NASLOVNICASERVISNE INFORMACIJE

MUP: Pojačani nadzor prometa povodom blagdana

Pred nama su božićni i novogodišnji blagdani povodom kojih se očekuje povećani promet na glavnim prometnim pravcima, ali i lokalni na području gradova i većih naseljenih mjesta. Kako bi se očekivane prometne gužve barem djelomično ublažile, preporuča se pravovremeno kretanje na put, te strpljivost i dosljedno poštivanje svih prometnih propisa.

Upozoravaju se vozači da vode računa o prigodnim blagdanskim konzumacijama alkohola ukoliko planiraju upravljati vozilom i propisnom parkiranju vozila kako parkirana vozila ne bi ograničavala promet na cesti.

Zbog povećanja broja smrtno stradalih na prometnicama naše županije i na cijelom području Republike Hrvatske, kao i povećanja problematike uzrokovanja prometnih nesreća pod utjecajem alkohola od početka prosinca i narušenog stanja sigurnosti policijski službenici će i u dane prije blagdana i u vrijeme blagdana, posebno u vrijeme očekivanih prometnih opterećenja, pojačano postupati i u slučaju potrebe pristupiti regulaciji prometa putem policijskih službenika u cilju uspostave što veće prometne protočnosti, ali i vršiti pojačani nadzor prometa, s posebnim naglaskom na utvrđivanje i sankcioniranje prekršaja upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola, upravljanja vozilom nepropisnom brzinom, nekorištenja sigurnosnog pojasa i nepropisnog korištenja mobitela, odnosno prekršaja koji su četiri najčešća ubojice u prometu i uzroci teškog stradavanja sudionika u prometnim nesrećama, ali i svih drugih prekršaja kojima sudionici u prometu ugrožavaju sigurnost u prometu.

Svim sudionicima u prometu želimo sretan i blagoslovljen Božić i sigurnost u prometu u novoj 2022. godini.

TEŠKO NASTRADALI BICIKLISTA U SLATINI

U utorak, 21. prosinca 2021. godine u 13,50 sati se u Slatini dogodila prometna nesreća u kojoj je teško ozlijeđen 78-godišnji vozač bicikla.

Do prometne nesreće je došlo uslijed nepropisnog skretanja vozača bicikla iz Ulice Nikole Šubića Zrinskog u Ulicu Slave Raškaj, pri čemu je oduzeo prednost prolaska osobnom automobilu koji je već vršio radnju pretjecanja bicikliste. Biciklista je pri padu na kolnik zadobio teške tjelesne ozlijede opasne po život zbog kojih se nalazi na liječenju u bolnici u Virovitici.

Iako se nalazimo u najhladnijem dobu godine našim prometnicama još uvijek prometuje veći broj sudionika na biciklima i pješaka, pa se pozivaju vozači motornih vozila da posebno obrate pozornost na ove kategorije sudionika u prometu, koji su najčešće odjeveni u tamniju i topliju odjeću, a korištenje kapa i šalova im dodatno ograničava vidno polje.

Vozači bicikla se podsjećaju da su se dužni prilagoditi produljenju noćnih uvjeta prometovanja i prilikom sudjelovanja u prometu u noćnim uvjetima, svitanje i sumrak, kao i u uvjetima smanjene vidljivosti obavezno imati upaljena svjetla na biciklu i čiste reflektirajuće dijelove bicikla, te koristiti reflektirajuće dijelove odjeće ili reflektirajuće prsluke.

Pješaci se također upućuju na korištenje svjetlije odjeće i podsjećaju na obavezu korištenja reflektirajućih dijelova odjeće ili reflektirajuće prsluke prilikom kretanja kolnikom u noćnim uvjetima i uvjetima smanjene vidljivosti.

                                                                                                  Policijska uprava virovitičko-podravska

 

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button