GOSPODARSTVONASLOVNICA

MEMORANDUM O RAZUMIJEVANJU – U Marinadi očekuju više posla i nove investicije

Tvrtka je započela restrukturiranje nakon donošenja “lex Agrokor” i negativnih efekata koje je taj zakon donio tvrtki


B2 Kapital d.o.o., kao dio B2 Holding Grupe, koja je vodeći europski partner za otkup i upravljanje potraživanjima, i slatinska tvrtka Marinada d.o.o. potpisali su memorandum o razumijevanju, kojim se Marinadi, između ostaloga, osigurava i “standstill” aranžman za financijske obveze prema B2 Kapitalu kao najvećem vjerovniku.

Marinada d.o.o. specijalizirana je tvrtka za proizvodnju, otkup, skladištenje, pakiranje i prodaju svježeg i prerađenoga voća i povrća i jedna je od vodećih regionalnih kompanija u poslovanju sa svježim i prerađenim voćem i povrćem. Sjedište tvrtke je u Slatini, gdje se nalazi jedan od najmodernijih proizvodnih pogona za pasterizirano voće i povrće na ovim prostorima. Otkupni centri, specijalizirani za otkup, skladištenje i pakiranje svježeg voća i povrća, nalaze se u Donjem Miholjcu, Lozanu, Varaždinu i Opuzenu, a logističko-distributivni centar je u Zagrebu.

Potencijal za rast

Prema riječima članice Uprave i direktorice Marinade Aleksandre Samardžije, tvrtka je započela restrukturiranje nakon donošenja “lex Agrokor” i negativnih efekata koje je donio tvrtki.

– Od tada je Marinada provela organizacijsko i poslovno restrukturiranje, a nakon procesa predstečajne nagodbe započinje i financijsko restrukturiranje, koje potpisivanjem ovog memoranduma ulazi u završnu fazu. Naime, Marinada od početka restrukturiranja nema pristup tržištu kapitala, ni ikakvom eksternom financiranju, što bi se nakon provođenja i ove posljednje faze trebalo promijeniti te Marinadi donijeti dugoročnu financijsku stabilnost, povećati opseg posla, ali i nove investicije. U posljednje tri godine Marinada je učinila goleme napore kako bi zadržala tržišnu poziciju i osigurala zadovoljavajući nivo likvidnosti i ukupnog financijskog položaja, kao nužne pretpostavke za efikasni nastavak poslovanja – kaže direktorica Samardžija.

Tvrtka B2 Kapital d.o.o. priopćila je da kao najveći vjerovnik Marinade prepoznaje potencijal Marinade za rast i razvoj, ali i napore koje društvo poduzima. “Upravo zbog toga B2 Kapital vidi Marinadu kao novog partnera sa znatnim potencijalom za nastavak kvalitetnog rada nakon restrukturiranja. B2 Kapital kao lider u pružanju financijskih usluga u naplati i upravljanju potraživanjima ovim partnerstvom pokazuje jasan smjer kretanja svojeg poslovanja na hrvatskom tržištu te željeni način suradnje i odnosa prema domaćim tvrtkama, s ciljem podržavanja cjelokupnog domaćega gospodarstva”, stoji u priopćenju tvrtke B2 Kapital d.o.o.

Tisuće kooperanata

– Marinada surađuje s nekoliko tisuća kooperanata, prati ih u organizaciji proizvodnje, savjetuje ih i educira, kreditira repromaterijalom te osigurava plasman njihovih proizvoda. Godišnje otkupi oko 50 tisuća tona voća i povrća, a u tvornici u Slatini preradi se dodatnih 20 tisuća tona raznog voća i povrća. – objasnila je direktorica Samardžija. – Kroz razgranatu kooperantsku mrežu svježe voće i povrće otkupljuje se iz cijele Hrvatske. Zajedničkom proizvodnjom kooperanata i tvrtke osigurava se visok standard proizvoda. Skladištenjem, sortiranjem i pakiranjem u svojim otkupnim centrima tvrtka dodaje vrijednost, osigurava kvalitetu i kontinuitet isporuka. Top-artikli u ovome segmentu su jabuka, krumpir, kupus, mandarina, lubenica i rajčica.

Asortiman tvrtke dijeli se na dva segmenta, svježe i prerađeno voće i povrće, čime se zaokružuje proces “od polja do stola”. Prerađeno, odnosno pasterizirano, voće i povrće proizvodi se u najmodernijem pogonu u regiji. Asortiman pasteriziranih proizvoda podijeljen je u tri proizvodna programa: slatki (džemovi, voćni namazi, pekmez i kompoti), kiseli (krastavci, paprika, cikla, feferon, ajvar i miješana salata) i program HoReCa (Hotel/Restaurant/Café, program ponude za hotele, apartmane, ugostiteljske objekte te javne i privatne ustanove). Proizvodi se prodaju pod privatnim markama trgovačkih lanaca i vlastitim brendom DoOra.


Trenutno zaposleno 350 radnika

Marinada trenutačno zapošljava oko 350 radnika, a tijekom sezone između 150 i 250 sezonskih radnika, ovisno o potrebama pojedinih lokacija. Direktorica Samardžija kaže da se kompanija zbog svoje kvalitete i kontinuiteta profilirala u pouzdanog i poželjnog partnera kojem je kupac u fokusu. Svoje proizvode plasira svim većim trgovačkim lancima u Hrvatskoj i regiji te izvozi u Australiju, Kanadu, SAD, Švicarsku, Švedsku, Njemačku, Češku, Izrael, Sloveniju, Srbiju, BiH… Sve to dokazuje uvođenje i implementiranje standarda IFS – Food V6 te certifikata Halal i Kosher.
(Petar Žarković, Glas Slavonije)


 

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button