NASLOVNICASERVISNE INFORMACIJE

MUP: Stanje u prometu proteklog tjedna – Teško ozlijeđeni vozači mopeda i motocikla

Najveća koncentracija alkohola u organizmu od 2,75 g/kg je utvrđena kod 28-godišnjeg vozača bicikla zatečenog u petak oko 21,50 sati u Sedlarici

Prometne nesreće protekli tjedan

Protekli tjedan je na prometnicama Virovitičko–podravske županije evidentirano 19 prometnih nesreća, od kojih 8 s ozlijeđenim osobama i 11 s materijalnom štetom. U tim prometnim nesrećama su vozač mopeda i vozač motocikla teško ozlijeđeni, a 2 vozača bicikla i 6 sudionika u osobnim automobilima je lako ozlijeđeno.
Četiri vozača su uzrokovala prometne nesreće upravljajući vozilom pod utjecajem alkohola, a 3 prometne nesreće su uzrokovali vozači bicikla, od kojih 2 maloljetna.

Najteža prometna nesreća protekli tjedan se dogodila u nedjelju u 18,15 sati u Ulici zbora narodne garde u Virovitici. Do prometne nesreće je došlo kada je 30-godišnja vozačica osobnog automobila u preglednom zavoju vršila radnju skretanja u lijevo za vrijeme dok je radnju pretjecanja osobnog automobila kojim je upravljala vršio maloljetni vozač motocikla. Od udara prednjeg dijela motocikla u stražnju lijevu bočnu stranu osobnog automobila došlo je do pada motocikla i vozača na kolnik, dok je osobni automobil ostao zaustavljen na zelenoj površini pored kolnika. U ovoj prometnoj nesreći je vozač motocikla, koji je prilikom upravljanja motociklom koristio zaštitnu kacigu, teško ozlijeđen, dok je vozačica osobnog automobila zadobila lake tjelesne ozlijede.
Druga teška prometna nesreća se dogodila u utorak oko 08,10 sati u Ulici Stjepana Radića u Virovitici. Jedini sudionik ove prometne nesreće je bio 65-godišnji vozač mopeda koji je uslijed upravljanja vozilom neprilagođenom brzinom prilikom nailaska na kružni tok na križanju Vinkovačke ulice i Ulice Stjepana Radića izgubio nadzor nad vozilom. U padu sa mopeda je ovaj vozač teško ozlijeđen, a prilikom upravljanja mopedom je koristio zaštitnu kacigu.

U petak oko 16,30 sati u Bukovačkom Antunovcu je 40-godišnja vozačica upravljala vozilom pod utjecajem alkohola utvrđene koncentracije 1,07 g/kg i za vrijeme vožnje koristila mobitel, ali nije koristila sigurnosni pojas. U slijetanju vozila s ceste koje je uzrokovala nepropisnim kretanjem kolnikom je ova vozačica lako ozlijeđena.
 
Utvrđeni prekršaji

Policijski službenici su tijekom proteklog tjedna u nadzoru prometa utvrdili 345 prekršaja i to 33 prekršaja upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola ili odbijanja alkotestiranja, jedan prekršaj odbijanja testiranja na drogu, 88 prekršaja upravljanja vozilom nepropisnom brzinom, 43 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, 61 prekršaj nepropisnog korištenja mobitela, 5 prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava na upravljanje, 3 prekršaja upravljanja vozilom za vrijeme zabrane i dr.
Najveća koncentracija alkohola u organizmu od 2,75 g/kg je utvrđena kod vozača bicikla starosti 28 godina koji je zatečen kako upravlja vozilom u petak u 21,50 sati u Sedlarici.

Tijekom proteklog tjedan su sukladno odredbama čl. 134 Prekršajnog zakona uhićena 3 vozača, od kojih jedan zbog upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola i 2 zbog upravljanja vozilom za vrijeme zabrane, odnosno za vrijeme dok im je vozačka dozvola ukinuta.
Povratnik u činjenju prekršaja upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola i za vrijeme dok mu je vozačka dozvola ukinuta, 52-godišnji vozač osobnog automobila kojemu su već 2 vozila trajno oduzeta, je zatečen kako upravlja vozilom u subotu u 19 sati u Virovitici, zbog čega je uhićen. U provedenom žurnom prekršajnom postupku ovaj vozač je proglašen krivim i kažnjen novčanom kaznom od 600 eura, te kaznom zatvora 60 dana, nakon čega je istoga dana prepraćen u zatvor u Bjelovar, dok mu je motorno vozilo kojim je upravljao trajno oduzeto.
 
                                                                 Policijska uprava virovitičko-podravska

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button