DOGAĐANJANASLOVNICAUDRUGE

“Mirotvorstvo čini sretnim”: Zahvaljujući slatinskim izviđačima, Betlehemsko svjetlo mira i ove godine stiglo u Slatinu

Geslo ovogodišnjeg slavlja Betlehemskog svjetla glasi: “Mirotvorstvo čini sretnim”.

Betlehemsko svjetlo mira i ove je godine uoči Božića stiglo iz Austrije u Hrvatsku. Iz austrijskog Linza su ga donijeli predstavnici Saveza izviđača Hrvatske, a slatinski su ga izviđači večeras donijeli u paviljon Parka 136. slatinske brigade gdje ga je u ime Grada preuzeo gradonačelnik Ilija Nikolić, a svi zainteresirani građani također mogu preuzeti dio plamena i ponijeti ga u svoje domove.

Od 1988. godine, inicijativom austrijskih skauta, Betlehemsko svjetlo širi se Europom i svijetom. Ono stiže iz Betlehema, mjesta Isusova rođenja, u Austriju, i to je jedini otvoreni plamen koji se prevozi avionom. U Austriji ga preuzimaju njihovi izviđači, a nakon toga izviđači iz cijelog svijeta dolaze po njega. Ove godine svjetlo je stiglo u Linz, a u svoje zemlje su ga odnijeli izviđači iz više od 30 zemalja iz Europe i Amerike. U Hrvatsku ga je donio Savez izviđača Hrvatske, a potom ga je Zagrebu preuzeo Odred izviđača Lisice Slatina.

Slatinske „Lisice“ su tako ponosno i ove godine donijele Betlehemsko svjetlo mira u Slatinu, pridružujući se velikoj skupini izviđača iz različitih dijelova Hrvatske koji su u nedjelju, 10. prosinca, u Zagrebu preuzeli Svjetlo mira koje je zatim krenulo na svoj put, osvjetljavajući crkve i domove diljem zemlje. Mali izviđači su i ove godine spojili ugodno s koristim pa su tu prigodu iskoristili kako bi obišli Advent u Zagrebu.

Ovaj datum je posebno značajan za „Lisice“ jer upravo danas slave svoj 13. rođendan. Naime, osnovane su 12. prosinca 2010., kada su po prvi put donijeli Betlehemsko svjetlo mira u Slatinu.

(Tekst i foto: Nikolina Mažar)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button