NASLOVNICAOPĆINE

Mlada obitelj Golub: Danas su na selu skoro isti uvjeti za život kao i u gradu

Da su u današnje vrijeme poboljšani uvjeti života u ruralnim krajevima, svjedoči mlada obitelj Zvonimira Goluba iz Zvonimirovca u općini Čađavica. 

Ivana i Zvonimir vjenčali su se 19. lipnja 2021. godine te je taj brak bio oplemenjen jednom malom princezom Klarom koja se rodila 30. prosinca 2020. godine. Danas Klara već hoda i donosi radost svojim roditeljima, ali i pune ruke posla. Zvonimir je vlasnik obrta za instalaciju vode, grijanja i klimatizacije ”Instalacije Golub” sa sjedištem u Zvonimirovcu, a Ivana, koja je zaposlenica jednog hrvatskog trgovačkog centra trenutno na rodiljnom dopustu, otvorila je dodatnu djelatnost u obliku obrta za knjigovodstvo, računovodstvo i poslovno savjetovanje ”Duh Slatine” sa sjedištem u Slatini kako bi uz svoje majčinske obaveze što više doprinosila obitelji.

Prvi manji problemi su nastali pri upisu kćerke u vrtić u Slatini, zbog popunjenosti kapaciteta vrtića i velikog broja djece na čekanju, pa su tako roditelji odlučili malu Klaru upisati u Dječji vrtić ”Lipa” u Čađavici.

Majka Ivana je i više nego zadovoljna radom djelatnika čađavačkog vrtića.

– Stvarno sam sretna što naša Klara ide u vrtić u Čađavici, jer njih tamo u jaslicama ima 13, i dvije odgajateljice koje se brinu o djeci stignu za svako dijete odvojiti dovoljno vremena. Rezultati boravka bili su vidljivi već nakon prvog mjeseca boravka, Klara više ne stavlja sve u usta kao što je to činiti ranije.

Tata Zvonimir je često odsutan od obitelji zbog specifičnosti posla kojeg obavlja, ali svaki trenutak svog slobodnog vremena provede sa obitelji.

– U današnje vrijeme ne može se birati gdje će se raditi, pa tako moram prihvatiti sve poslove koji mi se ponude, bili oni u našoj županiji ili na moru. Sretan sam da posla ima. Imali smo nekoliki ponuda za rad na moru, nisam ih mogao odbiti jer treba se brinuti za obitelj i svaka nam je kuna potrebna, pa sam bio presretan kada sam se mogao vratiti kući i biti sa kćerkom i suprugom.

Obitelj Golub gradi kuću u Zvonimirovcu i kada je završe tamo će živjeti i, kako kažu, ostarjeti.

– Kupili smo zemljište za gradnju kuće u Zvonimirovcu, jer je bilo puno povoljnije nego negdje dalje, a i obrt mi ima tu sjedište. Nije više kao prije da na selu nama ništa, sada se sela mogu ravnati po infrastrukturi s nekim manjim gradovima. Središte općine, Čađavica, udaljeno je od Zvonimirovca oko četiri kilometra i tako reći nam je ”pred nosom”. U Čađavici radi Dom zdravlja, imaju stomatološku ambulantu, vrtić, osnovnu školu, trgovinu, poštu, te sve ono osnovno što nam treba, a za nešto drugo lako dođemo do dvadesetak kilometara udaljene Slatine. Gradnja kuće dobro napreduje i nadam se što skorijem useljenju, jer sada živimo u Slatini u stanu, a stan nikada nije tolika sloboda kao kuća – objašnjava Zvonimir.

Ivana svoj posao što se tiče obrta obavlja u Slatini i zadovoljna je.

– Ne mogu se potužiti, nije nam loše, pogotovo kada je suprug s nama. Imam dosta posla, pogotovo u posljednje vrijeme kada se aktualizirala tema oko zakupa državnog zemljišta, jer, osim knjigovodstvenog servisa, pomažem pri pisanju prijava na natječaje te provodim savjetovanje kako se pravilno na njih prijaviti. Onima kojima sam radila prijave prošli su na natječaju, ali, kako vidimo, oni koji se nisu posavjetovali nisu, uvijek im fali nešto – kazuje Ivana.

Ivana i Zvonimir, osim što su vrijedni mladi ljudi, dijele i strast prema lovu.

– Lovkinja sam, član Hrvatskog lovačkog saveza i ponekad odem u lov kao gost neke od lovačkih udruga. Sjećam se svog prvog lova na dravskoj adi, riječnom otoku površine oko sto hektara između Drave i stare Drave, kada sam odstrijelila vepra. Bio je to jedan od onih doživljaja koji se pamte cijeli život – prisjeća se Ivana koja je imala još odstrjela razne divljači, te kaže kako se boravkom u prirodi resetira, ”napuni baterije” za sve aktivnosti koje je čekaju naredna dane.

– I ja ponekad odem u lov, ali sada ne baš, tu je kćer, supruga, posao, nema se vremena. Da, to je zanimljivo što dijelimo istu strast prema lovu, a valjda nas je i to zbližilo – kaže Zvonimir.

Mladim roditeljima pomažu i roditelji.

– Sada, kada Klara ide u vrtić u Čađavici, suprugovi roditelji dođu po nju, ja je odvezem. Zvonimir ili ja, ovisno o poslu, ”pokupimo” je od njih kada stignemo i dovezemo doma. Od velike su nam pomoći – kaže Ivana, te napominje kako i njeni roditelji pomažu kada god za to ima potrebe.

Kako bi kuću što prije izgradili, pokušati će dobiti i potporu Općine Čađavica.

– Općina Čađavica provodi javne natječaje za mlade obitelji, za gradnju prve nekretnine ili uređenje postojeće, što su već neke mlade obitelji uspješno iskoristile. Na prošli natječaj se nismo mogli javiti, ali na sljedeći hoćemo, jer nam je svaka kuna potrebna pošto se želimo što prije useliti u svoju kuću – govori Zvonimir.

Ivana naglašava kako život u ruralnom kraju ima svoje velike prednosti.

– Život na selu ima svoje prednosti, pogotovo za mene koja ne volim vrevu velikih gradova i gužve. Na selu je čist zrak, puno je prostora za igru djece, a tu se mogu uzgajati i sve povrtnice koje nam trebaju za svakodnevni život, kao i svinje za tov, život je kvalitetniji – zaključila je naš razgovor Ivana, ali nam i odala malu tajnu, u drugom je stanju te obitelj Golub očekuje još jednu prinovu u obitelji.
mf (D. Fišli; Foto: D. Fišli, privatna arhiva obitelji Golub)

 

 

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button