DOGAĐANJANASLOVNICAŽUPANIJA

Ministar branitelja Tomo Medved svečano uručio ključeve stana ratnom vojnom invalidu Dubravku Čiziku

Danas je u Slatini ministar branitelja Tomo Medved svečano uručio ključeve stana hrvatskom ratnom vojnom invalidu Dubravku Čiziku. Tom prigodom ministar Medved naglasio je da Ministarstvo branitelja kroz niz mjera za zbrinjavanje hrvatskih ratnih vojnih invalida  u ovoj godini planiran zbrinuti  njih 550.  Stan čije ključeve je ministar predao bio je u nadležnosti Ministarstva obrane RH.

„Prije nekoliko mjeseci zatražili smo od svih ministarstava, agencija, sve stambene jedinice koje dugi niz godina nisu bile u funkciji da ih stave na raspolaganje Ministarstvu hrvatskih branitelja, a mi kroz sredstva iz proračuna privedemo svrsi odnosno omogućimo dodjelu to jest uporabu od strane naših hrvatskih ratnih vojnih invalida. Pred nama je godina u kojoj ćemo riješiti ja se iskreno nadam 40%-tne hrvatske ratne vojne invalide, a potom slijede oni zahtjevi sa nižim postotkom invalidnosti. To je jedna od onih operativnih mjera gdje smo jasno iznijeli svoje ciljeve da ćemo  riješiti osnovna egzistencijalna i životna pitanja.“ – rekao je ministar Medved i nastavio:

„Neizostavno je pitanje, uz stambeno zbrinjavanje, zdravstvena skrb koju ovih dana  pokrećemo i na protekloj sjednici Vlade donesena je odluka da Ministarstvo hrvatskih branitelja u idućih deset dana potpisuje sporazum sa svim županijskim bolnicama u Republici Hrvatskoj. Isto tako 26 milijuna kuna iz proračuna za 2017. godinu ide u namjenu preventivnih medicinskih pregleda hrvatskih branitelja koji nemaju status hrvatskog ratnog vojnog invalida, koji nisu imali dopunsko zdravstveno osiguranje  i kojima zapravo zdravstvena skrb nije bila dostupna. Nažalost u protekloj godini, u 2016. umrlo je 3220 hrvatskih branitelja, od toga je najveći broj onih koji nisu imali odgovarajuću zdravstvenu skrb odnosno dugi niz godina nisu bili na preventivnim pregledima.“ – naglasio je ministar Medved, pritom najavivši Zakon o hrvatskim braniteljima koji je spreman za puštanje u proceduru, a  koji će između ostaloga sadržavati i navedene operativne mjere koje se već provode.

Zadovoljstvo predajom stana  istaknuo je i  predsjednik HVIDR-e RH i saborski zastupnik Josip Đakić:

„Nadamo se  da ćemo u narednoj godini još više učiniti zajedničkim snagama i Vlada RH i Ministarstvo branitelja kao i Hrvatski sabor u donošenju Zakona i riješiti nagomilane probleme“

Daljnju pomoć hrvatskim braniteljima dala je i Virovitičko-podravska županija: „Lokalna i regionalna samouprava će pomoći onoliko koliko je u  njenoj domeni i naravno koliko može. Uvijek smo pokazali razumijevanje za probleme hrvatskih branitelja  sa svim svojim institucijama pa će tako biti i u buduće.“ – rekla je obnašateljica dužnosti župana VPŽ Sanja Bošnjak.

„Osjećam se kao da sanjam. Imam suprugu i dvoje djece. Živimo kod mojih roditelja i durali smo do sada, a sada će nam biti vjerojatno ljepše, bolje i kvalitetnije.“ – rekao je Dubravko Čizik, koji je zahtjev za stambenim zbrinjavanjem  predao 2008. godine. (mt / foto: Marijo Kokorić)


Možda će vas zanimati i ...

Back to top button