DOGAĐANJANASLOVNICA

Mesić u Slatini upozorio na opasnosti fašizacije društva

Udruga antifašističkih boraca i antifašista slatine jučer je u zgradi Hrvatskog doma u Slatini bila  domaćinom i organizatorom  velikog znanstvenog  skupa Narodnooslobodilačka borba  i antifašizam u podravsko slatinskom kraju, Slavoniji i Hrvatskoj.

Ovaj gotovo cjelodnevni skup riječima dobrodošlice posjetiteljima i predavačima otvorio je Vladimir Jurić predsjednik Udruge antifašističkih boraca i antifašista Slatine. Među uzvanicima skupa bili su i slatinska dogradonačelnica Sanja Mrzljak Jovanić, zamjenik župana Igor Pavković te tajnik VPŽ Ivan  Horvat.

Predsjednik slatinskih antifašista Vladimir Jurić razloge organizaciji ovakve vrst skupa objasnio je slijedećim riječima – ” Svjedoci smo u zadnje vrijeme koliko se antifašizam i njegove vrijednosti nastoje omalovažiti o podcijeniti. Akteri iz političkog života nastoje naštetiti samoj ideji antifašizma i njegovim pozitivnim tekovinama. Borci za slobodu prikazuju se kao negativci, ubojice, a oni koji to zaista jesu ”postaju” borci za Hrvatsku, tobožnji heroji i vitezovi. O izdajicama hrvatskog naroda, kvislinzima, gotovo da se i ne govori, oni su sada postali Hrvati i hrvatska vojska. Na djelu je politikantski historijski revizionizam  ” – izjavio je između ostalog Jurić u svom uvodnom govoru, dodavši kako su skupom željeli iznijeti pravu istinu, ali i upozoriti na neke iznesene neistinite teze, kojima se, kako je rekao, manipulira javnošću.

Zahvalivši organizatorima na pozivu za sudjelovanjem na skupu rekavši kako je to, s obzirom na trenutnu situaciju u državi  i njegova moralna obaveza,  bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić  na temu opasnosti od fašizacije  rekao je slijedeće – ” Mi se moramo suprotstaviti fašizaciji koja se nadvila nad Hrvatskom. Moramo reći dosta je, tako više ne ide. Zbog palih boraca antifašističkog pokreta, zbog žrtava fašizma, zbog nas koji živimo danas i zbog onih koji će doći poslije nas. Trend koketiranja s nacifašizmom prekriven tankim, ali itekako prozirnim velom relativiziranja zločinačkog karaktera ustaštva i ustaške paradržave prisutan je, na žalost, od prvih dana samostalne Hrvatske. U obrani od agresije trebalo je sve baciti na kartu antifašizma jer Hrvatska jest bila suočena s nekom vrst novijeg fašizma. Umjesto toga faktor homogenizacije nađen je onom pravom izvornom fašizmu, nađen je u nacionalnoj i vjerskoj netrpeljivosti, u nacionalnoj uskogrudnosti, u nacionalizmu koji je svako malo prelazio u otvoreni šovinizam i rasizam. I u neprihvaćanju bilo kakvog ili bilo čijeg mišljenja koje bi odudaralo od onog aktualne vlasti.  Netrpeljivost prema drugima i drugačijima nerijetko je već u tim prvim danima svoj izraz nalazilo i u fizičkom likvidiranju ljudi. O maltretiranju živih da i ne govorim. Rat je bio idealna prilika da se započetim putem nastavi. Rat je davao dimnu zavjesu iza koje su mogli, tako su barem mislili,  nekažnjeno činiti ratni zločin … Rat je napokon, dao pravu šansu svima koji su se enormno obogatili kroz kriminalno provedenu privatizaciju i pretvorbu. Rat je dovršio posao stvaranja kriminalne elite s kojom i danas imamo posla.” U podužem govoru upro je Mesić prstom i u one koji, kako je rekao , su zbog plodnog tla još nam pravno nepotpuno uređene države, su imali neskrivenu ambiciju i nakon više desetljeća mijenjati ishod drugog svjetskog rata. Ti isti, rekao je, djelovali su, a djeluju i danas, kroz obrazovni sustav koji je prema njemu izraz politike, te  kroz izdavaštvo i medije.

Gosti predavači skupa su još bili Ivan Fumić osnivač SAB-a i predsjednik Savjeta istog na temu Radni logor Slatinski Drenovac u drugom svjetskom ratu, povjesničar Milan Radanović  s temom Zločini režima NDH i njemačkog okupatora u kotaru Podravska Slatina 1941-1945,  prof.dr. Petar Bašić na s temom Katolički svećenici i antifašistički pokret u Slavoniji krajem 2.svjetskog rata – žrtve ili krivci, prof.Jovan Vuković s temom NOB-e u slatinsko-papučkom kraju, politolog Borivoje Zarić s temom Osvrt na Zbornik radova svećenik Julije Burger i njegovo vrijeme, prof.dr.Petar Kavgić s temom Borbe za oslobođenje Slatine, Antun Kapraljević s temom Antifašizam danas i Drago Majstorović s temom Ideologija vjera uvjerenja ili naša posla. Sva navedena predavanja, riječima organizatora, u dogledno će vrijeme biti  objavljena u zborniku radova.(dj/Foto:Robert Turkalj)


 

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button