DOGAĐANJANASLOVNICAUDRUGE

MIRUN – RUNS FOR A BETTER FUTURE: Glasnici istine podržali humanitarnu akciju Miroslava Dudića-Lovrića u utrci života za djecu u potrebi

Šest stotina kilometara i oko 860 tisuća koraka! Toliko će Miroslav Dudić-Lovrić zvani Miran, rodom iz Boća kod Brčkog u BiH napraviti u 8-dnevnoj inicijativi trčanja od Beča do Brčkog.

Njegov nevjerojatni pothvat koji je započeo u srijedu, 8. i trajat će do četvrtka, 16. lipnja ove godine ima samo jedan cilj – osvijestiti ljude, upozoriti da postoje djeca koja zbog lošeg imovinskog stanja obitelji nisu u mogućnosti doći do zdravog obroka u školi ili nemaju priliku sudjelovati u izvanškolskim aktivnostima kao što je npr. školski izlet.

– Siromašne obitelji i djeca u potrebi naša su realnost, što činimo da im pomognemo? – pitanje je koje je zaokupljalo Mirana te se odlučio na ovaj jedinstveni humanitarni pothvat: trčanjem od 600 kilometara kroz 4 države: Austriju, Mađarsku, Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu prikupiti sredstva za djecu izloženu siromaštvu i socijalnoj isključenosti.

860.000 koraka za djecu u potrebi

U svojem izvanrednom pohodu Miran će pretrčati 600-injak kilometara što je otprilike 860 tisuća njegovih koraka! Tako će u prosjeku dnevno trčati 16 sati i pretrčati 75 km da bi 16. lipnja stigao ispred Škole u Bosanskoj Bijeloj u Brčkom.

Ovaj samozatajni čovjek koji već preko trideset godina živi i radi u Beču, na ovaj se pothvat „otisnuo“ sam, bez ičije pratnje, samo uz logističku potporu svoje supruge koja ga na daljinu prati iz Beča.
No ipak nije sam jer mu se na pojedinim dionicama javljaju njegovi kolege trkači. Upravo to su učinili „Glasnici istine“ čiji je član Goran Draksler, poznati slatinski ultramaratonac podržao ovu akciju te s Miranom pretrčao dionicu dugu desetak kilometara od Donjih Meljana do Kozica.
Napravili su predah za kratku okrjepu u središtu Slatine gdje su ih dočekali predsjednik Udruge maratonaca Virovitičko-podravske županije „Glasnici istine“ Pavo Tutenov, vijećnica Gradskog Vijeća Grada Slatine Nikolina Tomić, ujedno i županijska vijećnica, predstavnici Slatinskog informativnog centra na čelu s direktorom Robertom Turkaljem, te Slatinčani koji su se tamo zatekli na svojoj ritualnoj jutarnjoj kavi.

Miran se odmah zahvalio na toj gesti Slatinčanima, osobito Goranu Draksleru na zajednički pretrčanoj dionici.

– Bila mi je želja prije svog 50.-og rođendana napraviti nešto humanitarno, da ima smisla i da je nevezano za mene, odnosno moju korist, već da netko drugi od toga ima koristi, i u ovom slučaju to je preko 270-ero djece u dvije brčke osnovne škole. Na ovaj način želimo skupiti dovoljno sredstava da bi se osposobila školska kuhinja kako bi se toj djeci osigurao zdravi, topli obrok za vrijeme boravka u školi, – istaknuo je Miran koji je do Slatine pretrčao oko 400 kilometara i još su dvije stotine prednjim.

– Život se sastoji od nekih detalja i ovakvi trenutci kao što je ovaj u Slatini gdje su me dočekali „Glasnici istine“, me baš obradovao jer se desilo sasvim spontano, nenajavljeno i hvala im na tome.
Do sada je skupljeno oko 10.000 eura, no pokazalo se da su u ovakvim akcijama zadnja dva dana najjača, te se nadam da će i u ovoj tako biti, stoga apeliram na sve ljude da se uključe ako su u mogućnosti jer ne mora to biti suma od 500 ili 100 kuna, dovoljno je 10 ili 20 kuna i skupit će se, – zaključio je Miroslav Dudić-Lovrić na svom proputovanju kroz Slatinu.

– Sinoć sam saznao za ovu humanitarnu akciju, sada već svog prijatelja Mirana, a budući da uvijek podržavam humanitarne akcije odlučio sam se dati mu podršku koja bi bila i veća ali zbog radnih obveza uspio sam s njim istrčati samo ovu kratku dionicu od desetak kilometara. Oduševljen sam njegovim tempom koji drži i nakon četiri uzastopna dana trčanja. Znam što je to osam dana biti sam na cesti pogotovo po ovom vrućem vremenu, stoga mu želim svu sreću na preostaloj dionici, – rekao je slatinski ultramaratonac Goran Draksler koji se pobrinuo da svog kolegu Mirana isprati s određenom količinom vitaminizacije koja je neophodna svakom trkaču na ovako dugim dionicama.

Draksler nam je tom prigodom ujedno najavio svoje sljedeće poduhvate, a prva u nizu je Backyard ultra utrka u Našicama gdje će biti jedan od 70 trkača koji će oko jezera Lapovac trčati dionicu od 6706 metara (4,167 milje) za manje od jednog sata. Svi koji stignu u tom vremenu idu u idući krug. Utrka je eliminacijskog tipa i trči se sve dok posljednji natjecatelj ne ostane na stazi tako da postoji samo jedan pobjednik.

– To je utrka na koju idem u petak, 17. lipnja, onda slijedi mala stanka jer tijekom ljeta je manje utrka ali svakako ću ići na Ultru.
Nagodinu planiram ponovno u Mađarsku. Iako mi je prošli Balaton bio jako težak odlučio sam ponovno ići, zaradio sam medalju za jednog unuka, a ako osvojim još jednu možda dobijem i drugog, – zaključio je Draksler ujedno se zahvalivši predsjedniku Glasnika Pavi Tutenovu koji mu je konstantna potpora.

– Glasnici istine ne propuštaju memorijalne utrke koje su brojne tijekom godine. Isto tako svoje članove prate i na natjecateljskim utrkama, a uvijek smo prisutni i na humanitarnim utrkama. Drago mi je što smo ovom malom gestom Miranu dali dodatnu snagu da izdrži do kraja svoje humanitarne ultre, – istaknuo je Tutenov.

Svi koji žele podržati ovu humanitarnu inicijativu mogu to učiniti uplatom na sljedeći račun:
Miroslav Dudić-Lovrić
IBAN AT521400005816005835

(mf/Foto: Mihaela Feldi)

Related Images:

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button