NASLOVNICAŽUPANIJA

Ministarstvo hrvatskih branitelja: Nastavljaju se preventivni sistematski pregledi hrvatskih branitelja, sporazum potpisan i s Općom bolnicom Virovitica

U Ministarstvu  hrvatskih branitelja, potpisan je Sporazum o suradnji na provedbi Programa preventivnih sistematskih pregleda hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata za 2023. godinu. Sporazum je sklopljen između Ministarstva hrvatskih branitelja, Ministarstva zdravstva i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo te 33 zdravstvene ustanove, među kojima je i Opća bolnica Virovitica koje provode preventivne sistematske preglede hrvatskih branitelja u svim županijama.

Sporazum je sklopljen između Ministarstva hrvatskih branitelja, Ministarstva zdravstva i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo te 33 zdravstvene ustanove koje provode preventivne sistematske preglede hrvatskih branitelja u svim županijama, a potpisivanju su nazočili potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ministar zdravstva Vili Beroš, ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak te ravnatelji zdravstvenih ustanova u kojima se provode pregledi. U Virovitičko-podravskoj županiji je to Opća bolnica Virovitica, a sporazum je potpisao ravnatelj OB Virovitica, Dinko Blažević.

·       Posljedice proživljenih traumatskih događaja iz Domovinskog rata i danas su vidljive te braniteljska populacija, posebno u području zdravlja, predstavlja ranjivu skupinu koja zaslužuje posebnu pozornost – rekao je ministar Tomo Medved te dodao da su protekom vremena i starenjem populacije sve izraženiji zdravstveni problemi većeg broja branitelja.

Ministarstvo hrvatskih branitelja, uz potporu cijele Vlade na čelu s premijerom Plenkovićem, kontinuirano ulaže velike napore kako bi kvaliteta života hrvatskih branitelja i stradalnika iz Domovinskog rata bila što bolja, nastojeći im osigurati bolju dostupnost i kvalitetu zdravstvenih usluga, a jedan od najvažnijih programa Ministarstva usmjeren zaštiti zdravlja je Program preventivnih sistematskih pregleda hrvatskih branitelja, čiji je cilj rano otkrivanje bolesti i povećanje mogućnost njihovog izlječenja.

·       Raduje me činjenica da je odaziv na preglede sve veći, što je pokazatelj povjerenja u sustav, kako našeg ministarstva tako i u zdravstvene ustanove, koje su se dobro organizirale i osigurale veliki broj pregleda, koji su se u smanjenom obimu provodili i u vrijeme pandemije koronavirusa – istaknuo je ministar Medved te dodao da je od počeka provedbe Programa do danas preventivnom sistematskom pregledu pristupilo je 90.000 hrvatskih branitelja.

·       I u ovoj godini nastavljamo pozivati na preventivni sistematski pregled hrvatske branitelje koji su u borbenom sektoru sudjelovali više od 100 dana, dragovoljce te hrvatske branitelje koji se nalaze u teškoj materijalnoj i zdravstvenoj situaciji. Uz navedene kategorije, pozivi će se uputiti njegovateljicama i njegovateljima 100%-tnih HRVI I. skupine – najavio je Medved.

Ministar zdravstva Vili Beroš izrazio je zadovoljstvo nastavkom provedbe preventivnih sistematskih pregleda hrvatskih branitelja te je istaknuo kako je to dio programa Vlade, koja dokazano vodi brigu o hrvatskim braniteljima.

·       Briga o zdravlju je iznimno važna, što stalno naglašavamo u paketu reformskih mjera zdravstvenog sustava koji smo pokrenuli i u kojoj poseban naglasak stavljamo na naše pacijente i važnost preventivnih pregleda u funkciji brige za zdravlje nacije, a hrvatski branitelji su svojim aktivnim sudjelovanjem u Domovinskom ratu bili izloženi traumatskim događajima koji su bez sumnje ostavili traga, kako na tjelesno tako i na psihičko zdravlje – kazao je ministar Beroš te dodao da je Program preventivnih sistematskih pregleda iznimno važan.

·       Vlada kontinuirano stvara preduvjete za očuvanje i unaprjeđenje zdravlja, stoga pozivamo sve hrvatske branitelje, kao i sve naše građane, da se odazovu na preventivne sistematske preglede – istaknuo je Beroš.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak istaknuo je da su hrvatski branitelji i stradalnici iz Domovinskog rata jedna od najvulnerabilnijih skupina hrvatskog društva i zato zaslužuju odgovarajuću zdravstvenu skrb, dodajući da su za stalno unaprjeđenje politika za ovu populaciju nužno potrebni podaci o njihovom zdravstvenom stanju, za što je kao nositelj nacionalne zdravstvene statistike nadležan HZJZ.

Iznoseći neke od podataka o najčešćim bolestima i razlozima hospitalizacije hrvatskih branitelja, Capak je kazao da su vodeći uzrok smrti novotvorine i kardiovaskularne bolesti te zaključio kako su zbog toga izuzetno značajni preventivni sistematski pregledi, pozivajući sve da se odazovu na pregled, na kojemu je i sam bio kao hrvatski branitelj.

U ime medicinskih ustanova s kojima se sklapa Sporazum obratio se ravnatelj Opće bolnice Dubrovnik Marijo Bekić. Osvrnuvši se na posljedice Domovinskog rata među kojima su brojni psihosomatski i socijalni problemi s kojima su se nakon rata suočili hrvatski branitelji i civili, istaknuo je da je „ovo prva Vlada u povijesti RH koja je prepoznala ovaj problem i uhvatila se u koštac s njim“.

Izrazio je zadovoljstvo sudjelovanjem udruga iz Domovinskog rata u promociji i kampanji preventivnih sistematskih pregleda te naveo pretrage koje se provode u sklopu tog pregleda, dodajući kako je u OB Dubrovnik najveći broj pregleda, njih tisuću, obavljen tijekom 2021. godine na vrhuncu pandemije koronavirusa.

·       Na nama je osigurati odgovarajuće kapacitete prostora, opreme i kadrova, jer naši branitelji, naši heroji to zaslužuju – poručio je Bekić.

Program preventivnih sistematskih pregleda hrvatskih branitelja provodi se kontinuirano od 2016. godine, a s provedba je započela na području Vukovarsko-srijemske županije, u suradnji s vukovarskom i vinkovačkom bolnicom. Od 2017. godine Program se provodi u svim županijama, u suradnji sa svim općim i županijskim bolnicama, kliničkim bolničkim centrima, kliničkim bolnicama te manjim brojem domova zdravlja koji imaju kapacitete osigurati takav sistematski pregled.

Paralelno je uspostavljena suradnja MHB-a i HZJZ-a u cilju sustavnog prikupljanja i obrade podataka koji su relevantni za ukupnu ocjenu zdravlja hrvatskih branitelja. Izvršeno je uparivanje podataka iz Evidencije hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata s Centralnim zdravstveno-informacijskim sustavom RH, temeljem kojega je omogućeno praćenje podataka o bolestima od kojih pobolijevaju i umiru hrvatski branitelji.

Na temelju dobivenih rezultata o zdravstvenom stanju hrvatskih branitelja, u suradnji s Ministarstvom zdravstva i HZJZ-om predlaže se i definira opseg preventivnog sistematskog pregleda. HZJZ vodi i bazu podataka o zdravstvenom stanju hrvatskih branitelja koji su pristupili preventivnom sistematskom pregledu te je moguće pratiti rezultate provedenih pregleda, utvrđene bolesti i preporuke koji su hrvatski branitelji dobili po završenom sistematskom pregledu.

Njih 45% koji su se odazvali na sistematski pregled, dobilo je preporuku provođenja dodatnih dijagnostičkih pretraga. Preporuku pregleda, kontrole ili daljnjeg tretmana specijaliste dobilo je 50,1% branitelja koji su se odazvali pregledu, dok je samo 8,7% hrvatskih branitelja imalo uredan nalaz sistematskog pregleda.

·       Ovi rezultati pregleda svakako ukazuju na potrebu daljnjeg provođenja Programa usmjerenog prevenciji i ranom otkrivanju bolesti odnosno ukupne zaštite i očuvanja zdravlja hrvatskih branitelja – zaključio je ministar Medved te je i ovom prigodom pozvao sve hrvatske branitelje da se odazovu pozivu na preventivni sistematski pregled, kao i one koji nisu dobili poziv, a osjećaju zdravstvene poteškoće da se jave Ministarstvu, područnim odjelima ili koordinatorima u zdravstvenim ustanovama kako bi u što kraćem roku obavili pregled. Svima koji surađuju na provedbi ovog Programa zahvalio je na dosadašnjoj suradnji.

Na kraju svečanosti ministri Medved i Beroš te ravnatelj Capak uručili su primjerke Sporazuma nazočnim ravnateljima i predstavnicima zdravstvenih ustanova u kojima će se i ove godine provoditi preventivni sistematski pregledi hrvatskih branitelja.

Vlada je na sjednici 17. veljače Zaključkom usvojila Program preventivnih sistematskih pregleda hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata za 2023. godinu, za što su osigurana sredstva u iznosu od 1.800.000,00 EUR te se za navedeni iznos planiraju osigurati pregledi za 15.500 hrvatskih branitelja. (branitelji.gov.hr)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button