DOGAĐANJAKULTURA I OBRAZOVANJENASLOVNICA

Mladi trubač Jan Mojzeš odsvirao maturalni koncert pred publikom u svojoj Slatini

U koncertnoj dvorani Glazbene škole Milka Kelemena Slatina svoj maturalni koncert sinoć je održao mladi trubač Jan Mojzeš.
Jan je inače bivši učenik slatinske glazbene škole, a trenutačno pohađa 4. razred trube srednje glazbene škole u Glazbenom učilištu Elly Bašić u Zagrebu kod profesora Rudolfa Homena koji je po prvi puta posjetio Slatinu kako bi nazočio koncertu svog, kako je istaknuo vrlo talentiranog učenika.
Nakon Slatine ovaj koncert će, za ocjenu, odsvirati i u svojoj zagrebačkoj školi.

Jan je za svoj završni koncert pripremio izvrstan program gdje je uvrstio djela Charliera, Hummela, Goedickog, Peskina i Obradovića čije je kompozicije izveo maestralno uz korepetitorsku pratnju Viktora Čižića na klaviru.
Svojim predivnim muziciranjem preko sat vremena zaokupio je pažnju razdraganih posjetitelja čiji je gromoglasan aplauz nakon svake izvedbe nadjačao zvuk Janove trube.

Dodatan začin ovoj glazbenoj večeri bilo je gostovanje njegovog prijatelja i školskog kolege Borne Šestaka koji je na harmonici izveo dvije skladbe Scarlattija i Vlasova.

Na kraju koncerta Jan Mojzeš vidno emocionalno ganut prijemom u svom rodnom gradu zahvalio se publici te brojnim osobama koje su bile ključne tijekom njegovog školovanja i dosadašnje glazbene karijere.

– Prvenstveno se želim zahvaliti svojim roditeljima i gradu Slatini kojem pripadam i kada god dođem ovdje osjećam se doma. Slatina je za mene dom i gdje god bio uvijek ću znati odakle sam i rado ću se vraćati, – istaknuo je Mojzeš nižući potom zahvale Glazbenoj školi Milka Kelemena Slatina i ravnatelju Antoniju Brzici, gdje se prisjetio svojih prvih glazbenih koraka s trubom i odlične suradnje s prvim profesorom Zoranom Vlajnićem, zatim Glazbenom učilištu Elly Bašić koje ga je primilo raširenih ruku i, kako je istaknuo, tamo se uvijek osjeća dobrodošlo izrazivši radost što je dio jednog tako kvalitetnog tima koje ga je prigrlilo na čelu s profesorom Rudolfom Homenom koji ga je uzeo pod svoje okrilje, te je zaslužan što se Jan i dalje svim srcem bavi glazbom.  

– Ne mogu se sjetiti ljepšeg povoda za dolazak po prvi puta u vaš lijepi grad gdje je ovaj talentirani mladić napravio svoje prve korake i naše učilište može biti ponosno njegovom marljivošću i brojnim uspjesima koje je sa sobom donio i nastavio graditi. Zaista se vidi da Jan živi tu glazbu uz konstantnu potporu svoje obitelji. Priuštio nam je prekrasne nastupe i koncerte i svaki od njih s Janom je za mene jedno novo i predivno iskustvo kao i ovaj koncert u Slatini gdje je okruženje i ova divna atmosfera te topla energija nešto gdje se čovjek zaista ugodno osjeća i gdje bi se uvijek vratio, – rekao je prof. Homen zaželjevši Janu Mojzešu puno uspjeha u daljnjem školovanju.

Budući da ove dvije škole već imaju uspostavljenu suradnju u sklopu Međunarodnog glazbenog festivala Dani Milka Kelemena Homen je izrazio nadu ponovnog dolaska u Slatinu i možda ponovno čuti prekrasno muziciranje Jana Mojzeša koji je i ovaj koncert zaslužio svojom marljivošću i pristupom učenju gdje je pripremio sjajan program, već na razini akademije.
O njegovoj kvaliteti govore i brojne nagrade. Više puta je osvajao titulu državnog prvaka, dobitnik je Oskara znanja, a osvajao je i prva mjesta na različitim međunarodnim natjecanjima. Posljednja u nizu nagrada je prije mjesec dana osvojen Grand Prix za najboljeg puhača, također s međunarodnog natjecanja.  

Zahvalio se Jan i Viktoru Čižiću te Borni Šestaku što su uveličali ovaj koncert te za sam kraj pripremio pravu glazbenu poslasticu. Uz klavirsku pratnju Viktora Čižića odsvirao je West Side Story – Tonight Leonarda Bernsteina.

Potom se u ime cijele obitelji na velikoj podršci posjetiteljima i svima koji su omogućili ovaj koncert zahvalio Janov otac Tihomir Mojzeš.

Jan Mojzeš – Želja mi je biti što bolji muzičar

Janova očaranost glazbom započela je uz zvuke djedove violine, a potom i trube oca Tihomira s kojim je zajedno polazio na sate trube u Viroviticu kod prof. Mišela Barovića te se tako zaljubio u trubu i izabrao ju za svoj instrument koji je počeo svirati sa šest godina pod očevim nadzorom, dok mu sestra Sara svira klavir.   

– Tijekom školovanja shvatio sam da stvarno želim biti trubač, a ne da mi to bude samo hobi. Želja mi je biti što bolji muzičar, a prvi mi je izbor oduvijek bila solistička karijera, no vremenom sam naklonjen i orkestru, odnosno pedagogiji. Što se tiče Akademije prvi mi je izbor Graz u Austriji iako još uvijek razmatram i one u Zagrebu i Ljubljani, – zaključio je mladi slatinski trubač Jan Mojzeš koji je sjajnim koncertom u Slatini još jednom potvrdio da je pred njim sjajna glazbena karijera.

Djedova violina – Sjećanja Ivana Mojzeša

 – U našoj obitelji svi znaju svirati, netko neki instrument, ali uglavnom svi gaje ljubav prema glazbi. Većini nas glazba je samo hobi, ali nekima i profesija, a našem Janu smiješi se blistava glazbena karijera i svi smo uz njega, – istaknuo je Janov, uskoro 92-godišnji djed Ivan Mojzeš te se prisjetio svojih prvih iskustava s glazbom kada je na susjedovom tavanu pronašao staru violinu bez gudala i žica. Kupio ju je za bocu vina, prisjeća se Ivan uz smiješak. Uspio je preko svog strica iz Zagreba nabaviti gudalo i žice te ju naučio svirati bez ikakvog glazbenog obrazovanja. Nakon što su mu u jednoj nesreći stradali prsti nije više mogao svirati violinu što mu je bilo jako žao te ju je prodao, a sada za njom žali još i više jer tada nije znao da je u rukama imao originalnu Stradivarijevu violinu.  
(mf/Foto: Mihaela Feldi)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button