NASLOVNICAŽUPANIJA

Ministar Tomislav Tolušić označio početak radova: Za godinu dana, Dvorac Janković u Suhopolju će postati jedan od najljepše obnovljenih dvoraca u Slavoniji

Jedan od nekad najljepših dvoraca u Slavoniji, koji je godinama stajao zapušten, kojeg je od potpunog urušavanja, spasila Virovitičko-podravska županija, koja ga je prvo kupila, a potom njegovu obnovu i prenamjenu u Centar za posjetitelje prijavila na europske fondove, od srijede je počeo ispisivati ljepšu stranu svoje povijesti.

Ministar Tomislav Tolušić, uz saborskog zastupnika Josipa Đakića, obnašateljicu dužnosti župana Sanju Bošnjak, ravnatelja SAFU-a Tomislava Petrica, županijskog pročelnika Igora Androvića, načelnika Općine Suhopolje Marijana Brleka, označio je početak radova na rekonstrukciji dvorca Janković, projekta Virovitičko-podravske županije, vrijednog gotovo 40 milijuna kuna, od čega su bespovratna sredstva Europske unije u iznosu od 33 milijuna kuna.

Ovim projektom će se rekonstruirati i obnoviti Dvorac Janković u Suhopolju s ciljem razvoja prepoznatljive turističke destinacije na području Virovitičko-podravske županije. Kada ovaj projekt završi, iduće godine, otvorit će se nova radna mjesta, a Suhopolje će, postati jedno od atraktivnijih mjesta na karti kulturnog turizma, unaprijedit će se upravljanje kulturnom baštinom, osigurati gospodarska korist, razvoj i zapošljavanje lokalnog stanovništva. Osim toga, Virovitičko-podravskoj županiji je prošao i projekt obnove suhopoljskog parka, pa će cijeli ovaj kompleks, kada se završi biti jedno od najreprezentativnijih turističkih lokacija u ovom dijelu Hrvatske.

Virovitičko-podravska županija je poznata kao županija koja obnavlja svoje dvorce, jer je već obnovljena Kurija Janković u Kapela Dvoru i danas predstavlja jedan od najljepših malih hotela u kontinentalnoj Hrvatskoj ponosno noseći oznaku heritage hotela s četiri zvjezdice.

Nositelj projekta obnove Dvorca Janković u Suhopolju i njegova prenamjena u Centar za posjetitelje, je Virovitičko-podravska županija. Izradila ga je VIDRA Agencija za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije, a projektni partneri su: Turistička zajednica Virovitičko-podravske županije, VIDRA Agencija za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije, Gradski muzej Virovitica i Općina Suhopolje.

Izvođač radova je Radnik iz Križevaca, nadzor provodi tvrtka CIP iz Virovitice, nositelja projekta je Virovitičko-podravske županije. Inače, autori arhitekture su tvrtka 3LHD d.o.o. iz Zagreba. (www.vpz.hr, Fotografije: Kristijan Toplak)


Možda će vas zanimati i ...

Back to top button