Home / DOGAĐANJA / Memorijalnim biciklističkim maratonom odana počast žrtvama Bleiburga

Memorijalnim biciklističkim maratonom odana počast žrtvama Bleiburga

U spomen na žrtve i stradanja Hrvata kroz povijest, a u povodu 75. obljetnice genocida Jugoslavenske armije nad hrvatskim civilima i vojnicima na Bleiburškoj poljani, Zajednica udruga i članova HVIDR-a Virovitičko-podravske županije u suradnji s udrugom maratonaca Virovitičko-podravske županije „Glasnici istine“ organizirala je danas biciklistički maraton Virovitica-Slatina-Pakrac.

Biciklistički maraton je krenuo iz Virovitice s krajnjim odredištem u Pakracu, preko Slatine, Četekovca, Slatinskog Drenovca, Voćina, Bučja i Brusnika. Biciklisti su na svom memorijalnom putu zastajali kod spomen obilježja i mjesta stradanja hrvatskih civila i vojnika gdje su im simboličnim paljenjem svijeća odali dužnu počast.

U Slatini su sudionike ovog maratona dočekali gradonačelnik Grada Slatine Denis Ostrošić u pratnji pročelnika Stručne službe Krunoslava Šaraboka,  predstavnici Udruge ratnih veterana Hrvatski domobran predvođeni predsjednikom Ivanom Levarom, te predsjednik slatinske HVIDR-e i predsjednik Odbora za hrvatske branitelje grada Slatine Ilija Nikolić.

Nakon odavanja počasti polaganjem vijenca i upaljenih lampiona ispred Križa mučenika na Gradskom groblju, predsjednik Zajednice udruga i članova HVIDR-a i glavni organizator maratona Mato Bubaš napomenuo je da je glavni cilj ovog maratona spajanje nevinih hrvatskih žrtava iz Drugog svjetskog rata i Domovinskog rata:

– Odajemo počast žrtvama Bleiburga, križnih puteva, nevinom hrvatskom narodu koji je bio nemilosrdno ubijan i masakriran bez ikakvih obilježja. Nakon 65 godina ponovno se dogodila tragedija kada su potomci tih istih zločinaca za sobom ostavili nove masovne grobnice.
Mi kao hrvatski branitelji osuđujemo takav zločinački čin te osjećamo potrebu da ovim našim aktivnostima skrenemo pozornost javnosti, osobito u ova turbulentna vremena kada brojni negiraju stradanja hrvatskoga naroda na Bleiburgu.
Ova naša vožnja je jedan od načina na koji se prisjećamo tih žrtava s ciljem da se ovakva stradanja Hrvata, nikada ne zaborave i nikada ne ponove, – istaknuo je Mato Bubaš, te se tom prigodom zahvalio Gradu Slatini što redovito prati rad braniteljskih udruga pa tako i na sponzorstvu ovog maratona. Zahvalio se i predsjedniku Odbora za hrvatske branitelje grada Slatine Iliji Nikoliću na predanom radu koji kao koordinator, a u suradnji s gradonačelnikom Ostrošićem i pročelnikom Šarabokom probleme svih udruga na slatinskom području rješava brzo i kvalitetno.

– Upravo na tragu suradnje s hrvatskim braniteljima i udrugama koja je vrlo važna, ta koordinacija funkcionira, – dodao je gradonačelnik Denis Ostrošić.

– Sastajemo se čak i na dnevnoj bazi ukoliko se ukaže potreba. Drago mi je što smo i ovom prigodom pripomogli da se ostvari ono što svi želimo, a to je da žrtve dobiju svoj prostor na pravi način. Svaka žrtva koja je stradala, kojoj nije suđeno, jest žrtva i njima se treba pokloniti. Problem je u autoritarnim režimima zbog kojih su ljudi nestali, i ni danas im se traga ne zna. Stoga smo ovdje da svi zajedno odamo počast djeci i ženama, starcima kao i onima u punoj snazi koji su nažalost završili pod zemljom a da se nije znalo ni kako ni zašto, – istaknuo je gradonačelnik Ostrošić te maratoncima zaželio sretan put do cilja u Pakracu.

Na biciklističkom maratonu su sudjelovali članovi Biciklističke ekipe Virovitičko-podravske županije „VBR“, odnosno veterani, branitelji i rekreativci koje je predstavio predsjednik Udruge maratonaca „Glasnici istine“ Pavo Tutenov, te sve nazočne upoznao s hodogramom na ovoj zahtjevnoj relaciji dugoj 138 kilometara:

– Vozimo relaciju Virovitica-Slatina-Četekovac-Slatinski Drenovac-Voćin-Bučje-Brusnik-Pakrac, a voze Mato Bubaš, Martin Bišćan, Matija Kolar i Pavo Tutenov iz Slatine te Mario Kovač, Tomislav Kolec i Dražen Buketa iz Virovitice, a pridružio nam se i mladi Tomislav Matešić iz Virovitice, naravno uz logističku podršku članova slatinske i orahovačke HVIDR-e, –  naglasio je Pavo Tutenov, te dodao kako „Glasnici istine“ redovno sudjeluju na svim memorijalnim maratonima diljem Hrvatske, u spomen na sve hrvatske žrtve, a to će činiti i ubuduće.

S nekoliko riječi obratio se i predsjednik Udruge ratnih veterana Hrvatski domobran Ivan Levar koji je istaknuo žaljenje što se ove godine zbog situacije s koronavirusom nije mogla organizirati veća manifestacija kao ni tradicionalan posjet Bleiburgu.

– Zahvaljujem organizatorima i sudionicima ovog maratona jer je i ovo znak da poštujemo sve one koji su dali život za domovinu Hrvatsku, i to ovdje ispred spomenika Križa mučenika koji je podignut u spomen na sve poginule i nestale žrtve, a ne samo one iz Drugog svjetskog rata, – rekao je Ivan Levar naglasivši izuzetnu suradnju sa svim braniteljskim udrugama koja će se nastaviti i ubuduće.

Nakon zajedničke molitve odana je počast i ispred spomenika poginulim hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata u parku 136. slatinske brigade.
(mf/Foto: Mihaela Feldi)

 

x

Check Also

U povodu Međunarodnog dana gastroshize zeleno pročelje Gradske uprave

Kako je i najavljeno, pročelje zgrade Gradske uprave večeras oko 21 sat obojano je zelenim ...

Wordpress Content Copy blocker plugin by JaspreetChahal.org