DOGAĐANJANASLOVNICASERVISNE INFORMACIJE

MUP: Pojačani nadzor vozača pod utjecajem alkohola za Martinje

Na području Policijske uprave virovitičko-podravske od petka 10. studenog do ponedjeljka 13. studenog provoditi će se pojačani nadzor sudjelovanja u prometu osoba pod utjecajem alkohola

Kao i svake godine uoči Martinja, policija će radi smanjenja prometnih nesreća u narednim danima provoditi pojačane aktivnosti u prometu. Obavještavamo vozače da će od petka 10. studenog do ponedjeljka, 13. studenog 2023. godine do ranih jutarnjih sati prometna policija na području cijele policijske uprave provoditi pojačani nadzor sudjelovanja u prometu osoba pod utjecajem alkohola, a na području cijele policijske uprave će dana 11./12. studenog 2023. godine od 22 do 06 sati biti provedena akcija nadzora vozača pod utjecajem alkohola.

Stoga, kako bi se smanjilo stradavanje u prometu, policija apelira na vozače da radi vlastite sigurnosti i sigurnosti drugih sudionika u prometu poštuju prometne propise, a posebice da ne upravljaju vozilom pod utjecajem alkohola. Apeliramo i na druge sudionike u prometu da se ne prevoze u vozilu kojim namjerava upravljati vozač pod utjecajem alkohola jer su putnici česte žrtve u prometnim nesrećama koje su prouzrokovali vozači pod utjecajem alkohola.

Savjeti vozačima koji su konzumirali alkohol:

  • ostavite automobil parkiran na propisan način i pješačite – koristiti će vam, a nećete nikoga dovesti u životnu opasnost
  • koristite usluge taxi prijevoza jer će to biti daleko sigurnije, a i jeftinije
  • ako ste u društvu, unaprijed se dogovorite tko će ostati trijezan i voziti natrag
  • zamolite nekoga trijeznog da vas odveze
  • ne sjedajte za upravljač najmanje 24 sata nakon ispijanja veće količine alkoholnih pića
  • vožnjom pod utjecajem alkohola ne dovodite u opasnost samo sebe, već i ostale sudionike u prometu.

Upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola i/ili droga težak je prekršaj, a novčane kazne rastu ovisno o izmjerenoj količini alkohola u krvi, pa su kazne u rasponu od 90 sve do 2.650 eura, a za razinu alkohola iznad 1.5 promila propisana je i kazna zatvora u trajanju do 60 dana.
 
Također, uz najavljeni pojačani nadzor upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola, kao i svakoga vikenda vršiti će se i pojačani nadzor upravljanja vozilom nepropisnom brzinom, nekorištenja sigurnosnog pojasa i nepropisnog korištenja mobitela, a sve vozače koji planiraju sudjelovati u proslavi Martinja policija savjetuje da si prethodno organiziraju smještaj do potpunog otrežnjenja ili prijevoz do kuće i u takvom stanju ne ugrožavaju sigurnost sebe i drugih u prometu, te izbjegnu propisano sankcioniranje.

PU virovitičko-podravska

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button