KULTURA I OBRAZOVANJENASLOVNICA

MJESEC HRVATSKE KNJIGE: Održan 63. susret Čitateljskog kluba Gradske knjižnice i čitaonice Slatina

Kao članovi Čitateljskog kluba čitali smo knjige različitih žanrova, tema i stilova, pisce iz različitih  kultura i jezika. Čitali smo priče globalno važne, ali i  one koje su progovarale o važnosti malog čovjeka i njegove sudbine. Brusili smo vještinu opažanja detalja u knjizi, a koje ranije nismo uočavali, drugi su nas navodili da primijetimo i nešto novo, slobodno smo iznosili svoje mišljenje, podržavali tuđe, – ispričali su nam članovi Čitateljskog kluba Slatina koji su i ovoga puta čitali različite knjige budući da je susret održan 8. studenoga bio posvećen suvremenim hrvatskim piscima i njihovim djelima, a u ozračju Mjeseca hrvatske knjige.

Kako inače rijetko čitaju hrvatske pisce, odlučili su se obilježiti ovaj mjesec upravo knjigama pisaca koji su iznikli iz domaćeg miljea jer ih je zanimalo na koji način pišu i koje ih teme okupiraju.

Tako su čitali Zorana Ferića, Juricu Pavičića, Ivanu Šojat, Sandru Antolić, Anu Došen, Mariju Andrijašević, Zorana Žmirića, Ivicu Ivaniševića, Mirka Valenta, Igora Ivkova, Karmelu Špoljarić, Olivera Jukića, Branku Erdelji-Štivić, Stanislavu Nikolić, Vedranu Rudan, Lanu Bastašić i Ivanu Sajko.

– Romani i zbirke priča koje smo čitali za ovaj mjesec vraćale su nas u prošlost, glavni likovi pripovijedali su o odrastanju, obitelji, tragali za korijenima, borili se za svoju egzistenciju, ali s osjećajem topline i ljepote. Neke od priča nadahnute su trenutcima nadnaravnog snoputnika, kućnih duhova…, a krimić postavljen kao obiteljska saga s razrađenim likovima i glavnim likom koji traži izlaz iz začaranog kruga laži i negiranja osobito nas je zainteresirao.
Tu su i knjige izgubljenih ljubavi i bitke sa stvarnošću, ali i priče s negiranjem ljubavi i svega što je sveto, gdje su nas neke od njih šokirale. Susreli smo likove koji su postali dio neke priče bez da ih je netko pitao, zatekli su se, zaglavili na pozornici događanja, otrgnuti iz svoga svijeta u visine lebdećih oblaka.
Bilo je i priča koje su nas fascinirale, priče mističnog realizma koje govore o ratu, ali nema gorčine jer priča daje nadu, kao i sam život, – ispričali su nam članovi kluba svoje dojmove koje su saželi slušajući jedni druge uz druženje u ugodnoj atmosferi.  
Zanimljivo je da je jedan član kluba poslao svoj osvrt pročitanog iz daleke Turske, te redovito prati rad članova Čitateljskog kluba Slatina i čita zajedno s njima iako je već duže vrijeme na putu prema Iranu na triciklu.

Članovi kluba pročitane su knjige ocijenili srednjom ocjenom 3,6, a sljedeći su susret zakazali za 13. prosinca 2022. do kada će čitati knjige inspirirane godišnjim dobom i blagdanima koji nam dolaze u susret.
(mf/Izvor: GKiČ Slatina)

Volite li čitati knjige i podijeliti svoje doživljaje pročitanog s drugima, slobodno nam se možete pridružiti. Obogatit ćete nas, a nadamo se i sebe jednim novim iskustvom.

 

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button