DOGAĐANJANASLOVNICAOD SVEGA POMALO

Mladi povjesničar Dino Mataz predstavio svoju knjigu Slatinčanima

U prepunoj dvorani slatinskog Hrvatskog doma, mladi povjesničar Dino Mataz, večeras je promovirao svoj prvi roman pod naslovom ”Nad Papukom nebo proplakalo” s temom Domovinskog rata na području bivših općina Orahovica i Slatina 1991.godine te stradanju stanovnika Voćina. Iako je rođen 1995. u vrijeme Bljeska i Oluje, dakle samog kraja rata, Dino je u svom romanu temeljito i vrlo revno opisao događanja prije samog početka i za vrijeme Domovinskog rata kroz koji prolaze tri izmišljena lika.O Dini i njegovom romanu večeras su govorili ratni dozapovjednik 2. bojne 132.brigade pukovnik Goran Sokol, inače Dinin suradnik i lektor, kao i suradnik i autor predgovora u romanu Vladimir Grgurić, koji je bio i moderator večeri.Uvod u ovu promocijsku večer i nekoliko pohvalnih riječi o Dini rekao je predsjednik Odbora za hrvatske branitelje i HVIDR-e VPŽ Mato Bubaš. Dino je o sebi ispričao da mu je od početka njegovoga studija glavna preokupacija bio Domovinski rat s obzirom na to da mu je i otac bio branitelj. Od prošle godine u intezivnijem je kontaktu s orahovačkim kroničarom Domovinskog, ali i II. svjetskog rata Miroslavom Gazda. Nakon što je poslušao puno priča o tom vremenu dosjetio se da bi mogao o tome i pisati.

„Puno su mi pomogli mentori ratni zapovjednik i dozapovjednik 2. Bojne 132. brigade Ivan Husnjak i Goran Sokol te čovjek koji je prepun podataka iz toga vremena, Ivan Grgurić. Sa slatinskog područja puno informacija dobio sam od Mate Bubaša, Ivana Levara, Željko Felbar pomogao je svojom arhivom snimaka iz toga razdoblja, a pomogli su i brojni drugi svojim svjedočanstvima. Uz pomoć svojih prijatelja i suradnika, sve sam skupa složio i ukoričio, priča Dino. Ovu knjigu posvetio sam hrabrim hrvatskim braniteljima. Nekako im se uvijek osjećam dužan što su stvorili našu prelijepu Domovinu i ovo je najmanje što ja za njih mogu učiniti“, među ostalim ispričao je Dino Mataz.

S obzirom na 30 sati prikupljenog materijala, ne čudi da će prvi ratni roman Dine Mataza dobiti svoj nastavak, koji će kako se moglo vidjeti i čuti tijekom večeri, raditi s jednakim entuzijazmom. Također pun je ideja za nove projekte pa će s njima i nastaviti baš kao i  s filmovima jer iza sebe ima već jedan. Sve na čemu radi ratne je tematike jer to vrijeme i hrvatski branitelji te njihova žrtva nikada ne smiju biti zaboravljeni – smatra Mataz.

Promocija je održana uz recitiranje domoljubnih pjesama izvrsnog učenika orahovačke osnovne škole Ivane Brlić- Mažuranić Borne Gernharda.

Knjiga je napisana prema autentičnim događajima pa  će se mnogi koji je budu čitali sjetiti puno toga , a mladi puno toga naučiti čitajući je.

Dino Mataz na kraju je poručio mnogobrojnoj publici među kojima je bilo i 40-tak učenika IOŠ Slatina da mladi itekako mogu i trebaju čuvati te moraju prenositi istinu o Domovinskom ratu i hrabrosti hrvatskih branitelja.

Nakon ove lijepe poruke, Mataz je IOŠ Slatina darovao svoj roman prvijenac, a u ime škole knjigu je primio učitelj vjeronauka Tomislav Peček.

Promociju knjige „NAD PAPUKOM NEBO PROPLAKALO“,  Dine Mataza za večeras je organizirala Zajednica udruga i članova HVIDR-a VPŽ.

(tks/Foto:Tea Kiš Slačanac)


Možda će vas zanimati i ...

Back to top button