NASLOVNICASERVISNE INFORMACIJE

MUP: Stanje u prometu tijekom proteklog tjedna

U petak, u Bakiću, oko 21 sat kod 47-godišnjeg bicikliste utvrđena je najveća koncentracija alkohola u organizmu od 2,81 g/kg


Prometne nesreće
Tijekom proteklog tjedna evidentirano je 14 prometnih nesreća, 3 s ozlijeđenim osobama u kojima je 1 osoba zadobila teške tjelesne ozljede,  a 2 su osobe zadobile lakše tjelesne ozljede te 11 s materijalnom štetom. U 3 prometne nesreće vozači su bili pod utjecajem alkohola. U 3 prometne nesreće počinitelji su napustili mjesto događaja.
 
Najteža prometna nesreća dogodila se dana 1. srpnja, oko 16,20 sati, u mjestu Grabrovnica, kada je 50-godišnjak pod utjecajem alkohola u koncentraciji od 2,59 g/kg upravljao motociklom, a da nije brzinu kretanja vozila prilagodio osobinama i stanju ceste (zavoj, mokar kolnik), uslijed čega je vozilom zahvatio zelenu površinu, izgubio nadzor nad vozilom i zajedno sa istim pao na zelenu površinu gdje je došlo do prevrtanja i klizanja vozila i tijela vozača, te zaustavljanja vozača i vozila na navedenoj zelenoj površini. Vozač motocikla zadobio je ozljedu glave.
 
Utvrđeni prekršaji
Ukupno je utvrđeno 348 prekršaja, od kojih 35 prekršaja upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola ili odbijanja alkotestiranja, 73 prekršaj upravljanja vozilom nepropisnom brzinom, 87 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, 23 prekršaja nepropisnog korištenja mobitela, 4 prekršaja upravljanja vozilom za vrijeme zabrane upravljanja, 2 prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava na upravljanje, 10 prekršaj upravljanja vozilom za vrijeme isteka važenja prometne dozvole ili tehnički neispravnim vozilom i dr.
Najveća koncentracija alkohola u organizmu od 2,81 g/kg je utvrđena kod vozača starosti 47 godinu koji je zatečen kako upravlja biciklom, u petak, 05. srpnja godine u 21,00 sati u mjestu Bakić.
 
Najveća brzina kretanja vozila od 160 km/h, utvrđena je „presretačem“  u srijedu, 03. srpnja 2024. godine u 00,49 sati u mjestu Suhopolje, gdje je ograničenje brzine kretanja vozila 70 km/h, tom brzinom upravljao je vozač osobnog automobila stranih registarskih oznaka.
 
Uhićene i zadržane osobe temeljem odredbi čl. 134. i 137. PZ 
Temeljem čl. 134. Prekršajnog zakona uhićene su dvije  osobe zbog vožnje pod utjecajem alkohola. Zadržanih osoba temeljem čl.137. Prekršajnog zakona nije bilo.
 
Tijekom proteklog tjedna, bila je provedena akcija „četiri ubojice u prometu“ na području PP Orahovica. Kontrolirana su 43 vozila i vozača,  a utvrđena su 44 prekršaja.
Također je bila provedena i izvanredna akcija „alkohol“ na području PP Slatina tijekom koje je kontrolirano 28 vozila i vozača i utvrđeno je 6 prekršaja.

PU virovitičko-podravska

 

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button