NASLOVNICAŽUPANIJA

Ministar Tomislav Tolušić i obnašateljica dužnosti župana Sanja Bošnjak, potpisali ugovor za dodjelu bespovratnih sredstava za projekt “Centar za posjetitelje – Dvorac Janković” vrijedan 40.411.014,92 kuna

U Hrvatskom domu u Suhopolju, ministar regionalnog razvoja i europskih fondova Tomislav Tolušić i obnašateljica dužnosti župana Sanja Bošnjak, potpisali su ugovor za dodjelu bespovratnih sredstava za projekt “Centar za posjetitelje – Dvorac Janković”. Ukupna vrijednost projekta je 40.411.014,92 kuna dok je udio EU sredstava 33.419.096,67 kuna. Projektom obnove i opremanja suhopoljskog dvorca Janković, koji već desetljećima zjapi prazan i u ruševnom je stanju, Suhopolje će postati jedno od atraktivnijih mjesta na karti kulturnog turizma, unaprijedit će se upravljanje kulturnom baštinom i očekivano, osigurati gospodarska korist, razvoj i zapošljavanje lokalnog stanovništva.

Uz ministra Tomislava Tolušića, svečanom potpisivanju ugovora u Suhopolju, između ostalih, prisustvovali su: ministar turizma Anton Kliman, saborski zastupnik Josip Đakić, zamjenik ministra poljoprivrede Tugomir Majdak, pomoćnik ministra regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Dragan Jelić, pomoćnik ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Marijo Klement, pomoćnica ministrice socijalne politike i mladih Maja Vučinić Knežević, obnašateljica dužnosti župana Virovitičko-podravske županije Sanja Bošnjak, gradonačelnik Grada Virovitice Ivica Kirin, načelnik Općine Suhopolje Marijan Brlek i mnogi drugi. Realizacijom ovog projekta znatno će se povećati prepoznatljivost Virovitičko-podravske županije kao atraktivne turističke destinacije kontinentalne Hrvatske.

VIROVITIČKO-PODRAVSKA JE JEDINA ŽUPANIJA U HRVATSKOJ KOJA IMA TRI DVORCA, U KAPELI DVORU, SUHOPOLJU I CABUNI

Govoreći o projektu, Marijan Brlek je podcrtao kako mu je kao Suhopoljčaninu iznimno drago što će se potpisati ugovor o obnovi Dvorca Janković, jer su za njega mnogi mještani posebno vezani. Saborski zastupnik Josip Đakić, istaknuo je kako se ostvarilo ono na čemu se dugo radilo, tj. kako će potpisivanjem ugovora, biti obnovljen Dvorac Janković.

Projekt je napisala VIDRA Agencija za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije, a nositelj projekta je Virovitičko-podravska županija, a obraćajući se nazočnima, obnašateljica dužnosti župana Sanja Bošnjak je između ostalog kazala.

– Ovim projektom ćemo napraviti jedan veći značajniji iskorak na općini Suhopolje. U jednom trenutku, razmišljajući što raditi s našim dvorcima, kurijama. Tada župan Tolušić, tada je kazao „kupit ćemo dvorac“. Mi smo vjerojatno jedina županija u Hrvatskoj koja ima tri dvorca, u Hotel Kuriju Janković u Kapeli Dvori, Dvorac Janković u Suhopolju i dvorac u Cabuni. Ono što se jednom možda činilo nedostižno, potpisom ovog ugovora se počelo ostvarivati.

DVORAC JANKOVIĆ ĆE BITI OBNOVLJEN U JEDNOM DIJELU KAO KULTURNO DOBRO, A U DRUGOM KAO VISOKO VRIJEDNI SMJEŠTAJNI OBJEKT NA RAZINI 5 ZVJEZDICA

Sjednici Općinskog vijeća na kojoj je potpisan ugovor, nazočio je i ministar turizma Anton Kliman, koji je rekao.

– Kao što smo mogli čuti, Dvorac Janković će biti obnovljen u jednom dijelu kao kulturno dobro, a u drugom kao visoko vrijedni smještajni objekt na razini 5 zvjezdica jer to će ovakvom objektu i pristajati. Cilj nam je u budućnosti stvoriti motiv dolaska na kontinent. To će pomoći našem odabiru mjesta koje ćemo u budućnosti kategorizirati s CRO karticom, kako bi, u prvom redu potaknuti određeni domaći turistički promet. Tada će se i turistički radnici i općinski čelnici potruditi da stvore što više proizvodnih dobara, kako bi ljudi koji žive na ovom području, mogli od toga dobro živjeti, ostati ovdje na svojim ognjištima.

ULOŽENO JE 1,5 MILIJUNA KUNA ZA PROJEKTNU DOKUMENTACIJU, ISHODOVALI SMO SVE POTREBNE DOZVOLE, PRIJAVILI PROJEKT I USPJELI OSIGURATI 33 MILIJUNA KUNA BESPOVRATNIH SREDSTAVA

Na kraju se nazočnima prigodnim riječima obratio ministar regionalnog razvoja i europskih fondova Tomislav Tolušić, zasigurno najzaslužniji jer se uopće krenulo u priču obnove Dvorca Janković u Suhopolju.

– Kada smo počeli pregovarati o kupnji Dvorca Janković, nitko nije vjerovao u to. Uz mene, u tu priču je vjerovao načelnik Općine Suhopolje Marijan Brlek. Uloženo je 1,5 milijuna kuna za projektnu dokumentaciju, ishodovali smo sve potrebne dozvole, prijavili projekt i uspjeli osigurati 33 milijuna kuna bespovratnih sredstava… Ja sam vjerovao u ovo i ta vjera se ostvarila. Kada se obnovi, ovo će biti jedan od najljepših hotela takvog tipa u ovom dijelu Hrvatske. Hvala svima koji su sudjelovali u ovom projektu, posebno Virovitičko-podravskoj županiji kao nositelju i Općini Suhopolje, agenciji SAFU – zaključio Tomislav Tolušić. (www.vpz.hr, razvoj.gov, Fotografije: Kristijan Toplak)


 

 

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button