DOGAĐANJANASLOVNICAOPĆINEŽUPANIJA

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković, u Čačincima je održala radni sastanak sa županom Androvićem i predstavnicima gradova i općina iz VPŽ

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković, u utorak je u Čačincima održala radni sastanak s virovitičko-podravskim županom Igorom Androvićem, te načelnicima općina i predstavnicima gradova s područja Virovitičko-podravske županije u kojima je proglašena prirodna nepogoda zbog poplava i tuče. Uz župana Igora Androvića, domaćin sastanka je bio načelnik Općine Čačinci Alen Jurenac, a nazočio mu je, između ostalog i Antun Vujić, ravnatelj Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, županijski pročelnik za gospodarstvo i poljoprivredu Bojan Mijok… Nakon sastanka je obišla OPG Jurlina i OPG Kolačko kod Bukvika, na čijim je nasadima i usjevima zabilježena velika šteta.

– Zahvaljujem se župan Androviću i njegovim suradnicama, kao i načelniku Jurencu na ovom sastanku. Načelnici općina, kao i predstavnici gradova, u kojima je proglašena prirodna nepogoda, detaljno su me informirali o štetama na ovom području. Kolike su štete, znat ćemo nakon prvih procjena. Nakon toga slijedi prvi upis u registar šteta. S načelnicima i predstavnicima gradova, dogovoreno je kako će općine i gradovi, nastojati ubrzati prvi upis u registar šteta, u kraćem roku od onoga koji je predviđen zakonom, a on iznosi 60 dana. Procjena je da se to može učiniti za 30 dana. Upis u registar šteta je osnovni preduvjet kako bi se sredstva od šteta mogla isplatiti prema oštećenim poljoprivrednicima. Ako bude bilo potrebe, u prvom upisu u registar šteta, općinama i gradovima, pomoći će Uprava za stručnu podršku Ministarstva poljoprivrede kao i Virovitičko-podravska županija. Ministarstvo je već pripremilo Nacrt programa potpore. Prezentirali smo ga, a uputit ćemo ga u Savjetovanje s javnošću. Inicijalna sredstva za navedeno bit će veća od 3 milijuna eura…

Ministrica je govorila i o ostalim mogućnostima dobivanja sredstava za štete od prirodnih nepogoda.

– Kao i svaki puta do sada, Vlada Republike Hrvatske će pomoći svim građanima pogođenim prirodnim nepogodama, a Ministarstvo poljoprivrede će učiniti sve da se nastavi poljoprivredna djelatnost na pogođenom području. Oni koji imaju štete na višegodišnjem potencijalu, mogu se prijaviti na mjeru obnove poljoprivrednog potencijala, a sufinanciramo i mjeru osiguranja. Osim toga, Ministarstvo poljoprivrede, će u suradnji sa svim dionicima u sustavu, a zbog ovakvih stvari, pristupiti prijedlogu izrade Nacionalnog uzajamnog fonda za poljoprivredu. 

Župan Igor Andrović tom prigodom je rekao:.

– Zahvaljujem se na posjeti ministrici poljoprivrede Mariji Vučković, koja je i tog 12. svibnja, kada se dogodilo nevrijeme, kao uostalom i premijer Andrej Plenković, zvala i raspitivala se kakva je situacija. Danas smo u Općini Čačinci imali sastanak svih načelnika i predstavnika gradova u kojima je proglašena prirodna nepogoda. Do sada smo, na prijedlog jedinica lokalne samouprave, proglasili prirodnu nepogodu za područja 10 općina (Pitomača, Špišić Bukovica, Suhopolje, Nova Bukovica, Crnac, Čačinci, Čađavica, Mikleuš, Sopje, Zdenci nap.a.) i dva grada (Orahovica, Slatina nap.a.) s područja Virovitičko-podravske županije. Prirodna nepogoda je najvećim dijelom proglašena zbog poplava, a dvije su zbog tuče. Nažalost, uslijed velikog nevremena i poplava tijekom svibnja, od zapada do istoka županije, od Pitomače do Čačinaca i Zdenaca, nastradali su, trajni nasadi, lijeske, plastenici, jagode, a velike su štete zabilježena i na ratarskim kulturama – kazao je župan Igor Andrović. 

(nm/www.vpz.hr, Foto: Kristijan Toplak)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button