DOGAĐANJAKULTURA I OBRAZOVANJENASLOVNICA

Mladi slatinski harmonikaši učili od jednog od najboljih – profesora Šverka

Jučer (30. travnja) na seminaru u Virovitici sudjelovala su tri učenika harmonike iz Glazbene škole Milka Kelemena pod mentorstvom profesora Roberta Čavlovića. Učenici Toni Podnar, Leon Vencl i Borna Medved imali su priliku raditi s jednim od najperspektivnijih koncertnih harmonikaša mlađe generacije doc. art. Ivanom Šverkom.

Tijekom svog školovanja Šverko je sudjelovao na brojnim majstorskim tečajevima ponajboljih umjetnika i pedagoga koncertne harmonike uz čiju je pomoć gradio i usavršavao danas već izuzetno obiman koncertni repertoar. Diplomirao je 2009. godine na tadašnjem Odjelu za glazbu Filozofskog fakulteta u Puli gdje je studirao u klasi profesora Denisa Modrušana i Boruta Zagoranskog. Ubrzo po završenom studiju nastavlja se usavršavati na Sibelius Akademiji u Helsinkiju (Finska), u klasi jednog od najistaknutijih umjetnika na koncertnoj harmonici danas, Mike Väyrynena.

Kao umjetnik, uz mnoštvo solističkih recitala, aktivan je i kao član raznovrsnih komornih sastava te je surađivao sa brojnim istaknutim instrumentalistima. Nastupao je u Hrvatskoj i inozemstvu (Austriji, Njemačkoj, Češkoj, Mađarskoj, Bjelorusiji, Rusiji, Italiji, Francuskoj, Španjolskoj, Finskoj, Norveškoj, Kini te SAD-u). Kao solist, surađivao je sa Cantus Ansamblom, Zeitfluss Ansamblom, Dubrovačkim simfonijskim orkestrom, Bjeloruskom filharmonijom i Simfonijskim orkestrom HRT-a. Od 2013. do 2014. predaje koncertnu harmoniku na konzervatoriju P. I. Tchaikovsky u Italiji, a trenutno je docent klasične harmonike na Muzičkoj akademiji u Puli. Profesor Šverko pobjednik je najprestižnijeg natjecanja koncertne harmonike – Arrasate Hiria (Španjolska). 

Učenici su uživali u radu s istaknutim profesorom. Svoja novo stečena znanja primijenit će na budućim nastupima i natjecanjima. Na seminaru je inače sudjelovalo 11 učenika harmonike iz Virovitice, Slatine i Pitomače. Mladi harmonikaši imali su priliku slušati i svoje kolege u radu s docentom Šverkom. 

Ivan Šverko održat će i koncert u Glazbenoj školi Jan Vlašimsky u Virovitici. Koncert će se održati danas (31. travnja), a počet će u 19:00 sati.

rč & dj

 

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button