DOGAĐANJANASLOVNICA

Ministar Horvat u radnom posjetu slatinskom Agroduhanu

Ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat danas je boravio u Slatini prigodom službenog posjeta tvrtki Agroduhan d.o.o. Slatina koja je u većinskom vlasništvu države, te nosi veliki organizacijski značaj u proizvodnji duhana.

Tom je prigodom ministar Horvat obišao pogone tvrtke Agroduhana gdje su ga predsjednik Uprave Agroduhana Tomislav Tomić i član Uprave Hrvatskih šuma Igor Fazekaš, na čiji je poziv i stigao u Slatinu, upoznali s radom tvrtke s ciljem unaprjeđenja poslovanja, a riječ je o pronalasku strateškog partnera i pokretanju proizvodnje cigareta.

Sastanku su nazočili i državna tajnica u Ministarstvu prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Sanja Bošnjak, saborski zastupnik Josip Đakić, župan Virovitičko-podravske županije Igor Andrović i njegov zamjenik Marijo Klement.

Tom se prigodom predsjednik Uprave Agroduhana Tomislav Tomić zahvalio nazočnima što su došli dati podršku u borbi za opstojnost i bolju budućnost ove tvrtke koja pored trenutačne proizvodnje na 630 hektara i 150 kooperanata, ima intenciju proširiti svoju djelatnost i ići prema finalu, odnosno prema proizvodnji cigareta.

– Mislim da je sada vrijeme, u pregovorima smo s potencijalnim strateškim partnerima i mislim da ćemo svi skupa u toj namjeri i uspjeti. Duhan kao proizvodnja na ovom području, pogotovo u Virovitičko-podravskoj županiji izuzetno je bitna. Mi smo jedan od obrađivača duhana, jedne visokoakumulativne kulture čija se proizvodnja gotovo 95% odvija na prostoru naše županije i treba ju očuvati.
Mi iz godine u godinu zajedno s našom tehnološkom službom nastojimo proizvodnju podići na jedan viši nivo, i nabavom nove mehanizacije, ali i suradnjom s našim kooperantima kojima također preporučamo mehaniziranu  obradu kako bi mogli povećati površine i količine, te na taj način očuvati proizvodnju, – rekao je predsjednik Uprave Agroduhana Tomislav Tomić te naglasio kako Agroduhan godišnje proizvede 1500 tona robe, a kako bi proširili svoju djelatnost 2017. godine započeli su i s uslužnom obradom te su sada na 2500 tona godišnje.

– Cilj nam je 4000 tona uslužne obrade, što bi uz naših 1500 tona značajno produžilo sezonu. Tvrtka trenutačno ima 55 djelatnika, međutim od ove tvrtke živi preko 100 obitelji s našeg područja. Imamo 100 kooperanata na 630 hektara svijetle virdžinije i 40 kooperanata na 17 hektara berleja.
Nadam se da ćemo i unaprijediti naše poslovanje, obnoviti primarnu proizvodnju, ali i proširiti proizvodnju na druge grane, – zaključio je Tomić.

Zahvalivši se gospodi Fazekašu i Tomiću na pozivu u današnji radni posjet Agroduhanu, ministar Horvat je istaknuo dvije jako bitne činjenice s obzirom na intenzitet borbe za opstojnost Agroduhana.

– Mi smo prošle godine sa 7 i pol milijuna kuna odlukom Vlade osigurali likvidnost Agroduhanu, isto tako dobivena je bitka s Europskom komisijom, dakle duhan će se i dalje proizvoditi u Virovitičko-podravskoj županiji i Agroduhan ima perspektivu na temelju te odluke graditi svoju budućnost. Ono što Agroduhanu treba, osim svježe financijske injekcije, je iskorak prema povećanju proizvodnje, ali isto tako i želja koju sam danas imao prilike čuti je konkretna konfekcija gotovog proizvoda. Dakle ne više proizvoditi samo poluproizvod, već konfekcionirati gotov proizvod i onda osigurati dodatne prihode za Agroduhan. Ono što je dobra vijest za ovu lokaciju, za ovu županiju, dakle Agroduhan u ovom trenutku ima dva vrlo potentna strateška partnera koji su spremni investirati i stvoriti novu perspektivu i osigurati, odnosno održati primarnu proizvodnju Agroduhana, – rekao je ministar Horvat.
(mf/Foto: Mihaela Feldi)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button