NASLOVNICAOPĆINE

Mlada misa vlč. Mateja Filipovića

SLAVILA CIJELA OPĆINA SOPJE I ŽUPA SV. MARIJE MAGDALENE


Nakon trodnevne duhovne priprave, u župnoj crkvi sv. Marije Magdalene u Sopju svoje mladomisničko euharistijsko slavlje u nedjelju je služio vlč. Matej Filipović. Godinama u Sopju nije bilo mlade mise pa je nedjeljni događaj slavilo ne samo cijelo selo, nego cijela općina i Župa Sopje. A kad se u Sopju nešto slavi, onda se širom otvore vrata i prozori, i javno se izloženim rukotvorinama pokaže koliko mještani drže do tradicije, do svoje kulturne, vjerske i povijesne baštine.

„Budi istinski pastir i duhovni vođa te uvijek s osmijehom na licu i otvorenim srcem vodi svoje stado na pašu života“, rekla je mladomisnikova sestra Dijana obraćajući se bratu uime cijele obitelji, obećavši mu pomoć uvijek kada to bude potrebno. Sopjanski župnik vlč. Augustin Tašić predao je Mateju križ Isusov sa željom da ga nosi kroz svoj život, da mu bude utjeha, radost i svjetlo u tamnim noćima, i da ga prati na svakom koraku. „Primi križ Isusov i ponesi ga u rukama i u srcu,“ rekao je.

Slavlje je započelo roditeljskim blagoslovom u mladomisnikovu obiteljskom domu, a nastavljeno je procesijom do vanjskog oltara uz župnu crkvu, gdje je vlč. Filipović proslavio svoju mladu misu, prvo samostalno euharistijsko slavlje. Župnik Tašić poželio mu je da se uvijek s radošću prisjeća trenutaka koje je tada proživljavao i da uvijek u molitvama i u srcu nosi crkvu sv. Marije Magdalene i Župu Sopje, kao i cijelu župnu zajednicu i Požešku biskupiju. Nadahnutu homiliju izgovorio je vlč. Ivica Bošnjak, župnik u Kuzmici, a na kraju slavlja mladomisnik je zahvalio svima koji su mu bili potpora na njegovu putu. Udijelio je potom mladomisnički blagoslov roditeljima, sestrama i svima nazočnima. Svečanom ozračju misnoga slavlja svojim su pjevanjem pridonijeli članovi mješovitoga crkvenog zbora Župe sv. Josipa iz Slatine pod ravnanjem Irene Maras. Uz mladomisnikovu rodbinu, na misi su bili brojni svećenici Požeške biskupije, bogoslovi i ministranti te mnogi mještani.

Trodnevnu duhovnu pripravu za taj svečani događaj vodili su preč. Mladen Štivin, župnik Župe sv. Terezije Avilske u Požegi, i župni vikar u toj župi vlč. Dejan Ilić, župnik Župe sv. Tome Apostola u Rajiću vlč. Josip Pandžić i tajnik požeškog biskupa vlč. Ivan Rončević. Na tim su misama pjevali VIS Risus, pjevački zbor Župe Rajić i pjevački zbor župe domaćina iz Sopja.

Požeški biskup msgr. Antun Škvorčević zaredio je Mateja Filipovića za svećenika, prezbitera Požeške biskupije, 22. lipnja ove godine u katedrali sv. Terezije Avilske u Požegi.
(Petar Žarković, Glas Slavonije)


 

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button