijeđena, a po jedan vozač bicikla, motocikla i traktora, te 3 sudionika u osobnim automobilima su lako ozlijeđeni.
U petak oko 19,40 sati se u Čemernici dogodila prometna nesreća u kojoj je 23-godišnji vozač motocikla lako ozlijeđen. Do prometne nesreće je došlo kada je vozač motocikla koji je pretjecao osobni automobil na dionici ceste na kojoj je pretjecanje zabranjeno, desnom stranom motocikla udario u lijevu stranu osobnog automobila čija je vozačica vršila radnju skretanja, a da se prethodno nije uvjerila da to može izvršiti bez opasnosti za druge sudionike u prometu. Nakon sudara osobnog automobila i motocikla je došlo do pada motocikla i vozača na kolnik i slijetanja u putni jarak, te udara motocikla u betonski putni most.
Istoga dana oko 22,15 sati je na pružnom prijelazu na dionici lokalne ceste između Turnašice i Starog Graca, koji je osiguran samo prometnim znakovima, došlo do sudara sa željezničkim vozilom kojega je uzrokovao maloljetni vozač traktora. Vozač traktora je upravljao vozilom prije stjecanja prava na upravljanje i nije se zaustavio ispred navedenog prijelaza ceste preko željezničke pruge, niti se uvjerio da li prugom nailazi vlak, uslijed čega je došlo do udara prednjeg dijela traktora u vlak. Vozač traktora je u toj prometnoj nesreći lako ozlijeđen.
 
Utvrđeni prekršaji

Policijski službenici su tijekom proteklog tjedna u nadzoru prometa utvrdili 420 prekršaja i to 39 prekršaja upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola ili odbijanja alkotestiranja, 2 prekršaja odbijanja testiranja na drogu, 65 prekršaja upravljanja vozilom nepropisnom brzinom, 94 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, 82 prekršaja nepropisnog korištenja mobitela, 11 prekršaja nekorištenja zaštitne kacige, jedan prekršaj upravljanja vozilom za vrijeme zabrane i dr.
Najveća brzina kretanja vozila je utvrđena u petak u 18,45 sati u Novom Senkovcu, i to brzina kretanja motocikla od 104 km/h na dionici ceste u naselju na kojoj je ograničenje brzine kretanja 50 km/h.
Najveća koncentracija alkohola u organizmu od 2,94 g/kg je utvrđena kod vozača osobnog automobila starosti 50 godina koji je uzrokovao prometnu nesreću s materijalnom štetom vozilom u subotu u 21 sat u Virovitici. Nakon počinjenja ove prometne nesreće vozač je napustio mjesto događaja, ali je ubrzo pronađen i sukladno odredbama čl. 134. Prekršajnog zakona uhićen.
Osim ovoga vozača protekli tjedan je uhićen i 33-godišnji vozač osobnog automobila  koji je odbio izuzimanje krvi i urina radi testiranja na prisutnost droge u organizmu u nedjelju u 00,15 sati u Orahovici.
 
U petak, 14. srpnja 2023. godine u vremenu od 18 do 24 sata je zbog pogoršanja stanja sigurnosti u prometu na području Policijske uprave virovitičko-podravske provedena izvanredna akcija nadzora prekršaja 4 najveća ubojice u prometu. U provedbi ove akcije su policijski službenici utvrdili 82 prekršaja, od kojih 5 prekršaja upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola, 37 prekršaja upravljanja vozilom nepropisnom brzinom. 13 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa ili nepropisnog prijevoza djece u vozilu i 9 prekršaja nepropisnog korištenja mobitela.

                                          Policijska uprava virovitičko-podravska

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button