NASLOVNICAŽUPANIJA

Ministar Marko Pavić i župan Igor Andrović razgovarali su o projektima i mjerama Ministarstva koje županiji stoje na raspolaganju, a kojima je cilj potaknuti zapošljavanje i gospodarski rast

Ministar rada i mirovinskoga sustava Marko Pavić boravio je u radnom posjetu Virovitičko-podravskoj županiji gdje je se susreo sa županom Igorom Androvićem i njegovim suradnicima. Na sastanku su bili: saborski zastupnici Josip Đakić i Vesna Bedeković, zamjenik župana Darko Žužak, gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin i njegov zamjenik Damir Marenić, ravnateljica Razvojne agencije VTA Tihana Harmund, zamjenica ravnateljice razvojne agencije VIDRA Željka Vuković, predstojnik HZMO Područni ured Virovitica Ivan Šemper, rukovoditeljica odjela za tržište rada HZZ-a Područnog ureda Virovitica Blaženka Bajan. U pratnji ministra Marka Pavića, bili su, glavni savjetnik Miroslav Smetiško i glasnogovornica Martina Topalović.

Ministar Pavić, osvrćući se na program „Od mjere do karijere“, rekao je da je mjera samozapošljavanja posebno važna i da je bitno poticati ljude da se uključe u nju.

– Ovo je osma županija koju smo obišli u dva tjedan, promovirajući program „Zaželi“. Zadovoljstvo mi je bilo vidjeti kako je VIDRA prijavila natječaj lokalne inicijative za poticanje zapošljavanja gdje smo osigurali 2 milijuna kuna za pojedine županije. Razgovarali smo i o umrežavanju institucija koje se bave s obrazovanjem i tržištem rada. Osim toga, postoji još puno projekata iz Europskog socijalnog fonda gdje se na dispoziciji nalazi više od 10 milijardi kuna unutar našeg ministarstva, koji nude mnoštvo mogućnosti – istaknuo je između ostalog ministar Marko Pavić.

Također, ministar je istaknuo da je projekt „ Lokalne inicijative za poticanje zapošljavanja“ bio jedan od važnijih projekata jer je za cilj ima prevladati regionalne i lokalne različitosti i potaknuti poticanje partnerskog pristupa u pripremi i donošenju politika vezanih uz stvaranje i jačanje ljudskih potencijala u skladu s lokalnim potrebama na tržištu rada.

Ministar Pavić i župan Andrović , između ostalog, razgovarali su o projektima i mjerama Ministarstva rada i mirovinskoga sustava koji županiji stoje na raspolaganju, a kojima je cilj potaknuti zapošljavanje i gospodarski rast.

Župan Andrović naglasio je da su programi zapošljavanja iznimno važni u lokalnoj zajednici, posebno potpore za samozapošljavanje, te je pohvalio odluku da se s tim mjerama ide i dalje. Govoreći o programu „Zaželi“, virovitičko-podravski župan kazao je da su pozvali sve gradove i općine da se jave na otvoreni poziv, te da je Virovitičko-podravska županija posebno zainteresirana za nabavku bicikala.

– Govorili smo o nesrazmjeru na tržištu rada. Naime, određenu radnu snagu imamo po nekoliko godina, ali kada tražimo određeni tip druge radne snage, onda imamo deficit. Razgovarali smo i o Zakonu o strukovnom obrazovanju, dualnom obrazovanju, kako bi se otvorila mogućnost novih radnih mjesta. Upoznali smo ministra o županijskom projektu tri nova poduzetnička inkubatora u Pitomači, Slatini i Orahovici. I na ovaj način poticat ćemo samozapošljavanje, a to radi i resorno ministarstvo s poticajima 35.000 kuna godišnje, čime ćemo i ovdje u našoj županiji doći do povećanja broja tvrtki, time i povećanja broja zaposlenih i smanjenja nezaposlenih – podcrtao je virovitičko-podravski župan Igor Andrović.

Ministar Pavić najavio je mogućnost povećanja alokacije od 400 milijuna kuna za program „Zaželi“, ako za to bude potrebe, te je naglasio da će u se u budućnosti jačati individualni rad s korisnicima unutar Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. (www.vpz.hr)


 


 

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button