DOGAĐANJANASLOVNICAOD SVEGA POMALO

Međunarodni dan rijeke Drave

U cilju podizanja svijesti javnosti o potrebi učinkovitije zaštite i više razine očuvanja prirodnih i kulturnih vrijednosti dravske regije na međunarodnoj razini, svake se godine 23. rujna obilježava Međunarodni dan rijeke Drave.

Drava je duga 749 kilometra, a povezuje alpska područja Italije, Austrije i Slovenije s panonskim područjima Hrvatske i Mađarske. Jedna je od najvećih pritoka Dunava, te zajedno s Murom i Dunavom čini veliko europsko riječno područje.

 

Rijeku Dravu odlikuje izuzetna biološka raznolikost, ona je mjesto brojnih prirodnih staništa, koja su danas rijetkost u Europi, kao što su velike i vrlo dobro očuvane poplavne šume, riječni otoci, šljunčane i pješčane obale, bočne mrtvice i rukavci. Rijeka i njezina priobalna staništa dom su brojnih zaštićenih i ugroženih vrsta.

Cijelo područje uz rijeku Dravu uvršteno je u sastav Nacionalne ekološke mreže

Najveći pomak u zaštiti prirode uz rijeku Dravu ostvaren je   2011. godine kada je Vlada Republike Hrvatske proglasila 1. Regionalni park u Republici Hrvatskoj Mura-Drava, a 15. rujna ove godine na UNESCO MAB ICC sastanku u Abuji (Nigerija), proglašen je 1. pentalateralni rezervat biosfere u svijetu pod nazivom Rezervat biosfere Mura-Drava-Dunav.

Rijeka Drava je područje visoke biološke i krajobrazne raznolikosti te bogate geološke i kulturno-tradicijske baštine. Ove kategorije zaštite omogućavaju njeno očuvanje, dopuštajući istodobno gospodarske aktivnosti te otvarajući novu perspektivu održivog razvoja ovog područja.

Drava je jedna od posljednjih europskih nizinskih rijeka koja je očuvala prirodnu dinamiku, a time  i zadržala izuzetnu biološku raznolikost.

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button