NASLOVNICASERVISNE INFORMACIJE

MUP: Sažetak aktivnosti u prometu od proteklog tjedna

Utvrđeni prekršaji

Protekli tjedan su čak 3 vozača sankcionirana najvećom kaznom koja je odredbom Zakona o sigurnosti prometa na cestama propisana za sankcioniranje prekršaja prekoračenja ograničenja brzine kretanja vozila, odnosno novčanom kaznom od 10 000 kn, izrečena im je zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju 3 mjeseca i dodijeljeno 6 negativnih bodova.

Najveće brzine kretanja vozila u dane vikenda su utvrdili policijski službenici u posadi presretača u subotu, i to u 08,40 sati u Suhopolju gdje je, na dionici državne ceste u naselju na kojoj je ograničenje brzine kretanja vozila 50 km/h vozač osobnog automobila starosti 33 godine upravljao brzinom od 122 km/h, kao i vozač motocikla starosti 32 godine koji je tom brzinom upravljao u 15 sati u Pitomači, na dionici državne ceste u naselju gdje je ograničenje brzine kretanja vozila 70 km/h. Osim zbog prekršaja prekoračenja brzine vozač motocikla je sankcioniran i zbog utvrđenih prekršaja nepropisnog pretjecanja i što nije imao na vozilu istaknutu registarsku pločicu.

No to nisu bile najveće brzine kretanja vozila utvrđene protekli tjedan, jer je brzina kretanja vozila od 144 km/h utvrđena u srijedu u 20.45 sati na dionici državne ceste u naselju u Koriji na kojem je ograničenje brzine kretanja vozila 70 km/h, a tom je brzinom upravljao vozač osobnog automobila starosti 41 godinu s prebivalištem na području Novog Marofa.

Najveća koncentracija alkohola u organizmu od 2.42 g/kg utvrđena kod 50-godišnjeg bicikliste u utorak u 13.50 sati u Borovi.

Protekli tjedan su policijski službenici u nadzoru prometa utvrdili 238 prekršaja, od kojih 25 prekršaja upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola ili odbijanja alkotestiranja, 49 prekršaja upravljanja vozilom nepropisnom brzinom, 30 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, 25 prekršaja nepropisnog korištenja mobitela, 2 prekršaja upravljanja vozilom za vrijeme zabrane i dr.

Prometne nesreće protekli tjedan

Protekli tjedan je na prometnicama Virovitičko – podravske županije evidentirano 8 prometnih nesreća, od kojih 2 s ozlijeđenima i 6 s materijalnom štetom. U tim prometnim nesrećama je jedna osoba teško ozlijeđena i 4 su lako ozlijeđene. Jednu prometnu nesreću je uzrokovao vozač koji je upravljao vozilom pod utjecajem alkohola.

Najteža prometna nesreća, u kojoj je vozač vozila Hitne medicinske pomoći teško ozlijeđen, a 2 putnika u tom vozilu i vozačica osobnog automobila su lako ozlijeđeni, se dogodila u nedjelju u 08,50 sati u Lozanu. Uzrok ovog sudara vozila pri vožnji u slijedu je bila vožnja na nedovoljnoj udaljenosti.

 LOZAN: PROMETNA NESREĆA SA TEŠKIM TJELESNIM OZLJEDAMA

Jučer, 21. studenog oko 08.50 sati u mjestu Lozan,dogodila se prometna nesreća u kojoj je jedna osoba zadobila teške tjelesne ozljede, dok su tri osobe zadobile lake tjelesne ozljede.
Prometna nesreća se dogodila, kada je 29 – godišnji vozač, upravljao vozilom Hitne medicinske pomoći virovitičkih registarskih oznaka, i kretao se DC 2, mjestom Lozan, smjerom jug-sjever. Dolaskom ispred kbr. 9,  zbog nedržanja potrebnog razmaka kad se kreće iza drugog vozila, došlo je do udara prednjeg desnog dijela vozila Hitne u stražnji lijevi dio lake prikolice našičkih registarskih oznaka, s kojim je istim smjerom upravljao 59-godišnjak, a koji je u trenutku udara usporavao radi zaustavljenih vozila ispred sebe. Nakon udara, 29-godišnjak je skrenuo lijevo, na prometnu traku za vozila iz suprotnog smjera, radi izbjegavanja direktnog udara u laku prikolicu, gdje je prednjim lijevim dijelom Hitne medicinske pomoći udario u prednju lijevu stranu osobnog automobila virovitičkih registarskih oznaka, sa kojim je upravljala 33-godišnja vozačica. Nakon udara došlo je do odvajanja lake prikolice od automobila i slijetanja iste u putni jarak, dok je osobni automobil virovitičkih registarskih oznaka od siline udara odbačen u putni jarak, a vozilo Hitne se  zaustavilo na sredini kolnika.

Vozači i putnici su prevezeni u OB Virovitica, dok su sva tri vozača alkotestirana, bez reakcije na alkohol.

U prometnoj nesreći 29-godišnji vozač zadobio je teške tjelesne ozljede, dok su 33-godišnja vozačica i dvoje putnika zadobili tjelesne ozljede. 

 Protiv 29-godišnjaka slijedi adekvatno pismeno.  

 PROMETOVANJE U JESENSKIM VREMENSKIM UVJETIMA

Nastupanje jesenskih vremenskih uvjeta, zahladnjenje s jutarnjim temperaturama oko nule, magla i mraz značajno utječu na uvjete prometovanja cestama, pa se vozači upućuju na povećani oprez prilikom sudjelovanja u prometu na cestama i prilagođavanje brzine kretanja novonastalim uvjetima prometovanja na kliskim kolnicima i u uvjetima smanjene vidljivosti.

Proteklih nekoliko tjedana su vozači već trebali pripremiti svoja vozila za zimske uvjete na cestama postavljanjem zimske opreme koja podrazumijeva zimske gume na sva 4 kotača ili ljetne gume sa lancima za snijeg u vozilu pripremljenim za postavljanje.

Vozači traktora i poljoprivrednih strojeva se upozoravaju na zakonsku odredbu prema kojoj su prije uključivanja u promet na cestu sa suvremenim kolničkim zastorom nakon obavljanja poljoprivrednih radova obavezni ukloniti blato sa kotača, a eventualno nanesenu zemlju na prometnicu odmah ukloniti kako ne bi predstavljala opasnost za druge vozače. Nepoštivanje ove odredbe kažnjava se novčanom kaznom u iznosu 1000 kn.

Vozači bicikla se podsjećaju da su se dužni prilagoditi produljenju noćnih uvjeta prometovanja i prilikom sudjelovanja u prometu u noćnim uvjetima, svitanje i sumrak, kao i u uvjetima smanjene vidljivosti obavezno imati upaljena svjetla na biciklu i čiste reflektirajuće di jelove bicikla, te koristiti reflektirajuće dijelove odjeće ili reflektirajuće prsluke.

Pješaci se također upućuju na korištenje svjetlije odjeće i podsjećaju na obavezu korištenja reflektirajućih dijelova odjeće ili reflektirajuće prsluke prilikom kretanja kolnikom u noćnim uvjetima i uvjetima smanjene vidljivosti.

Policijska uprava virovitičko-podravska

 

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button