NASLOVNICASERVISNE INFORMACIJE

MUP: Stanje u prometu protekli tjedan – Mladi vozači uzrokovali prometne nesreće pod utjecajem alkohola

Dvije najteže prometne nesreće su uzrokovali mladi vozači koji su upravljali vozilom pod utjecajem alkohola


Prometne nesreće protekli tjedan
Protekli tjedan je na prometnicama Virovitičko-podravske županije evidentirano 9 prometnih nesreća, od kojih 3 sa ozlijeđenima i 6 s materijalnom štetom. U tim prometnim nesrećama su 3 sudionika u osobnim automobilima teško ozlijeđena i 3 sudionika u prometu su lako ozlijeđena.

Utvrđeni prekršaji
Policijski službenici su tijekom proteklog tjedna u nadzoru prometa utvrdili 306 prekršaja, od kojih 20 prekršaja upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola ili odbijanja alkotestiranja, 122 prekršaja upravljanja vozilom nepropisnom brzinom, 25 prekršaja nepropisnog korištenja mobitela, 47 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, i dr.
Najveća brzina kretanja vozila od 169 km/h je za osobni automobil utvrđena u ponedjeljak u 00,05 sati u Pitomači, na dionici državne ceste u naselju gdje je ograničenje brzine 70 km/h.
Najveća koncentracija alkohola u organizmu od 2,64 g/kg je utvrđena u petak u 15,40 sati u Žubrici kod 58-godišnjeg vozača bicikla.


Upravljanje vozilom neprilagođenom ili nepropisnom brzinom i upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola su najčešći uzroci teških prometnih nesreća

Nakon povoljnog stanja sigurnosti na prometnicama Virovitičko-podravske županije u radnom dijelu proteklog tjedna u subotu u ranim jutarnjim satima su se gotovo u isto vrijeme dogodile dvije teške prometne nesreće koje su uzrokovali mladi vozači koji su upravljali vozilom pod utjecajem alkohola, a u kojima je troje mladih teško ozlijeđeno i dvoje lako.

Oko 6,15 sati je 20-godišnji mladi vozač osobnog automobila u Balincima upravljao vozilom pod utjecajem alkohola utvrđene koncentracije 0,99 g/kg. Izlaskom iz blagog i preglednog zavoja se nije kretao sredinom svoje prometne trake, kotačima zahvatio desnu putnu bankinu, po kojoj je nastavio nekontrolirano kretanje i sletio u putni kanal. Po putnom kanalu je nastavio daljnje nekontrolirano kretanje u dužini oko 20 metara i zaustavio se udarivši u betonski putni most, a vozilo se od snage udarca prevrnulo na bočnu stranu na kosini kanala. Mladi vozač je u ovoj prometnoj nesreći teško ozlijeđen i prevezen u Opću bolnicu Virovitica na liječenje.

Prometnu nesreću gotovo istog tijeka događanja je oko 6,35 sati na dionici ceste Dvorska – Pivnica Slavonska uzrokovao 21-godišnji mladi vozač osobnog automobila kod kojega je alkotestiranjem utvrđena koncentracija 0,08 g/kg. Izlaskom iz višestrukog zavoja je zbog upravljanja vozilom neprilagođenom brzinom uvjetima na cesti izgubio nadzor nad vozilom i došlo je do zanošenja stražnjeg dijela vozila i slijetanja u putni jarak. Nakon udarca prednjim dijelom vozila u kosinu jarka vozilo je odbačeno i uzdužno zarotirano. Potom je vozilo ponovno stražnjim dijelom udarilo u kosinu jarka od koje je odbijeno, a uslijed inercije i daljnjeg uzdužnog rotiranja vozilo je izletjelo iz putnog jarka i zaustavilo se na zelenoj površini kraj putnoj jarka.

U ovoj prometnoj nesreći su teško ozlijeđeni 20-godišnji i 22-godišnji putnici, a vozač i 20-godišnji putnik su lako ozlijeđeni. Teško ozlijeđeni 20-godišnji putnik je na daljnje liječenje helikopterom prevezen u KBC Osijek dok su ostali sudionici ove prometne nesreće na liječenju u Općoj bolnici Virovitica.

Upravljanje vozilom neprilagođenom ili nepropisnom brzinom i upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola su najčešći uzroci teških prometnih nesreća, posebno kada su u kombinaciji sa vozačkim neiskustvom mladih vozača. Stoga pozivamo mlade vozače na dosljedno poštivanje prometnih pravila i prometnih propisa, da prilagode brzinu kretanja uvjetima na cesti i nikako ne upravljaju vozilom ako su konzumirali alkohol, kako ne bi ugrožavali svoj život, živote svojih suputnika i ostalih sudionika u prometu.

PU virovitičko-podravska
 

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button