DOGAĐANJANASLOVNICA

Metaluna ranč kreće u adaptaciju i saniranje parka u Kozicama, poznatim pod nazivom „Hrastik“

Metaluna ranč, sa sjedištem u Kozicama, posjeduje desetke magaraca i konja te se primarno bavi proizvodnjom magarećeg mlijeka. Osim navedenog, veliki interes postoji za posjet ranču te druženje sa životinjama (četkanje, jahanje, hranjenje). Upravo zbog velikog interesa posjetitelja, kako s područja grada Slatine tako i s područja cijele Republike Hrvatske, pojavila se inicijacija za zakup parcele u vlasništvu Hrvatskih šuma, devastiranog „parka“ na ulazu u Kozice, lokalno poznatog pod nazivom „Hrastik“.  Na navedenom natječaj je Metaluna ranč prošao sa svojim projektom kao jedini ponuditelj (drugih zainteresiranih nije bilo).

Cilj cijelog projekta ranča Metaluna na novoj parceli proteže se u nekoliko komponenata (označenih brojevima)

  1. Odvojiti postojeće spomen obilježje na Domovinski rat, oklopno vozilo koje je smješteno na navedenoj parceli (navedeni dio parcele će se posebno ograditi, postaviti klupe za sjedenje, porezati grane oko oklopnog vozila te kontinuirano održavati košnjom)
  2. Postaviti koral za ujahivanje i školu jahanja
  3. Postaviti novo igralište sa suvremenim didaktičkim igralima na gumiranoj podlozi prilagođeno svim uzrastima djece
  4. Ograđeni prostor unutar kojeg će biti pašnjak konja
  5. Ograđeni prostor unutar kojeg će biti pašnjak magaraca
  6. Poučna staza oko i kroz cijeli park, osvjetljena u mraku s informativnim pločama o biljnim i životinjskim vrstama koje obitavaju i žive u parku te informativne ploče o autohtonim hrvatskim pasminama magaraca i konja
  7. Hotel za kukce kako bi se sačuvale životinjske vrste koje obitavaju u parku

Metaluna ranču je cilj sanirati ukupnu parcelu na način da se uklone suha, bolesna i beskorisna stabla, a na istom mjestu se posade mlade, nove sadnice kako bi park zadržao svoju prvobitnu vrijednost. Oko cijelog parka će se izgraditi poučna staza na kojoj će svatko od posjetitelja moći pročitati zanimljivosti o autohtonim hrvatskim pasminama magaraca i konja te će se na toj stazi moći približiti životinjama: hraniti ih i družiti se s njima.

Sve navedeno će se moći kontinuirano koristiti bez naknade i bez obzira na radno vrijeme ranča te će im pristup imati svi posjetitelji i djeca s područja mjesta Kozice, grada Slatine i mnogo šire.

Do sada je „Hrastik“ unazad 10-ak godina bio izrazito zapušten, kosio se jednom godišnje, u njemu obitavaju čagljevi, zmije i lisice, nekoliko hrastova je u izrazito lošem stanju i predstavlja opasnost po život zbog čestog pada grana uslijed jačeg vjetra i nevremena.

Ovaj projekt adaptacije ukupnog „Hrastika“ upotpuniti će turističku ponudu grada Slatine te uljepšati izgled naselja Kozice, odnosno dati ljepši izgled i uređenu okolinu mjestu Kozice, sačuvavši pri tome spomen obilježje hrvatskih branitelja te omogućiti djeci novo poticajno okruženje za slobodnu igru i druženje sa životinjama, nudeći mogućnost škole jahanja.

(Sponzorirana objava)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button