DOGAĐANJAKULTURA I OBRAZOVANJENASLOVNICAOPĆINE

Miljevci ponovno centar sjajne folklorne manifestacije sa slovačkim štihom

Puno pjesme, plesa, a nekako ponajviše zadovoljih sretnih lica, bilo je danas u Miljevcima na još jednim 14. po redu Miljevačkim danima kukuruza.

Ovogodišnja manifestacija, kako je na samom početku pozdravljajući okupljene goste i posjetitelje rekao predsjednik Matice slovačke Miljevci Đuro Sobol, okupila je poradi epidemioloških mjera na žalost nešto manji broj sudionika nego inače. No i bez obzira na to Miljevci su danas ponovno bili i više nego dostojan centar bogate kulture i običaja slovačkog naroda. Ugostili su Miljevci u svom Hrvatsko-slovačkom domu svoje drage goste iz Jelisavca, Markovca Našičkog, Zokovog Gaja i Osijeka, a ovi su im uzvratili na toplom gostoprimstvu odlično uvježbanim koreografijama i tradicionalnim slovačkim pjesmama. Naravno, i domaćini su imali što za pokazati, kako oni nešto stariji, a tako i dvije skupine djece i mladih. S nekoliko točaka u navedeno društvo Matica slovačkih odlično se sa svojim učenicima uklopila i OŠ Vladimira Nazora iz Nove Bukovice kao i njezina područna škola iz Miljevaca sa svojim najmlađim snagama.

Čast da otvori Miljevačke dane kukuruza pripala je dožupanu Mariju Klementu koji se s nekoliko pozdravnih riječi baš kao i Franjo Kraljik predsjednik Općinskog vijeća Općine Nova Bukovica te Mirko Vavra i Branka Baksa predsjednik i tajnica Saveza Slovaka Hrvatske, obratio sudionicima i gostima ove tradicionalne kulturno umjetničke manifestacije održane pod pokroviteljstvom Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske i Općine Nova Bukovica. Sponzorsku podršku pružili su i Osječka pivovara i OPG Ivan Halas.

Damir Jukić

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button