DOGAĐANJANASLOVNICA

MIROSLAV VENUS, PREDSJEDNIK HRVATSKOG EPIDEMIOLOŠKOG DRUŠTVA: Globalni je kolektivni imunitet nemoguć, samo cijepljenjem možemo stati na kraj ovom zlu

Kad bismo se svi doista pridržavali mjera, bilo kakvo postroženje ne bi bilo potrebno


Epidemiološka situacija u Hrvatskoj nije alarmantna i mnogo je bolja nego u mnogim europskim zemljama, ali se broj novooboljelih iz dana u dan povećava. O eventualnoj potrebi uvođenja strožih epidemioloških mjera, postizanju kolektivnog imuniteta, primanju treće doze cjepiva i cijepljenju srednjoškolaca razgovarali smo s prim. mr. sc. Miroslavom Venusom, dr. med. specijalistom epidemiologom, predsjednikom Hrvatskoga epidemiološkog društva i ravnateljem Zavoda za javno zdravstvo “Sveti Rok” Virovitičko-podravske županije.

Mjere su dobre

– Mislim da su naše mjere vrlo dobre, samo je provedba, odnosno kontrola provedbe, loša. Kad bismo se doista pridržavali postojećih mjera, odnosno kad bi se kontroliralo i kažnjavalo nepridržavanje, onda definitivno ne bi bilo potrebe za postroženjem. Najbolji primjer su maske. Svi kažu da nosimo maske. Nose li se maske i preko nosa i preko usta, samo preko usta, ili vise na bradi? To je golema razlika! Zašto nekakve strože mjere, i koje uopće, kad se ne pridržavamo onih koje su osnovne i dokazano učinkovite?

Dr. Venus ne želi špekulirati kako bi se moglo kažnjavati ljude koji se ne pridržavaju mjera i tko bi to trebao raditi jer to je u domeni drugog sustava. Ali definitivno je za pridržavanje svih mjera, a onda nema potrebe za kažnjavanjem.

Neki znanstvenici dovode u pitanje mogućnost dostizanja “imuniteta krda”. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) proklamira i propisuje, a za to se svi načelno zauzimaju, jednakost u zdravstvenoj zaštiti i dostupnost lijekova i liječenja, što je, nažalost, često mrtvo slovo na papiru. Korona je to najbolje pokazala.

– Neke su zemlje započele zaštitu svojih stanovnika trećom dozom cjepiva, unatoč preporukama WHO-a da se to zasad ne radi. Istovremeno siromašne zemlje u Africi, Južnoj Americi ili dijelu Azije, npr. u Indiji, nemaju cjepiva ni za prvu dozu. Neke bogate zemlje imale su sasvim drukčiji pristup, kao Australija i Novi Zeland, i sada su zarobljenici toga svog pristupa, jer su jako malo cjepiva otkupile i u niskom postotku procijepile svoje stanovništvo. Zato sada moraju imati tvrde lockdowne, jer ako sada, na tako nisku stopu procijepljenosti, puste da im uleti virus, imat će katastrofu. Dakle, mislim da je gotovo nemoguće postići kolektivni imunitet na globalnoj razini i zbog toga što se kod nas cijepi presporo. Dok mi nagovorimo ljude i dok se oni odluče da se cijepe, virus ima podlogu nezaštićenih, gdje se promijeni, mutira, nastane nova varijanta ili novi soj, koji onda napravi “bijeg” od imuniteta, i onda se događa da učinkovitost cjepiva s vremenom opada. To nije ništa neobično, kod svakog se cjepiva nakon izvjesnog vremena humoralni imunitet (količina antitijela) smanjuje. Manje se istražuje, a još manje govori, o tzv. staničnoj imunosti, gdje postoje stanice memorije koje zapamte virus kao uljeza pa niska humoralna imunost ne znači da smo potpuno nezaštićeni, nego će te stanice, ako smo cijepljeni, prilikom novog dolaska u kontakt s virusom ubrzano namnožiti antitijela. Mislim da ćemo se morati naučiti na suživot s virusom. Da smo u kratkom periodu mogli postići da imamo dovoljno cjepiva, dovoljno zainteresiranih, s dovoljno resursa da provedemo cijepljenje, onda bismo mogli dosegnuti kolektivni imunitet i pobijediti virus. Mi to ne možemo jer je količina cjepiva na globalnoj razini drastično nejednako distribuirana, s obzirom na to da imamo znatan broj osoba koje se zbog bilo kojeg razloga ne žele cijepiti i nisu zaštićene, i s obzirom na to da u kolektivnu imunost moramo uključiti i djecu. Osim toga, kod one wuhanske varijante virusa bilo je potrebno cijepljenje 60 – 70 posto stanovništva, a sada se kod delta-varijante procjenjuje da bi trebalo procijepiti 85 ili 90 posto stanovništva. Znači, doći ćemo i do epidemiološkog potencijala širenja kao kod ospica: moramo procijepiti 95 do 97 posto da bismo postigli imunitet i zaštitu protiv ospica, a i ovo je vrlo blizu.

Treća doza

Kad je riječ o trećoj dozi cjepiva, dr. Venus ističe da su za njega ipak WHO i CDC (Centar za kontrolu i prevenciju bolesti) institucije koje bi trebale određivati i diktirati tempo svih aktivnosti oko cijepljenja, a ne direktor Pfizera.

– On je prije nekoliko mjeseci rekao da će trebati treća doza. Ja sam tada u šali rekao – da sam ja direktor Pfizera, ja bih rekao da se treba cijepiti svaki mjesec. Za takve stvari preporuku trebaju dati i odrediti regulatorne agencije, naš HALMED (Agencija za lijekove i medicinske proizvode) na osnovi europske EMEA-e (European Medicines Agency), američkog FDA-a (Food and Drug Administration), odnosno na osnovi WHO-a i CDC-a. Za sada mislim da treća doza ne treba, posebno stoga što se mi još, nažalost, borimo s prvom dozom. To ne znači da možda neće doći, u perspektivi, recimo, na proljeće, ovisno o razvoju situacije. Protiv gripe štitimo se tako da se onaj tko hoće cijepi svake sezone pa se provodi kampanja cijepljenja jer se svake sezone cjepivo dotjeruje, prilagođava na temelju predominantnih sojeva, tipova i podtipova virusa influence. Možda nas nešto takvo očekuje i s virusom COVID-a. Možda bismo više trebali poraditi na serološkom testiranju, pa da vidimo imamo li nakon druge doze visok titar (koncentraciju) antitijela, je li dinamika toga zaštitnog titra uzlazna, stagnira, ili je u padu, pa na temelju toga procjenjivati treba li nam treća doza.

Cijepljenje maturanata dr. Venus apsolutno podržava jer su sva cjepiva prilagođena za osobe starije od 16 ili 18 godina.

– Bilo bi pametno da se cijepe i ostali učenici, osobito oni s kroničnim bolestima i zdravi koji u kući imaju nekoga od kronično bolesnih. Uvijek moramo voditi računa da dio populacije čine osobe koje su bolesne i trebale bi se cijepiti i zaštititi, i žele se cijepiti, ali ne smiju jer imaju medicinsku kontraindikaciju. Onda ih moramo štititi tako da se njihove bliske osobe cijepe – kaže dr. Venus i uvjerava: – Ako možemo na bilo koji način stati na kraj zlu koje nam se događa i smanjiti posljedice pandemije, onda je to cijepljenje.
(Petar Žarković, Glas Slavonije/ Foto: Gordan Panić, Petar Žarković)

za imunitet

KOD DELTA-VARIJANTE 85 ILI 90 POSTO CIJEPLJENIH


Miroslav Venus predsjednik HED-a

Dio populacije čine osobe koje su bolesne i trebale bi se cijepiti i zaštititi, i žele se cijepiti, ali ne smiju jer imaju medicinsku kontraindikaciju. Onda ih moramo štititi tako da se njihove bliske osobe cijepe


Plenković: Bez bombona za cijepljenje

Premijer Andrej Plenković poručio je u četvrtak da neće biti tvrdog zatvaranja kod epidemioloških mjera, opetovano je pozvao na osobnu odgovornost svakog pojedinca te poručio da Vlada neće nikome “davati bombone” da se cijepi. Odbacio je mogućnost uvođenja nekih restriktivnijih modela po uzoru na neke europske zemlje, a otpor cijepljenju opisao je kao “samonametnuti dišpet na vlastitu štetu”.

”Jasno je kao dan da Hrvatska neće optirati za tvrdo zatvaranje”, izjavio je premijer novinarima nakon sjednice Vlade i napomenuo da je Vlada osigurala cjepivo te da ga ima dovoljno za sve.

”Ako se ljudi cijepe, ako se pridržavaju onih minimalnih točaka – maska, distanca, prozračivanje – ugroza bi bila znatno manja”, odgovorio je na upit novinara da komentira izjavu predsjednika Zorana Milanovića da sadašnje mjere više nemaju smisla te da bi se Hrvatska trebala ugledati na Švedsku.

Premijer je ponovio da će se s ukidanjem restrikcija ukinuti i potpore poduzetnicima. H


KORONA U DOMU

Prema informacijama kojima raspolaže Nastavni zavod za javno zdravstvo OBŽ-a, u domu za starije i nemoćne na području Darde u posljednjih mjesec dana osam korisnika bilo je pozitivno na koronavirus (prvi pozitivan slučaj zabilježen je 30. srpnja, a posljednji 20. kolovoza). U tom je razdoblju pet korisnika doma koji su bili zaraženi koronavirusom preminulo, a svi su imali više težih komorbiditeta. Uz redovite mjere, od pojave koronavirusa u domu su u suradnji s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo OBŽ-a poduzete i dodatne epidemiološke mjere. U domu je bilo 20 korisnika od kojih je 17 cijepljeno protiv koronavirusa, a ostali nisu zbog osobnih zdravstvenih ograničenja. Svi su djelatnici cijepljeni, a među njima nema zaraženih koronavirusom. I.A.

  

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button