DOGAĐANJANASLOVNICAŽUPANIJA

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić u Virovitici otvorio 23. međunarodni sajam Viroexpo

Na prostoru Visoke škole u Virovitici do 25. veljače održava se 23. Međunarodni sajam gospodarstva, obrtništva i poljoprivrede Viroexpo na kojemu će se predstaviti izlagači iz rekordnih 29 zemalja. Zemlja partner ovogodišnjeg sajma je Republika Albanija, Županija partner Sisačko-moslavačka županija, a Grad partner – Grad Zagreb.

Uz predsjednicu RH Kolindu Grabar-Kitarović, pokrovitelj ovogodišnjeg sajma je i Vlada RH. Ostali pokrovitelji su: Ministarstvo poljoprivrede, Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Ministarstvo turizma. Organizatori i pokrovitelji su: Virovitičko-podravska županija, Grad Virovitica, HGK – Županijska komora Virovitica, HOK – Obrtnička komora Virovitičko-podravske županije, Turistička zajednica Virovitičko-podravske županije. Tehnički organizator je Viroexpo d.o.o.

Svečanosti otvorenja prisustvovali su: izaslanik Vlade RH i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i saborski zastupnik Josip Đakić, saborske zastupnice Vesna Bedeković i Ana-Marija Petin, veleposlanik Republike Albanije u Republici Hrvatskoj Ilir Melo, veleposlanik Republike Mađarske u RH Joszef Magyar, Veleposlanik Republike Turske u RH Mustafa Babur Hizlan, veleposlanik Republike Češke u RH Vladimir Zavazal, veleposlanik Indije u RH Sandeep Kumar, veleposlanik Republike Kosovo u RH Gezim Kasapolli, veleposlanik Kazahstana Tolezhan Barlybayev, veleposlanik Republike Azerbajdžan Fakhraddin Gurbanov, državni tajnici Tugomir Majdak i Spomenka Đurić, pomoćnici ministara Nenad Križić, Dragan Jelić i Zdravko Vukić, Nenad Rikalo, ministar poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja u Vladi Republike Kosovo, virovitičko-podravski župan Igor Andrović sa suradnicima, gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin sa suradnicima, ravnatelja SAFU-a Tomislav Petric, zamjenik ravnateljice APPRRR-a Antun Vujić. Hrvatski župani, Ivo Žinić, Ivan Anušić i Darko Koren, predstavnici gradova i općina, direktor HGK ŽK Virovitica Milan Vanđura…

Ispred Grada Slatine svečanom otvorenju je prisustvovala zamjenica gradonačelnika Sanja Mrzljak Jovanić te pročelnik Upravnog odjela za razvoj Marin Kokorić i Krunoslav Šarabok pročelnik Stručne služba Grada Slatine.

Na početku svečanosti otvorenja 23. sajma nazočnima se prvi obratio gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin istaknuvši kako u vrijeme globalnih promjena i ekonomske krize postoji nešto što veže narode, bez obzira na kulturološke, vjerske, jezične i druge razlike, a to je gospodarstvo.

– Gospodarstvo je temelj za bolju budućnost, a politika pritom mora postati njegov servis i omogućiti da se radi jer to je jedini put do jakog društva. Mi u Virovitici nemamo pretpostavke za održavanje velikih sajmova, no unatoč tome stvorili smo jednu lijepu gospodarsku priču, što dokazuje da gospodarstvo čini nemoguće. Stoga vas još jednom pozdravljam uz poruku: Vidimo i nagodinu na Viroexpu, ali s još boljim poslovnim rezultatima.

U ime 77 tisuća obitelji, odnosno obrtnika koji vrijedno rade, nazočne je pozdravio potpredsjednik Hrvatske obrtničke komore Darko Knežević ujedno najavivši novi projekt.

– Obrtnici nemaju sindikat i nemaju nikakvih ulaganja sa strane, ne prosvjedujemo na ulicama. Ipak, budućnost obećava, pomičemo se s mjesta i zapošljavamo nove ljude. Trenutno imamo problem s novom radnom snagom, a nadam se da ćemo to riješiti projektom koji pripremamo u dogovoru s Vladom RH. Što se tiče Viroexpa, moram naglasiti da je ovaj sajam pokazao svoju važnost i veličinu, tim više ako znamo da je sajamska industrija druga po profitabilnosti, iza farmaceutske – rekao je Darko Knežević.

Potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore za poljoprivredu, šumarstvo i ribarstvo Ivan Škorić istaknuo je kako su u Hrvatskoj gospodarskoj komori ponosni na 360 manifestacija godišnje, kao i na činjenicu da zajedno sa svojim gospodarstvenicima obiđu cijeli svijet.

– To je pridonijelo boljitku mnogih tvrtki. Posebno smo ponosni na našu poljoprivredu, kao i naše vinare koji su ušli na vinsku kartu svijeta. Naš ponos su i ribari jer je model ribarskog gospodarenja prihvatila EU. Nadam se da će Viroexpo nastaviti s tendencijom pozitivnih trendova kako bi se naše gospodarstvo moglo i dalje na ovaj način prezentirati jer imamo što pokazati.

Nazočnima se obratio i virovitičko-podravski župan Igor Andrović koji je do prošle godine bio direktor ovog, kako ga domaćini i gosti zovu, „sajma s dušom“. Pritom je pohvalio novog direktora, Bojana Mijoka koji je nastavio kontinuitet uspješnosti te sajam ove godine nudi i više nego proteklih.

– Impresivnoj karavani stranih zemalja pridružili su se i Katar, jedna od najbogatijih zemalja svijeta te Litva. Dolazak na međunarodni sajam Viroexpo danas predstavlja pitanje gospodarskog prestiža. Ovaj sajam nije samo pokretač razvoja naše županije, već i cijele regije. On je s vremenom postao najznačajnija pozornica za obrtnike, male i srednje poduzetnike, poljoprivrednike. Zahvaljujući svemu tome, naša županija je danas izvozno orijentirana, a naši proizvodi mogu se pronaći diljem Europe i svijeta.

Sajam Viroexpo jedan je od rijetkih koji uzastopno bilježi tendenciju rasta. Usporedbe radi, prvi sajam imao je 30 izlagača na 375 kvadrata, a na ovom sajmu nastupa oko 800 izlagača iz 29 zemalja. Po prvi puta sajam ima i Županiju partnera, a to je Sisačko-moslavačka županija. Nazočne je pozdravio i župan Ivo Žinić zahvalivši na ovom partnerstvu i prilici da se Sisačko-moslavačka županija na jedinstven način predstavi na Viroexpu.

– Naše županije nemaju samo prijateljske, već i čvrste gospodarske veze. Na ovogodišnjem sajmu u Virovitici predstavljaju se 43 izlagača. Stoga vas sve pozivam da nas posjetite i upoznate se s radom naših gospodarstvenika. Imamo i neke inovacije, a tu su i stvari koje smo naučili od prijatelja iz Virovitičko-podravske županije. Moja poruka je: Imamo mnogo znanja i mogućnosti i iskoristimo to!

Veleposlanik Republike Albanije u RH Ilir Melo prilikom svog govora istaknuo je odlične odnose Hrvatske i Albanije, a to potvrđuje i ovogodišnje partnerstvo na sajmu.

– Albanija je prihvativši partnerstvo na Viroexpu pokazala volju za dodatnim unaprjeđenjem odnosa dviju zemalja. Trodnevni sajam izvrsna je prilika našim tvrtkama za uspostavu novih izravnih kontakata. Vjerujemo kako postoji ogroman potencijal za uzajamnu suradnju, ali i suradnju sa zemljama regije. Albanija pruža liberalno tržište i pozitivnu klimu za ulaganje. Primjer toga je porezna politika koja stimulira strana ulaganja te mlada i obrazovana radna snaga – rekao je Ilir Melo.

Prisutnima se na kraju obratio i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić koji je ujedno i otvorio 23. međunarodni sajam gospodarstva, obrtništva i poljoprivrede.

– Ovaj sajam je jedan od najprepoznatljivijih brendova Grada Virovitice i Virovitičko-podravske županije. Iza mojih riječi stoji mnogo više od lokal patriotizma, a to potvrđuje i 800 izlagača iz 29 zemalja, kao i činjenica da sajam tijekom tri dana posjeti više ljudi nego Virovitica ima stanovnika. Ovaj sajam koji ima dušu odraz je sinergijskog djelovanja organizatora koji to sve rade na volonterskoj bazi i upravo to ga čini jedinstvenim. Vesele me i pozitivna kretanja u poljoprivredi i stoga još jednom želim poručiti da hrvatski seljak u Ministarstvu poljoprivrede ima prijatelja i širom otvorena vrata – kazao je ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić proglasivši 23. Viroexpo otvorenim.

U glazbenom dijelu otvorenja sudjelovala je grupa The Fusion iz Pitomače.

Uz niz sadržaja, na Viroexpu će ove godine, od petka do nedjelje biti i iznimno sadržajna stručna predavanja iz gospodarstva i poljoprivrede.

Sajam će trajati tri dana, a posjetitelje očekuje bogat kulturno-umjetnički i zabavni program, kuhanje na otvorenom te stručna predavanja renomiranih predavača. Uglavnom, naći će se za svakoga ponešto – od kreativnih radionica za djecu, modne revije učenika Industrijsko-obrtničkih škola iz Slatine i Virovitice pa do plesnih nastupa koji svake godine dodatno „zapale“ atmosferu u „sajamskom gradu“. (mk / mf / Foto: Marijo Kokorić)


Možda će vas zanimati i ...

Back to top button