DOGAĐANJAFOTO GALERIJEKULTURA I OBRAZOVANJENASLOVNICA

Molovanje i farbanje – tema jučerašnje izložbe u slatinskom Zavičajnom muzeju

Još jednu zanimljivu i dobro posjećenu izložbu za sinoć su pripremili organizatori – Zavičajni muzej Slatina, Gradski muzej Virovitica i Gradski muzej Županja, i to u prostoru našeg slatinskog muzeja.

Radi se o zajedničkoj suradnji Gradskog muzeja Virovitica i Gradskog muzeja Županja kojom je nastala izložba naziva Molovanje i farbanje – prikaz tradicijskog umijeća bojanja tekstila.

Početak izložbe bio je označen prigodnim govorima organizatora, prvotno dvojice predstavnika domaćina – ravnatelja slatinskog Zavičajnog muzeja Vlade Majhena i kustosa Srđana Đuričića, koji su prvenstveno pozdravili prisutne i zahvalili im se na odazivu.

Kustos Đuričić potom nam je ispričao da je ova izložba izuzetno zanimljiva iz više aspekata. Okuplja širi prostor Slavonije, nastala je suradnjom najistočnijega i najzapadnijega muzeja istočne Hrvatske, Gradskoga muzeja Županja i Gradskoga muzeja Virovitica.

– Ova izložba prikazuje zanimljiv oblik ukrašavanja tekstila. Iako je i na području Slatine u povijesti postojao obrtnik koji se bavio sličnim oblikom ukrašavanja tekstila, nažalost slatinski muzej, uslijed povijesnih okolnosti i promjena koje su se događale na širem slatinskom području, nije baštinik tog oblika tradicijskog ukrašavanja tekstila u toj mjeri kao što je istočna Hrvatska ili pak sam grad Virovitica, – ispričao je Đuričić.

 

Potom su riječ preuzele dvije etnologinje i autorice izložbe, muzejske savjetnice, prva iz županjskog muzeja Janja Juzbašić i odmah poslije Jasmina Jurković Petras iz virovitičkog muzeja, koje su nas uvele u izložbu, ispričale nam kako je došlo do ideje pa i do same realizacije.

– Krenule smo od jedne male teme, konkretno ja u Županji, nešto malo u Vinkovcima, od teme molovanja. To je tehnika koja je bila dosta nepoznata i nama etnolozima, a koristila se za ukrašavanje misnoga ruha, bluza pa čak je ovom tehnikom ukrašen i jedan šator od 25 m (ukrasile su ga časne sestre 1924., a upravo one imaju veliku zaslugu u širenju molovanja). Pri stvaranju izložbe bilo je dosta terenskog rada, a neke od rezultata možete vidjeti i sada u Slatini, – kaže Janja Juzbašić.

– Intencija izložbe bila je spojiti istočni sa zapadnim dijelom Hrvatske. Kroz istraživanja nekako smo uvidjele zajedničku temu izložbe, a to je zapravo rukotvorstvo i rukotvorski način bojanja tekstila. Kod nas u Virovitici i na slatinskom području nema molovanja koje je zastupljeno na istočnom dijelu Slavonije. Kod nas je prisutna tehnika kućnih farbarija gdje se izrađivalo tehnikom modrotiska. Radi se o tehnici koja je 2018. godine stavljena na popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva. Treba reći da je tehnika modrotiska kod nas stigla migracijama stanovništva iz Srednje Europe, odnosno Češke u 19. st. U Virovitici djeluje Udruga Češka beseda koja njeguje češki salonski nacionalni ples, za izvedbu kojega se članice ove udruge odijevaju u nošnju, haljine izrađene tehnikom modrotiska, ispričala je Jasmina Jurković Petras.

Izložbu Molovanje i farbanje – prikaz tradicijskog umijeća bojanja tekstila je otvorio zamjenik gradonačelnika koji obnaša dužnost gradonačelnika Grada Slatine Ilija Nikolić, rekavši kako je lijepo iznova otkrivati nove spoznaje iz hrvatske povijesti i prenositi ih putem ovakvih izložbi kao što je ova koja je sinoć stigla u Slatinu.

U kulturno-umjetničkom dijelu programa, svojom plesnom točkom, odnosno već ranije spomenutim salonskim plesom, predstavili su se i zabavili publiku, članovi Češke besede Virovitica.  

(Tekst i Foto: Tea Kiš Slačanac)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button