DOGAĐANJANASLOVNICAUDRUGE

Memorijalni biciklistički maraton: „Da se ne zaboravi Baranja 91.“

Udruga maratonaca Virovitičko-podravske županije „Glasnici istine“ pod pokroviteljstvom Ministarstva Hrvatskih branitelja organizirala je u jučer, 22. kolovoza Memorijalni biciklistički maraton „Da se ne zaboravi Baranja 91˝.

Među jedanaest sudionika koji su izvezli biciklistički maraton dug 115 km kroz gotovo cijelu Baranju od Osijeka preko Kneževih Vinograda, Batine, Draža, Belog Manastira, Luča, Bolmana i Jagodnjaka do Bilja u spomen na događaje iz 1991. godine i sjećanje na progonstvo i stradavanje baranjaca u Domovinskom ratu bili su i članovi Udruge „Glasnici istine“ i biciklističke ekipe Virovitičko-podravske županije „VBR“.

Sudjelovali su Slatinčani: Pavo Tutenov, Mato Bubaš, Matija Kolar i Darko Dolovski te Virovitičanin Mario Kovač uz logističku podršku  Željka Strake iz Orahovice.

Ostatak ekipe činili su osječki biciklisti i poznati maratonci Elvir Rakipović, Robert Kasumović, Ivica Lenard, Igor Toman i Miro Kljajić.

Prije samog starta  simboličnim paljenjem svijeće odana je počast svim poginulim hrvatskim braniteljima na Biljskoj cesti u Osijeku kod Drvenog Križa kao i trojici osječkih branitelja kod Spomen obilježja uz sam Drveni Križ.

U Kneževim Vinogradima bicikliste su dočekali i okrjepu im pripremili Božo Rastija i Tihomir Krajcar koji su uz načelnika Općine Kneževi Vinogradi Vedrana Kramarića velika podrška Glasnicima istine.
Tom su prigodom prenoseći pozdrave načelnika Kramarića čestitali Glasnicima istine“ na organizaciji ovog maratona.

U Batini su bicikliste dočekali predstavnici Općine Draž, Eva Balatinac, predsjednica Općinskog vijeća, te djelatnici Općine Valentina Matijević i Roland Tatai opravdavši izostanak Stipana Šašlina načelnika Općine i saborskog zastupnika te ratnog zapovjednika baranjske 135. brigade koji je inače dugogodišnji suorganizator Memorijalnog maratona Osijek-Batina.

Tradicionalnim simboličnim bacanjem vijenca u Dunav odali su počast svim poginulim Baranjcima u Domovinskom ratu nakon čega je uslijedio prijem u Dražu na poznatoj „Draškoj plaži“  koja slovi kao jedna od najljepših kontinentalnih plaža u Hrvatskoj.

Na ciljnom odredištu u Bilju u Parku Hrvatskih branitelja sudionike biciklističkog maratona uz mještane Bilja dočekali su i načelnik Općine Željko Cickai, predsjednik Veterana 3. gardijske brigade Oogranak Baranja Siniša Romer, predsjednik Policijske udruge branitelja Baranje Slavko Krajnović, te predsjednik HVIDR-e Bilje Božidar Sladić.
Nakon riječi pozdrava, zahvale i čestitki načelnika Cickaja svim sudionicima na uspješno izvezenoj biciklističkoj vožnji kao i „Glasnicima istine“ na uspješnoj organizaciji, paljenjem svijeća kod Križa u Parku Hrvatskih branitelja odali su počast svim poginulim hrvatskim braniteljima.

– Udruga maratonaca Virovitičko-podravske županije „Glasnici istine“  jedina je udruga koja svojom aktivnošću podsjeća na događaje iz Domovinskog rata u Baranji 1991. godine, i  neda, i neće dozvoliti da se zaboravi Baranja 1991., kao i progonstvo preko 22 tisuće baranjaca, – istaknuo je predsjednik „Glasnika istine“ Pavo Tutenov.
(mf/Izvor: Glasnici istine: Pavo Tutenov, predsjednik/Foto: Mario Kovač, dopredsjednik)


Možda će vas zanimati i ...

Back to top button