DOGAĐANJANASLOVNICAUDRUGE

Međunarodni dan starijih osoba obilježili i slatinski umirovljenici

Prigodnim okupljanjem u vlastitim prostorijama u Kolodvorskoj ulici u Slatini članovi Udruge umirovljenika Slatina obilježili su Međunarodni dan starijih osoba.
Ovaj su dan slatinski umirovljenici osim za druženje iskoristili i za preventivnu kontrolu vlastitoga zdravlja budući da je u suradnji s Patronažnom službom Doma zdravlja Virovitičko-podravske županije, Ispostavom Slatina organizirano mjerenje tlaka i šećera u krvi, te saturacije kisika i pulsa svim zainteresiranim posjetiteljima, a koje su obavile patronažne sestre Lea Vlajnić, Vesna Kizivat, Ana-Marija Runje i Željka Vencl. 

Slatinske umirovljenike posjetio je i zamjenik gradonačelnika Grada Slatine Ilija Nikolić koji im je uz čestitke povodom Međunarodnog dana starijih osoba izrazio daljnju potporu Grada Slatine kojom će se nastaviti dosadašnja vrlo uspješna suradnja.

Pozdravivši sve nazočne, predsjednik Udruge Vladimir Domić upoznao ih je ukratko sa značajem obilježavanja Međunarodnog dana starijih osoba koji se obilježava 1. listopada. Podsjetio je kako je Glavna skupština Ujedinjenih naroda 14. prosinca 1990. godine usvojila Rezoluciju kojom je istaknuta obveza društva prilagoditi životnu sredinu potrebama stanovnika treće životne dobi te im osigurati ispunjenje životnih potreba i omogućiti sudjelovanje u društvu primjereno njihovim intelektualnim i fizičkim potrebama. 

Zahvalio se svim umirovljenicima koji su zaista aktivni članovi udruge i sudjeluju u brojnim aktivnostima te izrazio zadovoljstvo što su slatinski umirovljenici cijenjeni i poštovani dionici društva na širem slatinskom području i čiji je rad prepoznat od strane, kako lokalne vlasti tako i privrednika, gospodarstvenika te cijele lokalne zajednice.
Iznio je i problematiku s kojom se susreće umirovljenička populacija istaknuvši kako ih najviše muče poteškoće vezane uz zdravlje, odnosno duga lista čekanja na pojedine specijalističke pretrage i nedostatak adekvatnih lijekova i terapija pri liječenju pojedinih tegoba.

– Svjesni smo toga da je ponekad teško ispuniti naše želje po pitanju zdravstvenih i financijskih poteškoća, no mi smo, poučeni životnom školom, naučili na skromnost.
Na žalost događaju se i stresne situacije da nas zaboravljaju i naša vlastita djeca odlazeći za boljim životom u tuđi svijet. Stoga se pitamo zašto smo ih školovali kad kod nas nemaju gdje raditi. Što nam drugo preostaje nego da se međusobno bodrimo i zajedničkim snagama borimo za ovo malo zdravlja što nam je ostalo, – istaknuo je predsjednik slatinskih umirovljenika Vladimir Domić zahvalivši se Gradu Slatini i Virovitičko-podravskoj županiji na potpori, zatim patronažnim sestrama na čelu s Višnjom Kajzer, višom patronažnom sestrom i pomoćnicom ravnatelja za sestrinstvo Doma zdravlja Virovitičko-podravske županije, djelatnicima Zavoda za javno zdravstvo „Sveti Rok“ VPŽ na čelu s ravnateljem Miroslavom Venusom, kao i svima ostalima koji pomažu rad Udruge umirovljenika Slatina.

Nazočne umirovljenike pozdravio je i zamjenik gradonačelnika Grada Slatine Ilija Nikolić te im još jednom čestitavši Dan umirovljenika istaknuo kako Grad Slatina pokušava pratiti sve aktivnosti slatinskih umirovljenika i što više pomoći Udruzi kroz razne projekte.

– Znamo da je zdravlje najvažnija stavka u vašim životima stoga nastojimo ponajviše djelovati na tom polju. Do sada smo ostvarili kvalitetnu suradnju s nekoliko liječnika specijalista koji dolaze u Dom zdravlja u Slatini kako bi vam njihove usluge bile što dostupnije bez dodatnih troškova odlaska u virovitičku ili neku drugu bolnicu, a potrudit ćemo se da ih dolazi i više.
Osim toga Grad Slatina će u narednom periodu nastaviti s ulaganjima u slatinski Dom zdravlja i nabavu novih uređaja i opreme kako bi svim građanima, a ponajviše vama koji ste najosjetljivija populacija našega društva zdravstvene usluge bile što dostupnije i kvalitetnije, – rekao je dogradonačelnik Nikolić te na kraju druženja zaželio slatinskim umirovljenicima obilje zdravlja i zajedničkih aktivnosti kako bi što manje bili usamljeni.
(mf/Foto: Mihaela Feldi)

 

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button