DOGAĐANJANASLOVNICA

Mladež HDZ-a grada Slatine obilježila blagdan Cvjetnice

Danas se svečano obilježava kršćanski blagdan Cvjetnica ili Nedjelja Muke Gospodnje, koji se slavi u nedjelju prije Uskrsa u spomen na Isusov svečani ulazak u Jeruzalem kada ga je narod pozdravljao palminim i maslinovim grančicama.

U hrvatskom narodu taj dan se obilježava donošenjem na blagoslov u crkve raznovrsno proljetno bilje: grančice drijenka, vrbe, lijeske, ljubice, bršljana, te maslinovih i palminih grana. Blagoslovljenom cvijeću i grančicama na Cvjetnicu, pridavala se dvostruka moć: zaštitna (od groma, tuče, bolesti i sl.) i plodonosna (osiguravanje dobrog uroda i zdravlja).

Negdje je još ostao običaj umivanja na Cvjetnicu u vodi u koju se stavljalo cvijeće s uvjerenjem da će koristiti zdravlju, sačuvati mladost i ljepotu lica, a ponegdje i marljivost.

Cvjetnicom počinje Veliki tjedan. On je spomen na posljednje dane Isusova života, njegovu muku i smrt. Posebno se slave Veliki četvrtak, Veliki petak i vazmeno ili uskrsno bdijenje.

Veliki tjedan završava Uskrsom. Isusovo uskrsnuće u kršćanstvu je temeljna vjerska istina da je Isus umro i uskrsnuo.

I mladež HDZ-a grada Slatine obilježila je ovaj veliki kršćanski blagdan. Članovi Mladeži HDZ-a grada Slatine predvođeni predsjednikom Tomoom Tomićem vjernicima su uoči središnjeg misnog slavlja, ispred crkve sv. Josipa u Slatini dijelili maslinove grančice.
Svi koji su htjeli, zauzvrat su mogli u crkvi ostaviti milodar.

(mf; Izvor: Mladež HDZ-a grada Slatine)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button