DOGAĐANJAKULTURA I OBRAZOVANJENASLOVNICA

„Mladi povjesničari“ OŠ E. Kumičića Slatina pripremili izložbu povodom 30. obljetnice osnutka 136. slatinske brigade

Povodom 30. obljetnice osnutka 136. slatinske brigade Hrvatske vojske učenici Osnovne škole Eugena Kumičića Slatina izradili su mini izložbeni postav u čast svih sinova 136. brigade.
Tijekom listopada „Mladi povjesničari“, učenici 7. i 8. razreda marljivo su prikupljali podatke o vojnim djelovanjima brigade te su došli na ideju kako bi mogli za 30-tu obljetnicu napraviti mini izložbu koja je na kraju predstavljena javnosti u holu škole.
Izložbu je posjetio i zamjenik gradonačelnika Grada Slatine Ilija Nikolić kojega su učenici i njihovi mentori, učitelji povijesti Krešimir Hrženjak i Dino Mataz upoznali sa svojim radom u sklopu kojega je nastala ova izložba.

– U kombinaciji fotografija s lentom vremena, koja započinje od kolovoza i traje do prosinca 1991. godine te novinskim člancima iz istog razdoblja, učenici su istaknuli važne vojne događaje u kojima je sudjelovala 136. slatinska brigada, – rekao je prof. Mataz te dodao:

– Osim ratnog puta brigade, mini izložba prikazuje kako je izgledao svakodnevni život stanovnika Slatine u početnim godinama Domovinskog rata te što su ljudi proživljavali iz dana u dan, živeći pod opasnostima granatiranja te mogućih napada iz okolnih mjesta bivše općine Podravska Slatina.

Kako smo doznali učenici su po prvi puta, uz pomoć svojih mentora doznali što se to događalo u ne tako dalekoj prošlosti njihova kraja jer sve ono što su znali o Domovinskom ratu čuli su od svojih majki i očeva, baki i djedova, ali i tijekom terenske nastave koju je Udruga HVIDR-a Slatina sredinom ovoga mjeseca organizirala kako bi obišli bivšu liniju obrane grada Slatine. Učenici su već najavili kako istraživački rad o povijesti Domovinskog rata ne staje samo na priči o 136. brigadi, već planiraju mnoge druge projekte kojima će istražiti i prikazati cjelokupnu povijest slatinskog kraja u Domovinskom ratu, za što su dobili pohvale svojih mentora.

– Pokušali smo na ovaj način obilježiti tih 30 godina da se stvarno pokaže kako je to jedan veliki datum. Iako smo planirali ovaj projekt, na kraju je ispalo još bolje od očekivanog jer ova lenta vremena koju su učenici napravili, a prikazuje kronologiju događaja u kojima je 136. brigada sudjelovala od svog osnutka, pa sve do kraja 12. mjeseca ´91. upotpunjena je slikovnim materijalima na kojima su zabilježeni trenutci iz tog vremena, tako da je to ujedno i lenta sjećanja, – istaknuo je prof. Hrženjak te naglasio kako su učenici radili na pravim izvorima i s pravim materijalima te zaista prikazuju realnu sliku jednog vremena koje se nikada ne smije zaboraviti.

Slatinski dogradonačelnik Ilija Nikolić zahvalio se prof. Dini Matazu na svemu onome što radi na očuvanju uspomene na Domovinski rad i hrvatske branitelje, što je dokazao svojom knjigom i filmovima koje je do sada napravio, a i dalje je na tom polju vrlo aktivan. Isto tako se zahvalio i njegovom kolegi, prof. Hrženjaku koji je isto tako dao veliki doprinos u prigodi ovogodišnje proslave Dana brigade gdje su nastupile dvije učenice čiji su radovi dirnuli mnoga srca.

– I sam sam bio pripadnik 64. samostalnog bataljuna i 136. slatinske brigade, kasnije i 123. brigade i 81. gardijske bojne, prošao sva ratišta, VRO Bljesak, Oluju, Maestral… i to je nešto što je obilježilo i promijenilo moj život, stoga zaista cijenim napore ovih učenika i njihovih mentora koji se trude očuvati istinu o Domovinskom ratu i volio bih da je više takvih učitelja.
Vi ste dragi učenici svojim radovima pokazali da cijenite hrvatske branitelje i njihov ratni put i sve što se dešavalo od ´91. do ´95. kada se stvarala naša Republika Hrvatska u kojoj sada živimo sretni i ponosni, i na tome vam hvala, – istaknuo je zamjenik slatinskog gradonačelnika Ilija Nikolić, te se osvrnuo na rad Udruge HVIDR-a Slatina čiji je predsjednik. Naglasio je kako će nakon uspješno provedene terenske nastave za učenike 7. i 8. razreda slatinskih osnovnih škola kao i škola s područja susjednih općina koji su obišli bivšu liniju obrane grada Slatine, nastaviti s projektom Istina o pobjednicima u sklopu kojega će u studenom organizirati odlazak učenika slatinskih srednjih škola u Vukovar.

– I to je bit svega, – da se ne zaboravi, – zaključio je slatinski dogradonačelnik Nikolić, koji je potom uručio knjige „Slatinska kronika Domovinskog rata“ Miljenka Brekala, „Zločin za koji još nitko nije odgovarao“ Miroslava Gazde i „Strategijska obrambena operacija ´91./´92. godine“ Vinka Vrbanca i Stjepana Antolašića, knjižničarki OŠ Eugena Kumičića Slatina, prof. Meliti Schmitz kako bi učenici imali dodatnih materijala za proširenje znanja i daljnje projekte na ovu tematiku koje su najavili.
(mf/Foto: Mihaela Feldi)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button