DOGAĐANJANASLOVNICAUDRUGE

Međunarodni dan joge u Slatini obilježen po četvrti put

Povodom Međunarodnog dana joge koji se inače u cijelom svijetu obilježava 21. lipnja, danas je na prostoru jezera Javorica održano javno vježbanje na otvorenom, dok je jučer ovu manifestaciju slatinska Udruga AUM organizirala u Suhopolju i Virovitici. 

Ova svjetska manifestacija provodi se u 177 zemalja svijeta i u 20 gradova Hrvatske, iako ove godine zbog pandemije COVID-19 s nešto manjim brojem sudionika.

Prema riječima indijskog premijera Modija koji je jogu uveo kao obvezni školski program u Indiji, krajnji cilj Međunarodnog dana joge je uzvišen i plemenit jer trenira i ljudski um da započne novu eru mira i ravnoteže, a program je osmišljen za dobrobit čitavog čovječanstva. Joga nije samo vježbanje već ponovno otkrivanje jedinstva i harmonije sa sobom, svijetom i prirodom.

Cilj manifestacije je i prezentiranje zdravog načina života i kvalitetnog provođenja slobodnog vremena, bavljenje fizičkim aktivnostima i prevencija oboljenja uzrokovanih sjedilačkim načinom života i stresom.

Program povodom Međunarodnog dana joge, koji je u Slatini obilježen po četvrti puta, provodi Udruga AUM pod pokroviteljstvom Veleposlanstva Indije, Grada Slatine, Virovitičko-podravske županije i Turističke zajednice Grada Slatine.

Vježbe koje su u cijelom svijetu iste, a koje je propisao Indijski joga savez, vodila je predsjednica Udruge AUM Svjetlana Dupan, certificirana trenerica joge s međunarodnom licencom koja je na početku pozdravila okupljene članove i ostale zainteresirane građane, te posebne goste.

Naime Slatinu je ovom prigodom posjetio Drugi tajnik i Glavni kancelar pri indijskom Veleposlanstvu u Hrvatskoj Manohar Lal s obitelji, a nazočili su i gradonačelnik Grada Slatine Denis Ostrošić i pomoćnik direktora Turističke zajednice Grada Slatine Hrvoje Valpovac.

Ulaz je bio slobodan za sve zainteresirane, a osim osvježenja u vidu voća i sokova, Udruga AUM je u suradnji s Indijskim veleposlanstvom u Zagrebu osigurala majice s logom manifestacije za sve sudionike.
Osim fizičkih vježbi, asane, sudionici su odradili i vježbe disanja, pranayama, zatim aktivnu meditaciju i zvučnu meditaciju s tibetanskim zdjelama. 

Udruga AUM inače broji 35 članova na tri lokacije. U Slatini su dvije grupe, početnička i napredna, grupa u Suhopolju djeluje već četvrtu godinu, te u Virovitici od rujna 2020. godine.
(mf/Foto: Mihaela Feldi)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button