NASLOVNICAOD SVEGA POMALO

Međunarodni dan osvješćivanja opasnosti od mina i pomoći u protuminskom djelovanju – 4. travnja

Travanj – mjesec zaštite od mina 2017. godine

U mnogim zemljama svijeta mine i eksplozivni ostaci iz rata (granate, streljivo, neeksplodirane bombe, improvizirana eksplozivna sredstva) prijete ljudskim životima uzrokujući ranjavanje i smrt civilnog stanovništva. Tim povodom Ujedinjeni narodi od 2005. godine obilježavaju Međunarodni dan osvješćivanja opasnosti od mina i pomoći u protuminskom djelovanju – 4. travnja, kako bi podsjetili globalnu zajednicu i pozivali sve države svijeta na zaustavljanje i zabranu korištenja mina i eksplozivnih ostataka iz rata.

Prema podacima Hrvatskog centra za razminiranje u 2017. godini ukupna površina minski sumnjivog prostora u Republici Hrvatskoj proteže se na 446 četvorna kilometra gdje se može naći 43.361 zaostalih mina i veliki broj neeksplodiranih ubojnih sredstava iz Domovinskog rata. Minski sumnjivo područje obuhvaća devet županija i 63 grada/općine, a sav minski sumnjivi prostor obilježen je sa 14.020 oznaka upozorenja na opasnosti od mina. Od početka 1996. godine do kraja 2016. godine, u 425 minskih nesreća stradalo je 595 osoba, od čega su 203 osobe smrtno stradale.

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana osvješćivanja opasnosti od mina i pomoći u protuminskom djelovanju – 4. travnja 2017. godine u Republici Hrvatskoj, centralni događaj bit će organiziran u Glini i održan uz nazočnost predstavnika grada Gline, Ureda za razminiranje Vlade Republike, Hrvatskog centra za razminiranje, Ministarstva unutarnjih poslova, Hrvatskog Crvenog križa, Invalidskog odbojkaškog kluba „Zagreb“ i predstavnika drugih organizacija.

Svake godine Hrvatski centar za razminiranje provodi i akciju Travanj – mjesec zaštite od mina kako bi se dolaskom proljeća zbog učestalog boravka ljudi u prirodi dodatno ukazalo na prijeteću opasnost od mina. Cilj ove akcije je senzibilizirati širu javnosti o opasnosti od mina koji još uvijek postoji, ukazati na problem koji usporava društveni i ekonomski razvoj, kao i potaknuti sve građane na solidarnost za pomoć stradalim osobama i njihovim obiteljima.

Hrvatski Crveni križ pridružuje se pojačanim aktivnostima tijekom mjeseca travnja u radu 39 društava Crvenog križa, informiranjem i podsjećanjem stanovništva na pravilno i sigurno ponašanje. Redovite aktivnosti o opasnosti od mina poput edukativnih predavanja, radionica za djecu i javnih događaja provode se tijekom cijele godine. Posebna pozornost posvećuje se okupljanju ciljanih skupina stanovništva, koji su zbog svog način života ili rada dodatno izloženi opasnosti od mina (poljoprivrednici, lovci, planinari, vatrogasci, terenski radnici, djeca).

Međunarodni odbor Crvenog križa razvojem sveobuhvatnog programa pod nazivom „Zagađenje oružjem“, podržava nacionalna društva Crvenog križa i Crvenog polumjeseca u preventivnom radu, a u nekim zemljama svijeta izravno sudjeluje u programima zdravstvene pomoći i rehabilitacije žrtava mina.

POŠTUJTE OZNAKE OPASNOSTI OD MINA!

Crveni križ Slatina


Možda će vas zanimati i ...

Back to top button